Grilované nektarinky s burratou, chilli a mátou

Grilované nektarinky s burratou, chilli a mátou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1197 kcal
Bílkoviny 22 g
Cukr 102 g
Tuky 75 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste obměnit osvědčenou italskou trojkombinaci salátu caprese a mozzarellu tentokrát doplnit nektarinkami. Výsledek je fantastický, zvlášť když místo běžné mozzarelly použijete burratu s krémovým vnitřkem.

Suroviny

ciabatta 1 ks
menší, natrhaná na kousky
nektarinky 4 ks
středně zralé, vypeckované a nakrájené na půlky či čtvrtky
olej
neutrální chuti, na opékání, lze nahradit olivovým olejem
citron 1 ks
kůra nastrouhaná na nudličky, ideálně zesterem (škrabkou na citrusovou kůru) a vymačkaná šťáva
med
pár kapek, lze nahradit agávovým sirupem
olej z vlašských ořechů 3 PL
lze nahradit olejem z lískových oříšků nebo dobrým panenským olivovým olejem
chilli paprička 1 ks
červená, zbavená semínek a nakrájená natenko nebo nadrobno
sůl mořská
pepř růžový
čerstvě mletý
burrata 1 ks
natrhaná na kusy, lze nahradit dobrou čerstvou mozzarellou
máta
pár snítek, drobné lístky v celku, velké nakrájené natenko, lze nahradit meduňkou

1 Ciabattu opečte nasucho v troubě, na pánvi nebo pod grilem dozlatova a dokřupava. Pak ji odložte. (Ciabattu můžete také opéct na venkovním grilu.)

2 Rozehřejte grilovací pánev na silném ohni, nektarinky zlehka potřete olejem a položte na pánev jednou z řezných stran dolů. Ovoce opékejte na každém řezu (u čtvrtek) či straně (u polovin) asi 2 minuty, aby zezlátlo a vytvořily se na něm proužky od pánve. (Ovoce můžete opéct i na grilu.)

3 Na zálivku prošlehejte citronovou šťávu a med či agávový sirup podle chuti, 3 lžíce oleje, chilli papričku a trochu soli a růžového pepře.

4 Na servírovací talíř úhledně naskládejte opečené ovoce a burratu, posypte mátou a krutony, pokropte zálivkou a ozdobte citronovou kůrou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit