Dýně je královnou podzimu. Mnoho z nás ji pěstuje na zahrádce, ale v tomto období se hravě sežene také v obchodě. Z dýně se, kromě toho, že je to hezká dekorace, dají připravit výtečné pokrmy, a ještě k tomu je plná živin. Proto ji určitě zařaďte do podzimního jídelníčku. Pokud dýni chcete uskladnit nebo ji máte zkrátka hodně a už nevíte, co s ní, neváhejte číst dál a podívejte se s námi, jak připravit dýňové pyré.
Jak na dýňové pyré
Pokud vám zbylo hodně dýně a nevíte co s ní, nebo si chcete uchovat dýni na později, připravte si dýňové pyré. To pak můžete použít jako základ do spousty různých pokrmů. Existují dvě varianty, jak pyré připravit – z dýně vařené nebo pečené. Je asi jasné, že pokud si vyberete pečení, bude mít díky tomu pyré výraznější chuť. Užitečné je, že dýňové pyré můžete připravit z jakékoliv dýně.
- Dýni rozpulte, vydlabejte semínka, a i se slupkou nakrájejte na menší kousky.
- Poté buď uvařte ve vodě či vývaru nebo dejte péct do trouby jen tak nebo můžete dýni ochutit solí, pepřem, bylinkami a zakápnout olivovým olejem.
- Jakmile je dýně měkká, přichází na řadu mixování.
- Někdo nechává nejprve dýni vychladnout, jiný ji mixuje ještě horkou, což by mělo zajistit větší krémovost a jemnost pyré.
- Pokud budete připravovat pyré z dýně hokkaido, můžete ji rozmixovat i se slupkou, ostatní dýně nejprve vydlabejte.
- Jakmile vám mixováním vznikne hladké pyré, máte hotovo.
Tip: Pokud víte už dopředu, že budete pyré používat do sladkých jídel, pečte kousky dýně jen tak nebo se špetkou skořice a třtinového cukru, který pečením krásně zkaramelizuje. Nepřidávejte olej, sůl ani jiná slaná dochucovadla.
Jak dýňové pyré uskladnit
Nejlépe v uzavíratelné sklenici. V lednici vydrží tři až pět dní, ale můžete ho také zamrazit. V mrazáku by mělo vydržet až tři měsíce. Pyré pak stačí dostatečně dopředu vyndat, nechat rozmrazit a můžete s ním začít pracovat.
Jak využít dýňové pyré v kuchyni?
- Možností, jak využít dýňové pyré, je skutečně mnoho. Můžete z něj jednoduše a rychle připravit dýňovou polévku. Jelikož už máte základ polévky hotový (v podobě dýňového pyré), příprava vám skutečně zabere málo času. Pyré stačí rozmrazit, zahřát a dochutit třeba vývarem, smetanou a různým kořením.
- Dýňové pyré můžete také využít jako základ do omáček, připravit z něj rizoto, nebo ho přidat do koláče a buchet.
- Dýně si skvěle rozumí s čokoládou, proto neváhejte vyzkoušet čokoládovo-dýňové kousky.
- Podzimní sychravé dny vám jistě osladí hříšně dobrý dýňový cheesecake s karamelem.