Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pasulj (srbská fazolová polévka)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 12
Do 50 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2843 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 554 g
Tuky 75 g
Vláknina 145 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro zahřátí jsme vám na březen uvařili variaci na fazolovou polévku z Balkánu. Tam do ní často dávají speciální velké bílé fazole, zvané pasulj tetovac (tetovské fazole) podle makedonského města Tetovo. Hodí se do ní ale i jiné fazole, třeba strakaté. Recept na srbskaou fazolovaou polévku ‚pasulj‘ se určitě zabydlí i ve vaší rodinné kuchařce.

Suroviny

olivový olej 2 PL
lze nahradit 30 g dobrého sádla (viz Něco navíc)
nadrobno
česnek 3 stroužky
utřený se solí
paprika mletá uzená 1 ČL
pálivá
mrkev 2 ks
na kostičky
na kostičky
větší, oloupaná, na kostičky
fazole 2 konzervy
800 g, scezené, propláchnuté a okapané
sůl
pepř
čerstvě mletý
minimálně 15%
vinný ocet bílý 1 ČL
až 2 čl, podle chuti
petrželka 1 hrst
nasekaná
kopr 1 hrst
nasekaný + trochu na ozdobení

Postup

1

Ve velkém hrnci rozehřejte tuk a nejprve na něm opečte cibuli doměkka. Pak přidejte utřený česnek a nechte ho rozvonět. Potom poprašte oběma druhy papriky a také ji nechte rozvinout aroma (nespalte ji!), stačí papriku opékat a míchat 10 sekund.

2

Přidejte mrkev, pastinák a bramboru, hned zalijte vodou, aby byly ponořené, a přiveďte k varu. Zvolna vařte zhruba 20–30 minut, aby zelenina změkla. Ke konci vsypte fazole a dolijte horkou vodu tak, aby všechno bylo opět ponořené. Osolte a opepřete.

3

Zakysanou smetanu rozmixujte s naběračkou horké polévky a pak ji vmíchejte do polévky v hrnci. Dolaďte octem, vmíchejte bylinky a podávejte, podle chuti ozdobené dalším koprem.

NĚCO NAVÍC
Polévka připravená s olivovým olejem bude jemnější i mírně zchladlá. Pokud se ale nechcete držet ,bezmasého‘ ladění, použijte pod základ 50–100 g slaniny (ideálně sušené), kterou necháte nasucho pustit tuk a na něm pak pokračujete s cibulí a česnekem. Polévku lze uvařit také z předem namočených a pak zvlášť podle návodu na obalu v čerstvé vodě uvařených suchých bílých fazolí (těch budete potřebovat 200–250 g).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín