Koupili jste velkou dýni a nevíte co s ní? Zavřete ji do skleničky, nebo rovnou do mrazáku.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Dýni napříč přepulte, vydlabejte semínka, obě půlky položte rozříznutou částí na papír a pečte, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí; trvá to asi hodinu. Pomalu ochlaďte.
Když je dýně vychladlá tak, abyste ji udrželi v rukách, vydlabejte dužinu, dejte do robotu a rozmixujte úplně dohladka. Pak pyré přendejte do cedníku a i s ním vložte do mísy. Nesmí se dotýkat dna. Nechte přes noc v ledničce. Odkapané pyré přendejte do vzduchotěsné nádoby – v ledničce vám vydrží dva dny, v mrazáku klidně i dva měsíce.
Pyré můžete přidávat do koláčů, do polévek, plnit jím ravioly nebo ho ochucovat podle libosti.