Génoise s ovocem (Génoise aux fruits)

Génoise s ovocem (Génoise aux fruits)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu na 6 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3932 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 289 g
Tuky 265 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cihla francouzské cukrařiny. Piškotové těsto, ze kterého se dá vystavět nespočet dortů.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 120 g
sůl 1 špetka
vejce 4 ks
pokojové teploty
moučkový cukr 120 g
vanilkový extrakt 1 ČL
ghí 55 g
zchladlý!
Na náplň
jahody 450 g
čerstvé
moučkový cukr 3 PL
smetana ke šlehání 500 ml
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a vysypte moukou. Připravte si vodní lázeň. Do mísy dejte vejce a vložte do vodní lázně, voda nesmí vřít. Postupně přidávejte cukr a šlehejte aspoň 10 minut, až je směs krémová a po vytažení metliček zůstanou na povrchu vlnky. Sundejte z plamene a přidejte vanilkový extrakt. Míchejte, dokud směs úplně nevychladne.

2 Sůl smíchejte s moukou. Třetinu krému přidejte k přepuštěnému máslu, do zbytku krému přimíchejte dvě třetiny mouky. Pak obě hmoty spojte dohromady a dosypte zbytek mouky. Vlijte do formy a pečte asi 30 minut. Vršek dortu by měl být zlatavý a boky by se měly odlepovat od formy. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.

3 Smetanu ušlehejte s cukrem a přidejte vanilkový extrakt. Dort rozřízněte na dvě půlky. Spodní díl potřete třetinou krému. Na krém dejte jahody posypané dvěma lžícemi cukru a potřete je druhou třetinou krému. Navrch přiklopte druhou půlku korpusu a potřete ji zbývajícím krémem (anebo dort stejně jako my jen jednoduše poprašte moučkovým cukrem). Dejte ztuhnout do lednice.

TIPY & TRIKY

  • Dbejte na to, aby při spojování měly všechny suroviny stejnou teplotu, v opačném případě se těsto může srazit.
  • Do šlehačky můžete přidat jeden balíček ztužovače. Líp a delší dobu drží tučná, 40% smetana ke šlehání.
  • Není to sice moc hygienické, ale jahody do dortu je lepší neumývat. Pokud vám to nedá, oplachujte je v celku, opravdu rychle a jednu po druhé zlehka a důkladně osušte ubrouskem.

 

Recept je převzatý z kuchařky Iveta & sladká Francie.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit