Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami
Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3002 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 165 g
Tuky 166 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tenhle recept jsou skvělé veliké silné snítky rozmarýnu, které jsou dřevnaté a bez nadsázky je můžete označit jako větvičky.

Suroviny

rozmarýn 5 snítek
silné a dlouhé snítky
česnek 2 stroužky
drcené
najemno nastrouhaná
fenyklová semínka ½ ČL
chilli sušené 1 ČL
vločky
olivový olej panenský 6 PL
+ olej na opékání podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na 3–4cm kostky
nebo 8 větších banánových šalotek, rozpůlených
k podávání – čerstvé, rustikální (nemusí být)

Postup

1

Chcete-li, rozpalte gril, ale můžete použít i pánev. Ze snítek rozmarýnu odrhněte lístky tak, aby na vršcích zůstaly aspoň na 5 cm. Lístky uchovejte. Dřevnaté spodní konce snítek seřízněte do špičky. Dejte snítky stranou.

2

Připravte marinádu. Otrhané lístky vložte do malého sekáčku či jiného vhodného přístroje, přidejte česnek, citronovou kůru, fenykl, chilli vločky a olej, osolte a opepřete. Rozsekejte najemno. Polovinu marinády nalijte do mísy a obalte v ní maso, zbývající odložte k podávání. Maso nechte odpočívat 10 minut.

3

Pak ho napíchejte na snítky rozmarýnu, občas proložte šalotkou. Opékejte na grilu či pánvi s trochou oleje rozehřáté na střední teplotu asi 6 minut z každé ze čtyř stran, aby bylo maso zvenčí ožehnuté a uvnitř propečené. Podávejte s odloženou marinádou. Můžete doplnit pečivem.

NĚCO NAVÍC
Špízy můžete také upéct v troubě při 180–200 °C. V tom případě je doporučujeme napřed ze všech stran opéct dozlatova v pánvi na troše oleje.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...