Příjemně nakyslý žitný zákvas poslouží jako základ (nejen) pro lahodnou polskou polévku žurek.
Suroviny
mouka žitná hladká
50
g
voda
200
ml
vlažná
bobkový list
2
ks
několik kuliček
kvásek
1
PL
žitný, nemusí být
Postup
1
Ve sklenici promíchejte 50 g žitné jemně mleté mouky s 200 ml vlažné vody. Přidejte 2 bobkové listy, pár kuliček nového koření a nechte zakryté plátýnkem 3 dny kvasit v pokojové teplotě, čas od času promíchejte. V zákvasu se objeví bublinky a bude příjemně nakysle vonět. Pokud doma máte založený a pravidelně udržovaný žitný kvásek na chleba, přidejte do směsi 1 lžíci žitného kvásku jako startér. Výrazně si ukrátíte dobu kvašení, zákvas tak bude hotový už za 12–14 hodin.