Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fermentovaný tvaroh
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 9
Do 10 minut Velmi snadné Na 1 tvaroh

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 244 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 13 g
Tuky 1 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chodilo se s ním do světa, a když jím drvoštěp namazal nemocné princezně Zubejdě krajíc chleba, doslova ji to postavilo na nohy. Fermentovaný tvaroh je jednoduše geniální a geniálně jednoduchý. A jakmile jej ochutnáte, pravděpodobně mu propadnete a budete ho mít neustále v lednici, stejně jako třeba kvásek...

Suroviny

tučný, ve fólii
mléko 50 ml
sůl 5 g

Postup

1

Všechny tři suroviny dobře promíchejte ve vhodné nádobě, uzavřete a nechte den stát při pokojové teplotě na lince. Poté uložte do lednice.

NĚCO NAVÍC

  • Fermentovaný tvaroh je skvělý samotný, s bylinkami, ale i jako základ pro nejednu pomazánku. Zkuste jej použít třeba do budapešťské či tuňákové...
     
  • Tvaroh bude i v lednici dále pomalu fermentovat a jeho chuť se bude proměňovat.
     
  • Nejlépe chutná tučný tvaroh. Tuk znamená chuť a hladkost.
     
  • Můžete také vyzkoušet smetanu místo mléka. Proměna bude probíhat trochu jinak. Nás výsledek tohohle experimentu velmi mile potěšil.
     
  • Sůl by měla představovat 2 % hmotnosti tvarohu. Buďte s ní opatrní a alespoň napoprvé odolejte přístupu „gram sem, gram tam“, 6 g může znamenat, že výsledný tvaroh může být slanější, než byste chtěli. Dosolit lze vždy, ubrat nikdy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín