Hovězí klobásky Františka Kšány ml.

Hovězí klobásky Františka Kšány ml.

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Pro zkušené Na cca 1 kg klobásek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1842 kcal
Bílkoviny 190 g
Cukr 1 g
Tuky 129 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastické klobásky, které si zamilujete na první ukousnutí!

Suroviny

hovězí krk 700 g
hovězí žebra 300 g
hovězí lůj podle potřeby
sůl 14 g
pepř 2.4 g
čerstvě drcený
skopová střívka očištěná a připravená k plnění

1 Maso očistěte (odřízněte všechny tuhé části a blány, v klobáskách by potom nepříjemně ‚skřípaly‘) a nakrájejte ho na menší kousky tak, aby se pohodlně vešly do mlýnku. V klobáse by mělo být okolo 20% tuku. (Pokud budete mít maso libovější, nahraďte část lojem.)

2 Směs osolte a opepřete (solí a pepřem maso poprašte, nenasypte koření na jedno místo, už by se ho nepovedlo řádně v mase rozmíchat!) a potom důkladně prohněťte rukama. Maso dobře upěchujte do mísy tak, aby ve směsi nebyl vzduch, a dejte nejlépe do druhého dne odležet a dobře vychladit.

3 Maso umelte na 6mm hrubost a ještě ho promačkejte, aby vám vznikla soudržná lepivá hmota. Naplňte ji do skopových střívek, vždy po 10–14cm střívko lehce promáčkněte a naznačte, kde se potom budou klobásky dělit.

NĚCO NAVÍC
Na výrobu klobásy se používá minimálně 14 dní vyzrálé hovězí maso. Krk a žebro lze nahradit 700 g plece a 300 g hrudí, pořád ale musíte hlídat poměr masa a tuku, který by měl být 80:20. Pokud jsou vám na ochucení sůl a pepř málo, můžete zkusit klobásky doladit portským vínem, sušenými chilli papričkami či sladkou mletou paprikou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit