Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kysané červené zelí

Kysané červené zelí má nejen nádhernou barvu, ale především množství benefitů pro vaše zažívání i zdraví. Ano, krouhání je zdlouhavé, ale věřte, že svého času ani námahy nebudete litovat.

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 l
Doba přípravy: Do hodiny
+ kvašení
P
Zelenina

Ingredience

    • 1 hlávka červeného zelí o váze cca 2 kg
    • 40 g nejodidované soli

Příprava jídla

Hlávku červeného zelí o váze cca 2 kg zbavte ovadlých listů, nakrájejte na čtvrtky a vykrojte tuhý košťál. Pak zelí nakrouhejte či nakrájejte nožem na o něco silnější proužky než u bílého zelí. Do mísy vsypte vrstvu zelí, posypte nejodidovanou solí (celkem budete potřebovat 40g) a promačkejte, až zelí začne pouštět šťávu. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno zelí a sůl. Důkladně napěchujte zelí i s uvolněnou šťávou do sklenice o objemu 2 litry tak, aby zelí bylo ponořené. Pak jej zatižte, použít můžete např. pasující talířek a na něm položený uzavřený sáček se slanou vodou či vyvařený kámen).

2 Zelí nechte den či dva rozjet v pokojové teplotě, pak jej přemístěte do místnosti s teplotou 15–18°C. Po 14 dnech odstraňte zátěž a přendejte do lednice, kde se zelí dalších 14 dní proleží do ideální chuti. Zelí svědčí pomalejší kysání, ale pokud chladnější prostor nemáte, nechte ho v pokojové teplotě, kde zfermentuje během 14 dní. Postavte sklenici do pekáčku kvůli úniku šťávy – tu, která unikne, uchovejte, protože jí můžete čas od času sklenici dolít.

NĚCO NAVÍC
Zelí lze ochutit kmínem, strouhanou červenou řepou, křenem či plátky jablek.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí jogurt

Mangové lasí

Fermentované ovesné vločky

Fermentovaná kaše s třešněmi

Kimči

Kimči nudle se slaninou a volským okem

Žitný zákvas

Polévka žurek

Salát s kysaným zelím a kuřecím masem

Přidat komentář