Kysané červené zelí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Na 2 l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 29 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kysané červené zelí má nejen nádhernou barvu, ale především množství benefitů pro vaše zažívání i zdraví. Ano, krouhání je zdlouhavé, ale věřte, že svého času ani námahy nebudete litovat.

Suroviny

zelí červené 1 ks
o váze cca 2 kg
sůl 40 g
mejodidovaná

Hlávku červeného zelí o váze cca 2 kg zbavte ovadlých listů, nakrájejte na čtvrtky a vykrojte tuhý košťál. Pak zelí nakrouhejte či nakrájejte nožem na o něco silnější proužky než u bílého zelí. Do mísy vsypte vrstvu zelí, posypte nejodidovanou solí (celkem budete potřebovat 40g) a promačkejte, až zelí začne pouštět šťávu. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno zelí a sůl. Důkladně napěchujte zelí i s uvolněnou šťávou do sklenice o objemu 2 litry tak, aby zelí bylo ponořené. Pak jej zatižte, použít můžete např. pasující talířek a na něm položený uzavřený sáček se slanou vodou či vyvařený kámen).

2 Zelí nechte den či dva rozjet v pokojové teplotě, pak jej přemístěte do místnosti s teplotou 15–18°C. Po 14 dnech odstraňte zátěž a přendejte do lednice, kde se zelí dalších 14 dní proleží do ideální chuti. Zelí svědčí pomalejší kysání, ale pokud chladnější prostor nemáte, nechte ho v pokojové teplotě, kde zfermentuje během 14 dní. Postavte sklenici do pekáčku kvůli úniku šťávy – tu, která unikne, uchovejte, protože jí můžete čas od času sklenici dolít.

NĚCO NAVÍC
Zelí lze ochutit kmínem, strouhanou červenou řepou, křenem či plátky jablek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit