Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřové souvlaki

„Pohodovou atmosféru řeckých ostrovů a typické tzatziky si budu na zahradě u grilu vychutnávat tak dlouho, jak jen to půjde,“ říká o receptu, který jí připomíná prázdniny, Marie Holobrádková, šéfredaktorka Apetitu.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování
PT6M
Maso Řecká

Ingredience

    • 700 g vepřové krkovice bez kosti
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 2 lžičky mořské soli
    • 4 lžíce olivového oleje
    • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 biocitronu 
    • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru 
    • chléb pita k podávání

Příprava jídla

1 Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek a sůl podrťte v hmoždíři (nebo použijte mixér), aby vznikla česneková pasta. Prošlehejte olej, citronovou šťávu, kůru, kopr a rozmixovaný česnek. Přidejte maso a marinádu do něj lehce vmasírujte. Přikryjte a nechte aspoň 2 hodiny marinovat v lednici, nejlépe však přes noc. Pokud se chystáte použít dřevěné špejle, namočte je také předem do vody. 

2 Maso vyndejte z chladničky 30 minut před tím, než ho začnete opékat. Napíchejte ho na špejle nebo jehly a rozpalte gril anebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Špízy opékejte 2–3 minuty z každé strany a při tom je potírejte zbylou marinádou. Pak zlehka na pánvi opečte chléb pita. Špízy podávejte s řeckým salátem a tzatziki s chlebem pita.

NĚCO NAVÍC
Namísto vepřové krkovice můžete použít i jehněčí krk nebo kýtu.

ŘECKÝ SALÁT

Nakrájejte 4 velká rajčata, 1 okurku, oloupanou, a 1/2 červené cibule na menší kousky. Na kousky nakrájejte i sýr feta (cca 85 g). Vše vložte do mísy, přidejte 16 oliv kalamata, 1 lžičku sušeného oregana a 4 lžíce řeckého olivového oleje. Lehce promíchejte a podávejte s chlebem pita.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mušle na cidru

Pasta alla Norma

Citronový dort

Tzatziki

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

Přidat komentář