Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Telecí ragú s křenem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5601 kcal
Bílkoviny 327 g
Sacharidy 338 g
Tuky 296 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Telecí je měkké, zelenina trochu křupavá a chuť prostě nevídaná – sametová i pikantní. Zamilovali jsme se.

Suroviny

vývar 1 l
telecí (viz Tipy & triky) nebo drůbeží
pórek 2 ks
střední, na plátky
řapíkatý celer 3 ks
na plátky
mrkev 3 ks
šikmo pokrájené na plátky
nadrobno
palice, horizontálně přepůlená
rozmarýn 2 snítky
vykoštěná či kotleta, na kostky
pepř
sůl
křen 2 PL
strouhaný
a kousek na těstoviny
petrželka 1 svazek
kůra a šťáva
tagliatelle 300 g
čerstvé

Postup

1

Nalijte vývar a víno do většího hrnce, přidejte zeleninu kromě žampionů, česnek, rozmarýn a přiveďte k varu a nezakryté vařte 10 minut.

2

Telecí vhoďte do hrnce spolu se žampiony. Přiveďte k varu, osolte a opepřete a vařte dalších 20 minut nebo až bude maso měkké. (V této chvíli můžete pokrm zamrazit nebo vychladit pro pozdější dokončení.)

3

Před podáváním prošlehejte žloutky se smetanou. Do jemně bublajícího masa se zeleninou vmíchejte křen a za stálého míchání vlijte pramínkem žloutkovou směs. Zahřívejte už jen mírně, aby omáčka zhoustla, ale nesrazila se. Vmíchejte máslo, sejměte z ohně a přidejte petrželku, citronovou kůru a šťávu. Případně dosolte.

4

Mezitím uvařte tagliatelle podle návodu na obalu. Slijte a promíchejte s trochou másla. Rozdělte na 6 nahřátých talířů, na to sběračkou nandejte telecí ragú a ihned podávejte.

Tipy & triky
Asi 2 kg telecích kostí a odřezků nasekaných nahrubo, 1 pokrájenou cibuli, nahrubo nakrájené mrkve a 2 řapíky celeru, 2 bobkové listy, 3 snítky tymiánu, malý svazek petrželky a 1 lžičku kuliček černého pepře zalijte 3 litry studené vody. Přiveďte k varu, pak ztlumte a pomalu nechte táhnout asi hodinu. Nechte 10 minut chladnout, potom přeceďte a dejte vychladit. Vývar, který nepoužijete hned, můžete zamrazit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/2

Apetit magazín