Fantastické klobásky, které si zamilujete na první ukousnutí!
Suroviny
Postup
Maso očistěte (odřízněte všechny tuhé části a blány, v klobáskách by potom nepříjemně ‚skřípaly‘) a nakrájejte ho na menší kousky tak, aby se pohodlně vešly do mlýnku. V klobáse by mělo být okolo 20% tuku. (Pokud budete mít maso libovější, nahraďte část lojem.)
Směs osolte a opepřete (solí a pepřem maso poprašte, nenasypte koření na jedno místo, už by se ho nepovedlo řádně v mase rozmíchat!) a potom důkladně prohněťte rukama. Maso dobře upěchujte do mísy tak, aby ve směsi nebyl vzduch, a dejte nejlépe do druhého dne odležet a dobře vychladit.
Maso umelte na 6mm hrubost a ještě ho promačkejte, aby vám vznikla soudržná lepivá hmota. Naplňte ji do skopových střívek, vždy po 10–14cm střívko lehce promáčkněte a naznačte, kde se potom budou klobásky dělit.
NĚCO NAVÍC
Na výrobu klobásy se používá minimálně 14 dní vyzrálé hovězí maso. Krk a žebro lze nahradit 700 g plece a 300 g hrudí, pořád ale musíte hlídat poměr masa a tuku, který by měl být 80:20. Pokud jsou vám na ochucení sůl a pepř málo, můžete zkusit klobásky doladit portským vínem, sušenými chilli papričkami či sladkou mletou paprikou.