
Pasulj (srbská fazolová polévka)
Pro zahřátí jsme vám na březen uvařili variaci na fazolovou polévku z Balkánu. Tam do ní často dávají speciální velké bílé fazole, zvané pasulj tetovac (tetovské fazole) podle makedonského města Tetovo. Hodí se do ní ale i jiné fazole, třeba strakaté.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje nebo
- 30 g dobrého sádla (viz Něco navíc)
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, utřené se solí
- 1 lžička mleté sladké papriky (nebo podle chuti)
- 1 lžička mleté pálivé uzené papriky (nebo podle chuti)
- 2 mrkve, nakrájené na kostky
- 1 pastinák, nakrájený na kostky
- 1 větší brambora, oloupaná a nakrájená na kostky
- 2x 400g konzerva velkých bílých fazolí, scezená, propláchnutá a okapaná
- sůl a čerstvě mletý pepř
- cca 200 g tučné zakysané smetany (minimálně 15%)
- 1–2 lžičky bílého vinného octa
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- hrst nasekaného kopru + navíc na ozdobení
Příprava jídla
1 Ve velkém hrnci rozehřejte tuk a nejprve na něm opečte cibuli doměkka. Pak přidejte utřený česnek a nechte ho rozvonět. Potom poprašte oběma druhy papriky a také ji nechte rozvinout aroma (nespalte ji!), stačí papriku opékat a míchat 10 sekund. Přidejte mrkev, pastinák a bramboru, hned zalijte vodou, aby byly ponořené, a přiveďte k varu. Zvolna vařte zhruba 20–30 minut, aby zelenina změkla. Ke konci vsypte fazole a dolijte horkou vodu tak, aby všechno bylo opět ponořené. Osolte a opepřete.
2 Zakysanou smetanu rozmixujte s naběračkou horké polévky a pak ji vmíchejte do polévky v hrnci. Dolaďte octem, vmíchejte bylinky a podávejte, podle chuti ozdobené dalším koprem.
NĚCO NAVÍC
Polévka připravená s olivovým olejem bude jemnější i mírně zchladlá. Pokud se ale nechcete držet ,bezmasého‘ ladění, použijte pod základ 50–100 g slaniny (ideálně sušené), kterou necháte nasucho pustit tuk a na něm pak pokračujete s cibulí a česnekem. Polévku lze uvařit také z předem namočených a pak zvlášť podle návodu na obalu v čerstvé vodě uvařených suchých bílých fazolí (těch budete potřebovat 200–250 g).
Přidat komentář