Na tenhle recept jsou skvělé veliké silné snítky rozmarýnu, které jsou dřevnaté a bez nadsázky je můžete označit jako větvičky.
Suroviny
Postup
Chcete-li, rozpalte gril, ale můžete použít i pánev. Ze snítek rozmarýnu odrhněte lístky tak, aby na vršcích zůstaly aspoň na 5 cm. Lístky uchovejte. Dřevnaté spodní konce snítek seřízněte do špičky. Dejte snítky stranou.
Připravte marinádu. Otrhané lístky vložte do malého sekáčku či jiného vhodného přístroje, přidejte česnek, citronovou kůru, fenykl, chilli vločky a olej, osolte a opepřete. Rozsekejte najemno. Polovinu marinády nalijte do mísy a obalte v ní maso, zbývající odložte k podávání. Maso nechte odpočívat 10 minut.
Pak ho napíchejte na snítky rozmarýnu, občas proložte šalotkou. Opékejte na grilu či pánvi s trochou oleje rozehřáté na střední teplotu asi 6 minut z každé ze čtyř stran, aby bylo maso zvenčí ožehnuté a uvnitř propečené. Podávejte s odloženou marinádou. Můžete doplnit pečivem.
NĚCO NAVÍC
Špízy můžete také upéct v troubě při 180–200 °C. V tom případě je doporučujeme napřed ze všech stran opéct dozlatova v pánvi na troše oleje.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 25 skvělých jídel z grilu(32 receptů)