„Pohodovou atmosféru řeckých ostrovů a typické tzatziky si budu na zahradě u grilu vychutnávat tak dlouho, jak jen to půjde,“ říká o receptu Marie Holobrádková, šéfredaktorka Apetitu. Pokud i vy si chcete doma na zahradě připomenout prázdniny u moře, pak recept na vepřové souvlaki je ideální příležitostí.
Suroviny
Postup
Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek a sůl podrťte v hmoždíři (nebo použijte mixér), aby vznikla česneková pasta. Prošlehejte olej, citronovou šťávu, kůru, kopr a rozmixovaný česnek. Přidejte maso a marinádu do něj lehce vmasírujte. Přikryjte a nechte aspoň 2 hodiny marinovat v lednici, nejlépe však přes noc. Pokud se chystáte použít dřevěné špejle, namočte je také předem do vody.
Maso vyndejte z chladničky 30 minut před tím, než ho začnete opékat. Napíchejte ho na špejle nebo jehly a rozpalte gril anebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Špízy opékejte 2–3 minuty z každé strany a při tom je potírejte zbylou marinádou. Pak zlehka na pánvi opečte chléb pita. Špízy podávejte s řeckým salátem a tzatziki s chlebem pita.
NĚCO NAVÍC
Namísto vepřové krkovice můžete použít i jehněčí krk nebo kýtu.
ŘECKÝ SALÁT
Nakrájejte 4 velká rajčata, 1 okurku, oloupanou, a 1/2 červené cibule na menší kousky. Na kousky nakrájejte i sýr feta (cca 85 g). Vše vložte do mísy, přidejte 16 oliv kalamata, 1 lžičku sušeného oregana a 4 lžíce řeckého olivového oleje. Lehce promíchejte a podávejte s chlebem pita.