0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3002 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 165 g
Tuky 166 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tenhle recept jsou skvělé veliké silné snítky rozmarýnu, které jsou dřevnaté a bez nadsázky je můžete označit jako větvičky.

Suroviny

rozmarýn 5 snítek
silné a dlouhé snítky
česnek 2 stroužky
drcené
citronová kůra 1 ČL
najemno nastrouhaná
fenyklová semínka 0.5 ČL
chilli sušené 1 ČL
vločky
olivový olej panenský 6 PL
+ olej na opékání podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
krkovice 800 g
nakrájená na 3–4cm kostky
šalotka 15 ks
nebo 8 větších banánových šalotek, rozpůlených
pečivo
k podávání – čerstvé, rustikální (nemusí být)

Postup

1

Chcete-li, rozpalte gril, ale můžete použít i pánev. Ze snítek rozmarýnu odrhněte lístky tak, aby na vršcích zůstaly aspoň na 5 cm. Lístky uchovejte. Dřevnaté spodní konce snítek seřízněte do špičky. Dejte snítky stranou.

2

Připravte marinádu. Otrhané lístky vložte do malého sekáčku či jiného vhodného přístroje, přidejte česnek, citronovou kůru, fenykl, chilli vločky a olej, osolte a opepřete. Rozsekejte najemno. Polovinu marinády nalijte do mísy a obalte v ní maso, zbývající odložte k podávání. Maso nechte odpočívat 10 minut.

3

Pak ho napíchejte na snítky rozmarýnu, občas proložte šalotkou. Opékejte na grilu či pánvi s trochou oleje rozehřáté na střední teplotu asi 6 minut z každé ze čtyř stran, aby bylo maso zvenčí ožehnuté a uvnitř propečené. Podávejte s odloženou marinádou. Můžete doplnit pečivem.

NĚCO NAVÍC
Špízy můžete také upéct v troubě při 180–200 °C. V tom případě je doporučujeme napřed ze všech stran opéct dozlatova v pánvi na troše oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit