Kokos, kam se podíváš - ve zmrzlině, v polevě i na polevě. Zmrzlinovými tyčinkami provoněnými kokosem potěšíte malé i velké, kterým jejich chuť připomene čas dětství. A slušet jim to bude i ve formě nanuků!
Suroviny
Postup
Žloutky rozšlehejte v misce s polovinou cukru. Do rendlíku nalijte smetanu, mléko, kokosové mléko a přidejte zbývající cukr. Zahřívejte na mírném ohni a míchejte, až se cukr rozpustí.
Pak přidejte kokos, zakryjte a nechte 20 minut stát, aby tekutina vstřebala co nejvíc kokosové chuti.
Potom znovu přihřejte, aby směs byla horká, ale ne vroucí, a opatrně vmíchejte žloutky s cukrem. Míchejte, aby se žloutky nesrazily (ideální je stěrka), a ještě chvíli vařte, až směs mírně zhoustne.
Přes cedník pak přelijte do mísy (cedník zachytí kousky kokosu), stěrkou ještě kokos pomačkejte, aby z něj vyteklo co nejvíce tekutiny. Chcete-li tyčinky jemnější, můžete směs umíchat ve zmrzlinovači.
Menší pekáček vyložte pečicím papírem. Směs nebo čerstvě umíchanou zmrzlinu do něj vlijte a uhlaďte do stejnoměrné vrstvy.
Nechte 4–5 hodin mrazit, až zmrzlina úplně ztuhne.
Vyjměte z mrazáku i z pekáčku a nakrájejte na stejné obdélníčky. Umístěte je na podnos vyložený pečicím papírem a nechte další hodinu tuhnout.
Čokoládu s kokosovým olejem společně zahřejte nad vodní lázní – míchejte, aby se čokoláda rozpustila. Nechte trochu zchladnout.
Kokosové tyčinky postupně vytahujte z mrazáku a pomocí dvou vidliček je vždy ponořte do čokolády, vytáhněte a rychle posypte strouhaným kokosem. Vraťte do mrazáku a nechte finálně zatuhnout.
NĚCO NAVÍC
Můžete použít i kupovanou zmrzlinu. V takovém případě ji změkčete v míse pomocí ručního elektrického šlehače, aby šla rozetřít do pekáčku. Zmrzlinu šlehejte na nižší rychlost asi 1–2 minuty a dál postupujte podle receptu.