0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí klobásky Františka Kšány ml.

Hovězí klobásky Františka Kšány ml.

3.4 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Pro zkušené Na cca 1 kg klobásek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1842 kcal
Bílkoviny 190 g
Sacharidy 1 g
Tuky 129 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastické klobásky, které si zamilujete na první ukousnutí!

Suroviny

hovězí krk 700 g
hovězí žebra 300 g
hovězí lůj podle potřeby
sůl 14 g
pepř 2.4 g
čerstvě drcený
skopová střívka očištěná a připravená k plnění

1 Maso očistěte (odřízněte všechny tuhé části a blány, v klobáskách by potom nepříjemně ‚skřípaly‘) a nakrájejte ho na menší kousky tak, aby se pohodlně vešly do mlýnku. V klobáse by mělo být okolo 20% tuku. (Pokud budete mít maso libovější, nahraďte část lojem.)

2 Směs osolte a opepřete (solí a pepřem maso poprašte, nenasypte koření na jedno místo, už by se ho nepovedlo řádně v mase rozmíchat!) a potom důkladně prohněťte rukama. Maso dobře upěchujte do mísy tak, aby ve směsi nebyl vzduch, a dejte nejlépe do druhého dne odležet a dobře vychladit.

3 Maso umelte na 6mm hrubost a ještě ho promačkejte, aby vám vznikla soudržná lepivá hmota. Naplňte ji do skopových střívek, vždy po 10–14cm střívko lehce promáčkněte a naznačte, kde se potom budou klobásky dělit.

NĚCO NAVÍC
Na výrobu klobásy se používá minimálně 14 dní vyzrálé hovězí maso. Krk a žebro lze nahradit 700 g plece a 300 g hrudí, pořád ale musíte hlídat poměr masa a tuku, který by měl být 80:20. Pokud jsou vám na ochucení sůl a pepř málo, můžete zkusit klobásky doladit portským vínem, sušenými chilli papričkami či sladkou mletou paprikou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit