0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3002 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 165 g
Tuky 166 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tenhle recept jsou skvělé veliké silné snítky rozmarýnu, které jsou dřevnaté a bez nadsázky je můžete označit jako větvičky.

Suroviny

rozmarýn 5 snítek
silné a dlouhé snítky
česnek 2 stroužky
drcené
citronová kůra 1 ČL
najemno nastrouhaná
fenyklová semínka ½ ČL
chilli sušené 1 ČL
vločky
olivový olej panenský 6 PL
+ olej na opékání podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na 3–4cm kostky
šalotka 15 ks
nebo 8 větších banánových šalotek, rozpůlených
pečivo
k podávání – čerstvé, rustikální (nemusí být)

Postup

1

Chcete-li, rozpalte gril, ale můžete použít i pánev. Ze snítek rozmarýnu odrhněte lístky tak, aby na vršcích zůstaly aspoň na 5 cm. Lístky uchovejte. Dřevnaté spodní konce snítek seřízněte do špičky. Dejte snítky stranou.

2

Připravte marinádu. Otrhané lístky vložte do malého sekáčku či jiného vhodného přístroje, přidejte česnek, citronovou kůru, fenykl, chilli vločky a olej, osolte a opepřete. Rozsekejte najemno. Polovinu marinády nalijte do mísy a obalte v ní maso, zbývající odložte k podávání. Maso nechte odpočívat 10 minut.

3

Pak ho napíchejte na snítky rozmarýnu, občas proložte šalotkou. Opékejte na grilu či pánvi s trochou oleje rozehřáté na střední teplotu asi 6 minut z každé ze čtyř stran, aby bylo maso zvenčí ožehnuté a uvnitř propečené. Podávejte s odloženou marinádou. Můžete doplnit pečivem.

NĚCO NAVÍC
Špízy můžete také upéct v troubě při 180–200 °C. V tom případě je doporučujeme napřed ze všech stran opéct dozlatova v pánvi na troše oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč