Piškot, vanilkový pudink a pořádná vrstva jahod pod sklem. Tak prosté, a přitom efektní a naprosto dokonalé! Chcete-li dort ještě o trošičku vylepšit, přidejte pod pudink poctivou vrstvu domácího džemu. Samozřejmě jahodového. Jahodový dort jak vyšitý.
Suroviny
Postup
Troubu vyhřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 22–24 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Vejce, máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli vyšlehejte do světlé pěny, bude to trvat pár minut. Mouku a kypřicí prášek prosejte přes jemné síto a stěrkou zapracujte k vaječné pěně. Hotové těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby.
Pečte přibližně 30 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete čistou a suchou, korpus je hotový. Nechte úplně vychladnout ve formě.
Hotový korpus vyndejte z formy a v případě potřeby jej seřízněte do roviny. Položte ho na servírovací talíř či etažér a kolem utáhněte stahovací ráfek.
Větší část mléka vlijte do rendlíku a zahřejte k bodu varu. Za stálého míchání vlijte pudinkový prášek rozmíchaný ve zbytku mléka, přidejte 2 lžíce cukru a povařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout. Poté zašlehejte máslo, pudink nalijte na připravený korpus a rozetřete. Nechte zcela vychladnout.
Jahody odstopkujte, menší přepulte a větší nakrájejte na silnější plátky. Poté je naskládejte na povrch dortu a zalijte zchladlým želé připraveným podle návodu na obalu z 500 ml vody a 2 lžic cukru. Uložte dort alespoň na 3 hodiny do lednice. Poté opatrně objeďte nožem, odstraňte ráfek a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pudink můžete připravit i domácí. Do rendlíku vlijte 250 ml mléka, přidejte dřeň vyškrábnutou z 1/3 vanilkového lusku a přiveďte k varu. Ve 100 ml mléka rozmíchejte 2 žloutky, 35 g kukuřičného škrobu a 2 lžíce krupicového cukru, směs vlijte k vroucímu mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, nechte 10 minut zchladnout a zašlehejte 100 g másla.