0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruška Krásná Helena

Hruška Krásná Helena
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Hruška Krásná Helena

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2439 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 291 g
Tuky 125 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Věřte, že zkratka přes kupovaný hruškový kompot se tady nevyplácí. Stejně tak je důležité doplnit hrušky co nejlepší vanilkovou zmrzlinou (o čokoládě nemluvě). Chcete-li domácí, zkuste základní vanilkovou zmrzlinu nebo recept Katky Kočičkové z kuchařky Zmrzliny z edice Apetit osobnosti.

Suroviny

citronová štáva
vymačkaná z 1/2 citronu
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený a dřeň vyškrábaná
krupicový cukr 150 g
hruška 4 ks
nejlépe Williamsova, ale mohou být i jiné pevné a voňavé
vanilková zmrzlina
1 kopeček na porci
Na čokoládovou omáčku
tmavá čokoláda 180 g
nasekaná nadrobno
máslo 50 g
vychlazené, nakrájené na kousky
sůl 1 špetka
nemusí být

Postup

1

Do rendlíku nalijte 250 ml vody a citronovou šťávu. Přidejte vanilkový lusk i dřeň a vsypte cukr. Přiveďte k varu na středním ohni a nechte svařit na sirup.

2

Mezitím oloupejte hrušky, ale ponechte jim stopky. Pak je rozpulte – snažte se přitom rozpůlit i stopku, nebo krájejte tak, aby stopka dobře držela na jedné z polovin. Pak hrušky zbavte jádřinců a ,bubáků‘.

3

Připravené hrušky ponořte do sirupu, přiklopte a vařte, aby změkly podle vašich představ, něco mezi 10 a 20 minutami. Není žádoucí hrušky rozvařit, ale měly by se dát krájet dezertním příborem.

4

Mezitím připravte čokoládovou omáčku. Na co nejmírnějším ohni rozehřejte čokoládu s 60–100 ml studené vody. Až se čokoláda rozpustí, postupně vmíchejte máslo a popřípadě přidejte i špetku soli.

5

Při podávání doplňte na porci 1—2 poloviny hrušky 1 kopečkem zmrzliny a trochou čokoládové omáčky.

NĚCO NAVÍC

  • Hrušky se často servírují nastojato v celku (pak samozřejmě platí ,co hruška, to porce‘). Abyste je zbavili jádřince, zespodu je seřízněte a potom prostředkem vykrojte či vydlabejte jádřinec tak, aby hruška zůstala celá a dala se postavit.
     
  • Tekutější a rafinovanější varianta omáčky: V žáruvzdorné misce položené na rendlíku s mírně vroucí vodou rozpusťte 150 g kvalitní čokolády na vaření (cca 60%). Pak do rozpuštěné čokolády vmíchejte 15 g studeného másla a potom ještě 120 ml smetany ke šlehání (30%) a 2 lžíce vanilkového cukru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit