
Grilované krevety s nudlovým salátem
Grilované obří krevety jsou delikatesa, ale nás dostal krásně křupavý a dokonale ochucený salát, kterým je Kamura doplnila!
Ingredience
- 3 stonky citronové trávy, najemno nakrájené
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1/2 lžíce sezamového oleje
- šťáva z 1/2 limety
- 12 velkých krevet
- 1–2 svazky koriandru, najemno
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100g skleněných nudlí
- 4 zelíčka pak čoi
- 3 mrkve
- 1 červená cibule
- 4 jarní cibulky
- 100g klíčků mungo
- po 1 svazku máty a zelené perily nebo meduňky, nakrájené nahrubo
- hrst slaných arašídů, pražených
- hrst smažené cibulky
- 1 menší salátová okurka, nakrájená
- 200ml kokosového mléka
- hrst nasekaného koriandru
- 3 lžíce rybí omáčky
- šťáva z 1/2 limety
- drcený pepř podle chuti
- 1 chilli paprička birds eye
- 2 stroužky česneku, oloupané
NA SALÁT
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Citronovou trávu vsypte do hmoždíře, přilijte olej a roztlučte na pastu. Vlijte rybí omáčku, sezamový olej a šťávu z limety. Krevety dejte do mísy, přidejte koriandr, osolte, opepřete, přilijte směs z hmoždíře a vše promíchejte. Nechte zhruba hodinu marinovat.
2 Krevety napíchejte na špejle, které jste si předtím namočili do studené vody, pěkně od ocásku po hlavičku, a zprudka je ogrilujte – zhruba minutu z každé strany.
3 Všechny ingredience na zálivku dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
4 Nudle namočte na půl hodiny do studené vody, potom je vyndejte, vložte do vroucí vody a asi minutu vařte, slijte a vraťte zpět do studené vody. Zelí pak čoi a mrkev nakrájejte na tenké nudličky, červenou cibuli na tenké proužky, jarní cibulku na šikmé plátky. Vše vsypte do mísy a přidejte klíčky mungo a nudle. Vmíchejte bylinky a zálivku, posypte arašídy, cibulkou a podávejte s grilovanými krevetami.
Přidat komentář