0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbový gyros
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1960 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 239 g
Tuky 64 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebudeme tvrdit, že pečené houby věrně napodobí chuť masa z rožně. Určitě však potvrdí pravidlo, že dobře ochucená náplň v pečivu nikdy nezklame!

Suroviny

žampiony portobello 800 g
nakrájené na 1 cm silné plátky
cibule červená 1 ks
střední, nakrájená na klínky
olivový olej 3 PL
+ 2 lžičky navíc
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr mletý ¾ ČL
paprika mletá uzená ½ ČL
mletá
česnek sušený ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
pita 4 ks
citronová šťáva 1 ČL
najemno
hummus
hotový, na potření
Na jogurtovou omáčku
sůl
česnek ¼ stroužku
prolisovaná
máta
pár snítek, lístky nasekané
citronová šťáva

1 Rozehřejte troubu na 200°C. Nízký plech vyložte pečicím papírem. Nakrájené houby a cibuli promíchejte v míse se 3 lžícemi oleje, vším kořením, solí a pepřem. Vsypte v jedné vrstvě na plech, tak, aby se houby pekly, ale nedusily. Pečte v troubě dozlatova, zhruba 20 minut. V posledních 5 minutách pečení vložte na mřížku trouby pita chleby a nechte je prohřát.

2 Zatímco se houby pečou, promíchejte v míse 2 zbývající lžičky oleje s citronovou šťávou a osolte. Přidejte nakrouhané zelí, pomačkejte a dobře promíchejte. Jogurt smíchejte se solí, česnekem a jemně nasekanou mátou. Dochuťte citronovou šťávou.

3 Teplé pita chleby rozřízněte a udělejte v nich kapsy. Vnitřní strany potřete lehkou vrstvou hummusu, pokapejte jogurtovou omáčkou a naplňte kořeněnými opečenými houbami a ochuceným zelím. Podávejte se zbylou jogurtovou omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...