Lepkavá BBQ křídla

Lepkavá BBQ křídla

3.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4503 kcal
Bílkoviny 316 g
Sacharidy 87 g
Tuky 319 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozor, tahle křidýlka jsou vysoce návyková!

Suroviny

kuřecí křídla 1.5 kg
Na marinádu
olivový olej 2.5 PL
worcesterská omáčka 2 PL
citronová štáva 2.5 PL
nebo limetová šťáva
Na BBQ omáčku
sójová omáčka 1 PL
kečup 4 PL
česnek sušený 0.5 ČL
sušená cibule 0.5 ČL
chilli omáčka sladká 80 ml
ústřicová omáčka 25 ml
med 1 PL
citronová štáva
z půlky citronu nebo limety
K podávání
ředkvičky
řapíkatý celer
s lístky
fazolky zelené
prohřáté v páře
Na dip
sýr s modrou plísní 100 g
zakysaná smetana 150 g
majonéza 2 PL
sůl
citronová štáva
pár kapek

1 Z křídel za posledním kloubem odkrojte špičky bez masa a zbylou část rozdělte v prostředním kloubu napůl. Špičky můžete schovat do mrazáku na kuřecí vývar.

2 Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní maso. Nechte nejméně 30 minut v pokojové teplotě nebo až 24 hodin v lednici. Pokud kuře dáte do lednice, nechte je před další úpravou dojít do pokojové teploty. Suroviny na BBQ omáčku smíchejte v rendlíku. Troubu rozehřejte na 180 °C.

3 Kuře vyjměte z marinády a rozprostřete je na plech. Potřete maso BBQ omáčkou a dejte na 15 minut do trouby.

4 Potom vyndejte, výpek opatrně slijte a přidejte jej do BBQ omáčky v rendlíku. Omáčka se tím trochu rozředí, ale i ochutí: postavte ji na mírný oheň a nechte zredukovat. Maso vraťte do trouby a pečte dál.

5 Na dip v menší misce pomačkejte vidličkou (nastrouhejte) sýr, přidejte smetanu a majonézu a společně promíchejte. Podle chuti dosolte a okyselte citronovou šťávou.

6 Po dalších 15 minutách otočte křídla a potřete omáčkou z druhé strany. Na posledních 15 minut otočte znovu navrch, potřete a dopečte. Podávejte se zeleninou a dipem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit