Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Génoise s ovocem (Génoise aux fruits)
Génoise s ovocem (Génoise aux fruits)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Génoise s ovocem (Génoise aux fruits)

3.7/5 Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Snadné na 6 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3921 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 287 g
Tuky 265 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cihla francouzské cukrařiny. Piškotové těsto, ze kterého se dá vystavět nespočet dortů.

Suroviny

sůl 1 špetka
vejce 4 ks
pokojové teploty
vanilkový extrakt ½ ČL
ghí 55 g
zchladlé
Na náplň
jahody 450 g
čerstvé
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a vysypte moukou. Připravte si vodní lázeň. Do mísy dejte vejce a vložte do vodní lázně, voda nesmí vřít. Postupně přidávejte cukr a šlehejte aspoň 10 minut, až je směs krémová a po vytažení metliček zůstanou na povrchu vlnky. Sundejte z plamene a přidejte vanilkový extrakt. Míchejte, dokud směs úplně nevychladne.

2

Sůl smíchejte s moukou. Třetinu krému přidejte k přepuštěnému máslu, do zbytku krému přimíchejte dvě třetiny mouky. Pak obě hmoty spojte dohromady a dosypte zbytek mouky. Vlijte do formy a pečte asi 30 minut. Vršek dortu by měl být zlatavý a boky by se měly odlepovat od formy. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.

3

Smetanu ušlehejte s cukrem a přidejte vanilkový extrakt. Dort rozřízněte na dvě půlky. Spodní díl potřete třetinou krému. Na krém dejte jahody posypané dvěma lžícemi cukru a potřete je druhou třetinou krému. Navrch přiklopte druhou půlku korpusu a potřete ji zbývajícím krémem (anebo dort stejně jako my jen jednoduše poprašte moučkovým cukrem). Dejte ztuhnout do lednice.

TIPY & TRIKY

Dbejte na to, aby při spojování měly všechny suroviny stejnou teplotu, v opačném případě se těsto může srazit.
Do šlehačky můžete přidat jeden balíček ztužovače. Líp a delší dobu drží tučná, 40% smetana ke šlehání.
Není to sice moc hygienické, ale jahody do dortu je lepší neumývat. Pokud vám to nedá, oplachujte je v celku, opravdu rychle a jednu po druhé zlehka a důkladně osušte ubrouskem.

Recept je převzatý z kuchařky Iveta & sladká Francie.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín