Cihla francouzské cukrařiny. Piškotové těsto, ze kterého se dá vystavět nespočet dortů.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a vysypte moukou. Připravte si vodní lázeň. Do mísy dejte vejce a vložte do vodní lázně, voda nesmí vřít. Postupně přidávejte cukr a šlehejte aspoň 10 minut, až je směs krémová a po vytažení metliček zůstanou na povrchu vlnky. Sundejte z plamene a přidejte vanilkový extrakt. Míchejte, dokud směs úplně nevychladne.
Sůl smíchejte s moukou. Třetinu krému přidejte k přepuštěnému máslu, do zbytku krému přimíchejte dvě třetiny mouky. Pak obě hmoty spojte dohromady a dosypte zbytek mouky. Vlijte do formy a pečte asi 30 minut. Vršek dortu by měl být zlatavý a boky by se měly odlepovat od formy. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
Smetanu ušlehejte s cukrem a přidejte vanilkový extrakt. Dort rozřízněte na dvě půlky. Spodní díl potřete třetinou krému. Na krém dejte jahody posypané dvěma lžícemi cukru a potřete je druhou třetinou krému. Navrch přiklopte druhou půlku korpusu a potřete ji zbývajícím krémem (anebo dort stejně jako my jen jednoduše poprašte moučkovým cukrem). Dejte ztuhnout do lednice.
TIPY & TRIKY
Dbejte na to, aby při spojování měly všechny suroviny stejnou teplotu, v opačném případě se těsto může srazit.Do šlehačky můžete přidat jeden balíček ztužovače. Líp a delší dobu drží tučná, 40% smetana ke šlehání.
Není to sice moc hygienické, ale jahody do dortu je lepší neumývat. Pokud vám to nedá, oplachujte je v celku, opravdu rychle a jednu po druhé zlehka a důkladně osušte ubrouskem.
Recept je převzatý z kuchařky Iveta & sladká Francie.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jarní oběd(4 recepty )
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů )
- Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty (17 receptů )