Fazole vařené ve vývaru jsou vlastně téměř to samé jako krémová polévka před rozmixováním – čím víc druhů fazolí použijete, tím zajímavější chuti a konzistence se dočkáte. Smetana dodá polévce jemnost.
Suroviny
Postup
Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.
V hrnci přiveďte na silném ohni k varu scezené a propláchnuté fazole zalité čistou vodou. Vařte 15 minut, pak vodu slijte, fazole zalijte vývarem a přidejte snítky tymiánu. Přiveďte opět k varu, zmírněte oheň a našikmo přiklopené zvolna vařte na mírném až středním ohni, aby fazole změkly – cca 1,5 hodiny, podle největšího použitého druhu. Během vaření odstraňujte pěnu, která se objevuje navrchu. Zmizí-li vývar dříve, než se fazole uvaří, přilijte horkou vodu. Až budou fazole hotové, odstraňte tymián, osolte, opepřete, odstavte a nechte rozležet 30 minut.
Pak vraťte na oheň a přiveďte k mírnému varu. Vmíchejte smetanu, prohřejte, ale nevařte. Dolaďte solí a pepřem. Podávejte posypané čerstvými lístky tymiánu a vločkovou solí podle chuti, pokapané olivovým olejem. Přikusujte pečivo.