0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žitný zákvas
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Na 250 g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 966 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 185 g
Tuky 11 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příjemně nakyslý žitný zákvas poslouží jako základ (nejen) pro lahodnou polskou polévku žurek. 

Suroviny

mouka žitná hladká 50 g
jemně mletá
voda 200 ml
vlažná
bobkový list 2 ks
nové koření
několik kuliček
žitný, nemusí být

1 Ve sklenici promíchejte 50 g žitné jemně mleté mouky s 200 ml vlažné vody. Přidejte 2 bobkové listy, pár kuliček nového koření a nechte zakryté plátýnkem 3 dny kvasit v pokojové teplotě, čas od času promíchejte. V zákvasu se objeví bublinky a bude příjemně nakysle vonět. Pokud doma máte založený a pravidelně udržovaný žitný kvásek na chleba, přidejte do směsi 1 lžíci žitného kvásku jako startér. Výrazně si ukrátíte dobu kvašení, zákvas tak bude hotový už za 12–14 hodin.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...