Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Žitný zákvas

Příjemně nakyslý žitný zákvas poslouží jako základ (nejen) pro lahodnou polskou polévku žurek. 

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 250 g
Doba přípravy: Do 10 minut
+ kvašení
P
Koření a dochucovadla

Ingredience

    • 50 g žitné jemně mleté mouky
    • 200 ml vlažné vody
    • 2 bobkové listy
    • pár kuliček nového koření
    • 1 lžíce žitného kvásku (nemusí být)

Příprava jídla

1 Ve sklenici promíchejte 50 g žitné jemně mleté mouky s 200 ml vlažné vody. Přidejte 2 bobkové listy, pár kuliček nového koření a nechte zakryté plátýnkem 3 dny kvasit v pokojové teplotě, čas od času promíchejte. V zákvasu se objeví bublinky a bude příjemně nakysle vonět. Pokud doma máte založený a pravidelně udržovaný žitný kvásek na chleba, přidejte do směsi 1 lžíci žitného kvásku jako startér. Výrazně si ukrátíte dobu kvašení, zákvas tak bude hotový už za 12–14 hodin.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí jogurt

Mangové lasí

Fermentované ovesné vločky

Fermentovaná kaše s třešněmi

Kimči

Kimči nudle se slaninou a volským okem

Polévka žurek

Kysané červené zelí

Salát s kysaným zelím a kuřecím masem

Přidat komentář