Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 2 l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 29 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kysané červené zelí má nejen nádhernou barvu, ale především množství benefitů pro vaše zažívání i zdraví. Ano, krouhání je zdlouhavé, ale věřte, že svého času ani námahy nebudete litovat.

Související recepty

Kimči

Tenhle korejský zázrak nabitý živinami zvládnete h...

Suroviny

zelí červené 1 ks
o váze cca 2 kg
sůl 40 g
mejodidované

Hlávku červeného zelí o váze cca 2 kg zbavte ovadlých listů, nakrájejte na čtvrtky a vykrojte tuhý košťál. Pak zelí nakrouhejte či nakrájejte nožem na o něco silnější proužky než u bílého zelí. Do mísy vsypte vrstvu zelí, posypte nejodidovanou solí (celkem budete potřebovat 40g) a promačkejte, až zelí začne pouštět šťávu. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno zelí a sůl. Důkladně napěchujte zelí i s uvolněnou šťávou do sklenice o objemu 2 litry tak, aby zelí bylo ponořené. Pak jej zatižte, použít můžete např. pasující talířek a na něm položený uzavřený sáček se slanou vodou či vyvařený kámen).

2 Zelí nechte den či dva rozjet v pokojové teplotě, pak jej přemístěte do místnosti s teplotou 15–18°C. Po 14 dnech odstraňte zátěž a přendejte do lednice, kde se zelí dalších 14 dní proleží do ideální chuti. Zelí svědčí pomalejší kysání, ale pokud chladnější prostor nemáte, nechte ho v pokojové teplotě, kde zfermentuje během 14 dní. Postavte sklenici do pekáčku kvůli úniku šťávy – tu, která unikne, uchovejte, protože jí můžete čas od času sklenici dolít.

NĚCO NAVÍC
Zelí lze ochutit kmínem, strouhanou červenou řepou, křenem či plátky jablek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit