Vepřové špízy & jižanský bramborový salát

Vepřové špízy & jižanský bramborový salát

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13932 kcal
Bílkoviny 437 g
Sacharidy 2065 g
Tuky 408 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso a salát v dokonalé souhře...

Suroviny

vepřové maso 800 g
bobkový list 24 ks
čerstvé
vinný ocet červený 60 ml
med 2 PL
česnek 4 stroužek
drcené
hořčice dijonská 1 PL
olivový olej 1 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě drcený
Na zálivku
zakysaná smetana 100 g
majonéza 100 g
olivový olej 60 ml
limetová šťáva 3 PL
česnek 1 stroužek
drcený
oregano 2 ČL
nasekané
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na salát
rýžový ocet 60 ml
brambory 1.6 kg
340 g
sterilovaná kukuřice
1 ks
červen paprika na kostičky
čedar 100 g
strouhaný
jarní cibulka 2 ks
na plátky
petrželka 1 hrst
nasekaná

1 Nejdřív začněte připravovat bramborový salát. Prošlehejte přísady na zálivku a dejte stranou. Smíchejte ve velké míse ocet a 2 zarovnané lžičky soli, až se sůl rozpustí. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi 25 minut. Opatrně slijte a nechte trochu zchladnout. Potom je oloupejte a nakrájejte na kousky. Přidejte je do mísy k octu se solí a ještě teplé je opatrně promíchejte. Nechte vychladnout.

2 Na špízy nakrájejte krkovičku na kostky zhruba 2,5x2,5cm. Na marinádu prošlehejte ocet, med, česnek a hořčici. Maso osolte a opepřete a pak promíchejte s marinádou. Nechte 30 minut marinovat.

3 Do salátu přidejte slitou a okapanou kukuřici, papriku, čedar, jarní cibulku a petrželku, zalijte zálivkou a opatrně promíchejte. Podle potřeby osolte a opepřete. Uchovejte v chladničce do doby podávání.

4 Ochucené maso napíchejte na špízy střídavě s bobkovými listy. Grilujte asi 3 minuty po každé straně a podávejte s připraveným bramborovým salátem.

VENKU I DOMA

Špízy můžete stejně dobře opéct na troše oleje na pánvi se silným dnem nebo ještě lépe na pánvi grilovací. Pěkně je obracejte, aby se rovnoměrně opekly ze všech stran.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/7

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit