Vepřové souvlaki

Vepřové souvlaki

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1777 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 8 g
Tuky 139 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Pohodovou atmosféru řeckých ostrovů a typické tzatziky si budu na zahradě u grilu vychutnávat tak dlouho, jak jen to půjde,“ říká o receptu, který jí připomíná prázdniny, Marie Holobrádková, šéfredaktorka Apetitu.

Související recepty

Tzatziki

Vzpomínka na dovolenou vás zavede do Řecka. Nezapo...

Suroviny

vepřové maso 700 g
bez kosti
česnek 2 stroužky
drcené
sůl mořská 2 ČL
olivový olej 4 PL
citron 1 ks
nastrouhaná kůra a šťáva
kopr 1 PL
nasekaný
pita
k podávání

1 Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek a sůl podrťte v hmoždíři (nebo použijte mixér), aby vznikla česneková pasta. Prošlehejte olej, citronovou šťávu, kůru, kopr a rozmixovaný česnek. Přidejte maso a marinádu do něj lehce vmasírujte. Přikryjte a nechte aspoň 2 hodiny marinovat v lednici, nejlépe však přes noc. Pokud se chystáte použít dřevěné špejle, namočte je také předem do vody. 

2 Maso vyndejte z chladničky 30 minut před tím, než ho začnete opékat. Napíchejte ho na špejle nebo jehly a rozpalte gril anebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Špízy opékejte 2–3 minuty z každé strany a při tom je potírejte zbylou marinádou. Pak zlehka na pánvi opečte chléb pita. Špízy podávejte s řeckým salátem a tzatziki s chlebem pita.

NĚCO NAVÍC
Namísto vepřové krkovice můžete použít i jehněčí krk nebo kýtu.

ŘECKÝ SALÁT

Nakrájejte 4 velká rajčata, 1 okurku, oloupanou, a 1/2 červené cibule na menší kousky. Na kousky nakrájejte i sýr feta (cca 85 g). Vše vložte do mísy, přidejte 16 oliv kalamata, 1 lžičku sušeného oregana a 4 lžíce řeckého olivového oleje. Lehce promíchejte a podávejte s chlebem pita.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit