Toust v polévce s fazolemi

Toust v polévce s fazolemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Toust v polévce s fazolemi

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3725 kcal
Bílkoviny 165 g
Sacharidy 624 g
Tuky 57 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniálně jednoduché, jednoduše geniální. Tahle polévka je navíc konečně důvodem spotřebovat všechny nashromážděné parmazánové odřezky a kůrky z mrazáku!

Suroviny

fazole bílé 1 hrnek
suché
cibule 1 ks
neoloupaná, překrojená napůl
česnek 2 stroužky
oloupané
parmazán 100 g
nejlépe schované odřezy a kůrky
vývar zeleninový 700 ml
nebo voda
bobkový list 2 ks
tymián 3 snítky
sůl
K servírování
toustový chléb 4 plátky
nebo jiný bílý chleba
olivový olej
nebo máslo na opékání
česnek 2 stroužky
oloupaný
parmazán
strouhaný, k podávání
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná nadrobno
olivový olej
na zakápnutí

Postup

1

Fazole namočte den předem do studené vody. Pak je slijte, propláchněte a vsypte do hrnce. Přidejte cibuli, česnek a parmazán. Zalijte vodou či vývarem, přidejte bobkový list, tymián a osolte. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a na mírném ohni uvařte fazole doměkka, trvá to zhruba hodinu (pokud máte tlakový hrnec, uvaříte je za polovinu času). V případě potřeby dolévejte v průběhu vaření vodu.

2

Když jsou fazole měkké, vyjměte česnek, cibuli, parmazán a bylinky a vyhoďte je. Vývar ochutnejte a případně dosolte.

3

Tousty nebo plátky bílého chleba opečte z obou stran na olivovém oleji nebo na másle a potřete je česnekem.

4

Do talíře položte opečený chléb, nandejte na něj trochu fazolí, posypte strouhaným parmazánem a petrželkou, zakápněte olivovým olejem a zalijte horkým vývarem.

NĚCO NAVÍC
Pokud jste nestihli fazole namočit, nezoufejte, jen počítejte s tím, že se budou vařit déle a při vaření budete potřebovat více vody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit