Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové souvlaki
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1777 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 8 g
Tuky 139 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Pohodovou atmosféru řeckých ostrovů a typické tzatziky si budu na zahradě u grilu vychutnávat tak dlouho, jak jen to půjde,“ říká o receptu Marie Holobrádková, šéfredaktorka Apetitu. Pokud i vy si chcete doma na zahradě připomenout prázdniny u moře, pak recept na vepřové souvlaki je ideální příležitostí.

Suroviny

krkovice bez kosti
česnek 2 stroužky
drcené
sůl mořská 2 ČL
olivový olej 4 PL
nastrouhaná kůra a šťáva
kopr 1 PL
nasekaný

Postup

1

Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek a sůl podrťte v hmoždíři (nebo použijte mixér), aby vznikla česneková pasta. Prošlehejte olej, citronovou šťávu, kůru, kopr a rozmixovaný česnek. Přidejte maso a marinádu do něj lehce vmasírujte. Přikryjte a nechte aspoň 2 hodiny marinovat v lednici, nejlépe však přes noc. Pokud se chystáte použít dřevěné špejle, namočte je také předem do vody.

2

Maso vyndejte z chladničky 30 minut před tím, než ho začnete opékat. Napíchejte ho na špejle nebo jehly a rozpalte gril anebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Špízy opékejte 2–3 minuty z každé strany a při tom je potírejte zbylou marinádou. Pak zlehka na pánvi opečte chléb pita. Špízy podávejte s řeckým salátem a tzatziki s chlebem pita.

NĚCO NAVÍC
Namísto vepřové krkovice můžete použít i jehněčí krk nebo kýtu.

ŘECKÝ SALÁT

Nakrájejte 4 velká rajčata, 1 okurku, oloupanou, a 1/2 červené cibule na menší kousky. Na kousky nakrájejte i sýr feta (cca 85 g). Vše vložte do mísy, přidejte 16 oliv kalamata, 1 lžičku sušeného oregana a 4 lžíce řeckého olivového oleje. Lehce promíchejte a podávejte s chlebem pita.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...