Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špagetová dýně: Vyzkoušejte hit podzimní kuchyně, uvidíte, že vás příjemně překvapí

Špagetová dýně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špagetová dýně je oproti svým dýňovým kolegyním na pohled nenápadná a bát se nemusíte ani příliš výrazné dýňové chuti. Naopak těšit se můžete na spoustu zábavy s přípravou. Jemnost a konzistence špagetové dýně se vám bude náramně hodit nejen při přípravě dýňových špaget. Poradíme vám spoustu vychytávek, jak dýni zužitkovat do posledního kousku.

Nejznámější typ špagetové dýně splývá s barvami podzimu svou jemnou žlutou barvou. Setkat se můžeme ale i se špagetovou dýní oranžovou. Tvarem připomíná ovál a uvnitř čeká překvapení v podobě netradiční vláknité dužiny.

Dýně plná špaget

Zajímá vás, jak vznikl název špagetová dýně? Odpověď na tuto otázku přináší dužina.

  • Když špagetovou dýni upečete (většinou se peče přepůlená - tipy pro pečení naleznete níže) a vnitřek lehce načechráte vidličkou, dužina se před očima promění v dlouhé špagety. Ty pak můžete podávat stejně jako klasické špagety s masovými koulemi, pestem či boloňskou omáčkou, případně z nich tvořit a smažit placky či hash browns.

Špagetovou dýni snadno vyměníte za oblíbené pšeničné těstoviny, jídlo sice nebude chutnat stejně, ale věřte, že jde o velmi příjemnou změnu. Navíc se vyvarujete lepku a obohatíte své tělo o důležité vitaminy. 

Jak připravit dýňové špagety?

Před podávání je nezbytné dýni upéct. Špagetovou dýni nemusíte loupat, protože se jí pouze dužina. 

  1. Troubu předehřejte na 190℃, horkovzduch na 170℃.
  2. Dýni podélně rozpulte a lžící ji zbavte semínek.
  3. Vnitřek potřete olivovým olejem.
  4. Vložte dýni na plech řezem vzhůru a pečte cca 45 minut. Dýně je správně upečená ve chvíli, kdy ji půjde snadno vidličkou dělit na vlákna připomínající špagety.

Takto připravené špagety můžete podávat s oblíbenou rajčatovou omáčkou nebo jim dopřát sýr a křupavou slaninu a připravit jednoduchý a nebesky chutný pokrm. Skvěle vás v podzimním čase zahřeje.

Pizza, špenát, rizoto nebo lodičky?

Dýně je královnou podzimní kuchyně a svědčí o tom i její všestranné využití. Ani u špagetové dýně se nemusíme držet pouze jednoho typu pokrmu. 

Vyzkoušejte naše oblíbené recepty:

Tip na závěr: Zkuste přidat upečenou špagetovou dýni do domácího pečiva a nahradit tak část tekutiny. Dýně dodá těstu příjemnou vláčnost. Stejně tak snadno připravíte třeba dýňové noky nebo lahodný dýňový koláč. 

Podpůrný lék na imunitu a prevence proti rakovině

Špagetová dýně, podobně jako jiné tykvovité plody, obsahuje velké množství vody. Avšak ani zastoupení prospěšných látek pro náš organismus není zanedbatelné. Najdeme v ní například cenný vitamin C a A, beta karoten, vápník, draslík a kyselinu listovou.

  • Konzumace špagetové dýně příznivě působí na srdce, imunitní systém a jsou skvělou prevencí proti nádorovým onemocněním.

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč