0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uskladnit dýni? Připravte si dýňové pyré

Jak uskladnit dýni? Připravte si dýňové pyré
sdílet:

Dýně je královnou podzimu. Mnoho z nás ji pěstuje na zahrádce, ale v tomto období se hravě sežene také v obchodě. Z dýně se, kromě toho, že je to hezká dekorace, dají připravit výtečné pokrmy, a ještě k tomu je plná živin. Proto ji určitě zařaďte do podzimního jídelníčku. Pokud dýni chcete uskladnit nebo ji máte zkrátka hodně a už nevíte, co s ní, neváhejte číst dál a podívejte se s námi, jak připravit dýňové pyré.

Jak na dýňové pyré

Pokud vám zbylo hodně dýně a nevíte co s ní, nebo si chcete uchovat dýni na později, připravte si dýňové pyré. To pak můžete použít jako základ do spousty různých pokrmů. Existují dvě varianty, jak pyré připravit – z dýně vařené nebo pečené. Je asi jasné, že pokud si vyberete pečení, bude mít díky tomu pyré výraznější chuť. Užitečné je, že dýňové pyré můžete připravit z jakékoliv dýně.

  • Dýni rozpulte, vydlabejte semínka, a i se slupkou nakrájejte na menší kousky.
  • Poté buď uvařte ve vodě či vývaru nebo dejte péct do trouby jen tak nebo můžete dýni ochutit solí, pepřem, bylinkami a zakápnout olivovým olejem.
  • Jakmile je dýně měkká, přichází na řadu mixování.
  • Někdo nechává nejprve dýni vychladnout, jiný ji mixuje ještě horkou, což by mělo zajistit větší krémovost a jemnost pyré.
  • Pokud budete připravovat pyré z dýně hokkaido, můžete ji rozmixovat i se slupkou, ostatní dýně nejprve vydlabejte.
  • Jakmile vám mixováním vznikne hladké pyré, máte hotovo.

Tip: Pokud víte už dopředu, že budete pyré používat do sladkých jídel, pečte kousky dýně jen tak nebo se špetkou skořice a třtinového cukru, který pečením krásně zkaramelizuje. Nepřidávejte olej, sůl ani jiná slaná dochucovadla.

Jak dýňové pyré uskladnit

Nejlépe v uzavíratelné sklenici. V lednici vydrží tři až pět dní, ale můžete ho také zamrazit. V mrazáku by mělo vydržet až tři měsíce. Pyré pak stačí dostatečně dopředu vyndat, nechat rozmrazit a můžete s ním začít pracovat.

Jak využít dýňové pyré v kuchyni?

  • Možností, jak využít dýňové pyré, je skutečně mnoho. Můžete z něj jednoduše a rychle připravit dýňovou polévku. Jelikož už máte základ polévky hotový (v podobě dýňového pyré), příprava vám skutečně zabere málo času. Pyré stačí rozmrazit, zahřát a dochutit třeba vývarem, smetanou a různým kořením.
  • Dýňové pyré můžete také využít jako základ do omáček, připravit z něj rizoto, nebo ho přidat do koláče a buchet.
  • Dýně si skvěle rozumí s čokoládou, proto neváhejte vyzkoušet čokoládovo-dýňové kousky.
  • Podzimní sychravé dny vám jistě osladí hříšně dobrý dýňový cheesecake s karamelem.

Související články

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč