Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazole vařené ve vývaru doladěné smetanou
Fazole vařené ve vývaru doladěné smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fazole vařené ve vývaru doladěné smetanou

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2540 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 365 g
Tuky 93 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fazole vařené ve vývaru jsou vlastně téměř to samé jako krémová polévka před rozmixováním – čím víc druhů fazolí použijete, tím zajímavější chuti a konzistence se dočkáte. Smetana dodá polévce jemnost.

Suroviny

fazole 400 g
co nejpestřejší směs suchých fazolí, můžete přihodit i vignu mungo nebo cizrnu
vývar kuřecí 2 l
nebo zeleninový
tymián 5 snítek
+ lístky k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
sůl vločková
olivový olej panenský
k podávání
čerstvé, bílé, k podávání

Postup

1

Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.

2

V hrnci přiveďte na silném ohni k varu scezené a propláchnuté fazole zalité čistou vodou. Vařte 15 minut, pak vodu slijte, fazole zalijte vývarem a přidejte snítky tymiánu. Přiveďte opět k varu, zmírněte oheň a našikmo přiklopené zvolna vařte na mírném až středním ohni, aby fazole změkly – cca 1,5 hodiny, podle největšího použitého druhu. Během vaření odstraňujte pěnu, která se objevuje navrchu. Zmizí-li vývar dříve, než se fazole uvaří, přilijte horkou vodu. Až budou fazole hotové, odstraňte tymián, osolte, opepřete, odstavte a nechte rozležet 30 minut.

3

Pak vraťte na oheň a přiveďte k mírnému varu. Vmíchejte smetanu, prohřejte, ale nevařte. Dolaďte solí a pepřem. Podávejte posypané čerstvými lístky tymiánu a vločkovou solí podle chuti, pokapané olivovým olejem. Přikusujte pečivo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín