0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 52
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3975 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 534 g
Tuky 167 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Piškot, vanilkový pudink a pořádná vrstva jahod pod sklem. Tak prosté, a přitom efektní a naprosto dokonalé! Chcete-li dort ještě o trošičku vylepšit, přidejte pod pudink poctivou vrstvu domácího džemu. Samozřejmě jahodového.

Suroviny

Na korpus
vejce 3 ks
o pokojové teplotě
máslo 50 g
+ navíc na vymazání formy
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 10 g
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na dokončení
mléko 350 ml
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový (viz Něco navíc)
krupicový cukr 4 PL
máslo 100 g
jahody 700 g
voda 500 ml
želé dortové 2 bal
1 balení červeného cukrárenského želé nebo 2 balení červeného Dort-želé (vždy na 500 ml tekutiny)

Postup

1

Troubu vyhřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 22–24 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vejce, máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli vyšlehejte
do světlé pěny, bude to trvat pár minut. Mouku a kypřicí prášek prosejte přes jemné síto a stěrkou zapracujte k vaječné pěně. Hotové těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete čistou a suchou, korpus je hotový. Nechte úplně vychladnout ve formě.

2

Hotový korpus vyndejte z formy a v případě potřeby jej seřízněte do roviny. Položte ho na servírovací talíř či etažér a kolem utáhněte stahovací ráfek.

3

Větší část mléka vlijte do rendlíku a zahřejte k bodu varu. Za stálého míchání vlijte pudinkový prášek rozmíchaný ve zbytku mléka, přidejte 2 lžíce cukru a povařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout. Poté zašlehejte máslo, pudink nalijte na připravený korpus a rozetřete. Nechte zcela vychladnout.

4

Jahody odstopkujte, menší přepulte a větší nakrájejte na silnější plátky. Poté je naskládejte na povrch dortu a zalijte zchladlým želé připraveným podle návodu na obalu
z 500 ml vody a 2 lžic cukru. Uložte dort alespoň na 3 hodiny do lednice. Poté opatrně objeďte nožem, odstraňte ráfek a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pudink můžete připravit i domácí. Do rendlíku vlijte 250 ml mléka, přidejte dřeň vyškrábnutou z 1/3 vanilkového lusku a přiveďte k varu. Ve 100 ml mléka rozmíchejte 2 žloutky, 35 g kukuřičného škrobu a 2 lžíce krupicového cukru, směs vlijte k vroucímu mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, nechte 10 minut zchladnout a zašlehejte 100 g másla.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč