Pasulj (srbská fazolová polévka)

Pasulj (srbská fazolová polévka)

4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2846 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 554 g
Tuky 76 g
Vláknina 143 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro zahřátí jsme vám na březen uvařili variaci na fazolovou polévku z Balkánu. Tam do ní často dávají speciální velké bílé fazole, zvané pasulj tetovac (tetovské fazole) podle makedonského města Tetovo. Hodí se do ní ale i jiné fazole, třeba strakaté. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
lze nahradit 30 g dobrého sádla
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
utřený se solí
paprika sladká 1 ČL
paprika pálivá 1 ČL
pálivá paprika
mrkev 2 ks
na kosričky
pastinák 1 ks
na kostičky
brambory 1 ks
větší, oloupaná, na kostičky
fazole 800 g
2 konzervy, scezené, propláchnuté a okapané
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana 200 g
minimálně 15%
vinný ocet bílý 1 ČL
bílý
petrželka hrst
nasekaná
kopr hrst
nasekaný + trochu na ozdobení

1 Ve velkém hrnci rozehřejte tuk a nejprve na něm opečte cibuli doměkka. Pak přidejte utřený česnek a nechte ho rozvonět. Potom poprašte oběma druhy papriky a také ji nechte rozvinout aroma (nespalte ji!), stačí papriku opékat a míchat 10 sekund. Přidejte mrkev, pastinák a bramboru, hned zalijte vodou, aby byly ponořené, a přiveďte k varu. Zvolna vařte zhruba 20–30 minut, aby zelenina změkla. Ke konci vsypte fazole a dolijte horkou vodu tak, aby všechno bylo opět ponořené. Osolte a opepřete.

2 Zakysanou smetanu rozmixujte s naběračkou horké polévky a pak ji vmíchejte do polévky v hrnci. Dolaďte octem, vmíchejte bylinky a podávejte, podle chuti ozdobené dalším koprem.

NĚCO NAVÍC
Polévka připravená s olivovým olejem bude jemnější i mírně zchladlá. Pokud se ale nechcete držet ,bezmasého‘ ladění, použijte pod základ 50–100 g slaniny (ideálně sušené), kterou necháte nasucho pustit tuk a na něm pak pokračujete s cibulí a česnekem. Polévku lze uvařit také z předem namočených a pak zvlášť podle návodu na obalu v čerstvé vodě uvařených suchých bílých fazolí (těch budete potřebovat 200–250 g).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit