Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pasulj (srbská fazolová polévka)

Pro zahřátí jsme vám na březen uvařili variaci na fazolovou polévku z Balkánu. Tam do ní často dávají speciální velké bílé fazole, zvané pasulj tetovac (tetovské fazole) podle makedonského města Tetovo. Hodí se do ní ale i jiné fazole, třeba strakaté. 

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Balkánská

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje nebo
    • 30 g dobrého sádla (viz Něco navíc)
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 3 stroužky česneku, utřené se solí
    • 1 lžička mleté sladké papriky (nebo podle chuti)
    • 1 lžička mleté pálivé uzené papriky (nebo podle chuti)
    • 2 mrkve, nakrájené na kostky
    • 1 pastinák, nakrájený na kostky
    • 1 větší brambora, oloupaná a nakrájená na kostky
    • 2x 400g konzerva velkých bílých fazolí, scezená, propláchnutá a okapaná
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • cca 200 g tučné zakysané smetany (minimálně 15%)
    • 1–2 lžičky bílého vinného octa
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky
    • hrst nasekaného kopru + navíc na ozdobení

Příprava jídla

1 Ve velkém hrnci rozehřejte tuk a nejprve na něm opečte cibuli doměkka. Pak přidejte utřený česnek a nechte ho rozvonět. Potom poprašte oběma druhy papriky a také ji nechte rozvinout aroma (nespalte ji!), stačí papriku opékat a míchat 10 sekund. Přidejte mrkev, pastinák a bramboru, hned zalijte vodou, aby byly ponořené, a přiveďte k varu. Zvolna vařte zhruba 20–30 minut, aby zelenina změkla. Ke konci vsypte fazole a dolijte horkou vodu tak, aby všechno bylo opět ponořené. Osolte a opepřete.

2 Zakysanou smetanu rozmixujte s naběračkou horké polévky a pak ji vmíchejte do polévky v hrnci. Dolaďte octem, vmíchejte bylinky a podávejte, podle chuti ozdobené dalším koprem.

NĚCO NAVÍC
Polévka připravená s olivovým olejem bude jemnější i mírně zchladlá. Pokud se ale nechcete držet ,bezmasého‘ ladění, použijte pod základ 50–100 g slaniny (ideálně sušené), kterou necháte nasucho pustit tuk a na něm pak pokračujete s cibulí a česnekem. Polévku lze uvařit také z předem namočených a pak zvlášť podle návodu na obalu v čerstvé vodě uvařených suchých bílých fazolí (těch budete potřebovat 200–250 g).

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář