Báječně kořeněné a smetanové zároveň. Francouzské vepřové ragú je super jídlo pro celou rodinu. Ať už si ho vychutnáte s knedlíkem nebo ještě lépe s plátkem čerstvého chleba.
Suroviny
Postup
Oloupejte a najemno nasekejte česnek a zázvor. Šalotky oloupejte a podélně rozkrojte na čtvrtky. Maso osušte kuchyňským papírem a očistěte ho od blan.
Pak ho nakrájejte na plátky a z nich nakrájejte tenké nudličky.
V pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejte olej. Asi 3 minuty na něm opékejte cibuli, pak vsypte zázvor a maso. Opékejte ho na středním plameni ze všech stran, aby zhnědlo a zatáhlo se.
Přilijte zeleninový vývar, přihoďte tymián, bobkový list, mletý hřebíček a muškátový oříšek a zhruba 4–5 minut povařte.
Vmíchejte smetanu a dochuťte ragú solí, kajenským pepřem a podle chuti citronovou šťávou. Povařte další 2–3 minuty a podávejte.
VHODNÉ PŘÍLOHY:
- K ragú se hodí bramborová kaše s česnekem nebo hořčicí a chilli.
- Česnekovou připravíte ze 3 velkých moučných brambor, doměkka uvařených, 4 lžic zeleninového vývaru, 80 g smetany, 2 prolisovaných stroužků česneku, soli, pepře a špetky muškátového oříšku.
- Bramborovou kaši s hořčicí ušťouchejte ze 3 velkých moučných brambor, uvařených doměkka, 3 lžic olivového oleje, 2 lžic dijonské hořčice, 1 rozdrobené sušené feferonky a soli.
Recept je převzatý z knihy Cornelia Trischberger: Kuchařka pro pohodáře, vydavatelství Jan Vašut.