Nespotřebovali jste najednou celou dýni a nevíte, co s ní? Dýňové pyré je skvělým řešením. Tento univerzální základ využijete v mnoha pokrmech – od polévek a omáček po pečivo a dezerty. Připravte si zásoby a užívejte si dýňové dobroty, kdykoliv na ně dostanete chuť.
Jak na dýňové pyré
Dýňové pyré můžete připravit z jakékoliv dýně. Existují dva hlavní způsoby přípravy – vaření nebo pečení. Pečená dýně nabídne výraznější chuť, zatímco vaření je rychlejší.
- Dýni rozpulte, vydlabejte semínka, oloupejte a nakrájejte na menší kousky (dýni Hokkaido nemusíte loupat).
- Poté buď uvařte ve vodě či vývaru, nebo dejte péct do trouby. Dýni můžete ochutit solí, pepřem, bylinkami nebo česnekem a zakápnout olivovým olejem.
- Jakmile je dýně měkká, přichází na řadu mixování. Někdo nechává dýni vychladnout, jiný ji mixuje ještě horkou, což zajistí krémovější a jemnější strukturu.
Tip: Pokud víte, že budete pyré používat do sladkých jídel, pečte kousky dýně jenom tak, nebo je ochuťte špetkou skořice a třtinového cukru, který pečením krásně zkaramelizuje. Nepřidávejte olej, sůl ani jiná slaná dochucovadla. Takhle připravené dýňové pyré se hodí do koláčů a muffinů, ale připravíte z něj i exkluzivní dýňové tiramisu.
JAK NA DÝŇOVÉ TIRAMISU SE PODÍVEJTE V NAŠEM VIDEU:
Jak dýňové pyré uskladnit
Nejlépe v uzavíratelné sklenici. V lednici vydrží tři až pět dní, ale můžete ho také zamrazit. V mrazáku by mělo vydržet až tři měsíce. Pyré pak stačí dostatečně dopředu vyndat, nechat rozmrazit a můžete s ním začít pracovat.
Jak využít dýňové pyré v kuchyni?
- Možností, jak využít dýňové pyré, je skutečně mnoho. Můžete z něj jednoduše a rychle připravit dýňovou polévku. Jelikož už máte základ polévky hotový, příprava vám zabere málo času. Pyré stačí rozmrazit, zahřát a dochutit třeba vývarem, smetanou a různým kořením.
- Dýňové pyré můžete také využít jako základ do omáček, připravit z něj dýňové rizoto, nebo ho přidat do jednoduchého dýňového koláče nebo muffinů s drobenkou.
- Dýně si skvěle rozumí s čokoládou, proto neváhejte vyzkoušet čokoládovo-dýňové kousky.
- Podzimní sychravé dny vám jistě osladí hříšně dobrý dýňový cheesecake s karamelem.
Zdroj: časopis Apetit