0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodový dort

Jahodový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodový dort

4.3 / 5. Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3975 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 534 g
Tuky 167 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Piškot, vanilkový pudink a pořádná vrstva jahod pod sklem. Tak prosté, a přitom efektní a naprosto dokonalé! Chcete-li dort ještě o trošičku vylepšit, přidejte pod pudink poctivou vrstvu domácího džemu. Samozřejmě jahodového.

Suroviny

Na korpus
vejce 3 ks
o pokojové teplotě
máslo 50 g
+ navíc na vymazání formy
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 10 g
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na dokončení
mléko 350 ml
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový (viz Něco navíc)
krupicový cukr 4 PL
máslo 100 g
jahody 700 g
voda 500 ml
želé dortové 2 bal
1 balení červeného cukrárenského želé nebo 2 balení červeného Dort-želé (vždy na 500 ml tekutiny)

Postup

1

Troubu vyhřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 22–24 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vejce, máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli vyšlehejte
do světlé pěny, bude to trvat pár minut. Mouku a kypřicí prášek prosejte přes jemné síto a stěrkou zapracujte k vaječné pěně. Hotové těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete čistou a suchou, korpus je hotový. Nechte úplně vychladnout ve formě.

2

Hotový korpus vyndejte z formy a v případě potřeby jej seřízněte do roviny. Položte ho na servírovací talíř či etažér a kolem utáhněte stahovací ráfek.

3

Větší část mléka vlijte do rendlíku a zahřejte k bodu varu. Za stálého míchání vlijte pudinkový prášek rozmíchaný ve zbytku mléka, přidejte 2 lžíce cukru a povařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout. Poté zašlehejte máslo, pudink nalijte na připravený korpus a rozetřete. Nechte zcela vychladnout.

4

Jahody odstopkujte, menší přepulte a větší nakrájejte na silnější plátky. Poté je naskládejte na povrch dortu a zalijte zchladlým želé připraveným podle návodu na obalu
z 500 ml vody a 2 lžic cukru. Uložte dort alespoň na 3 hodiny do lednice. Poté opatrně objeďte nožem, odstraňte ráfek a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pudink můžete připravit i domácí. Do rendlíku vlijte 250 ml mléka, přidejte dřeň vyškrábnutou z 1/3 vanilkového lusku a přiveďte k varu. Ve 100 ml mléka rozmíchejte 2 žloutky, 35 g kukuřičného škrobu a 2 lžíce krupicového cukru, směs vlijte k vroucímu mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, nechte 10 minut zchladnout a zašlehejte 100 g másla.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč