0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruška Krásná Helena

Hruška Krásná Helena
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Hruška Krásná Helena

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2439 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 291 g
Tuky 125 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Věřte, že zkratka přes kupovaný hruškový kompot se tady nevyplácí. Stejně tak je důležité doplnit hrušky co nejlepší vanilkovou zmrzlinou (o čokoládě nemluvě). Chcete-li domácí, zkuste základní vanilkovou zmrzlinu nebo recept Katky Kočičkové z kuchařky Zmrzliny z edice Apetit osobnosti.

Suroviny

citronová šťáva
vymačkaná z 1/2 citronu
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený a dřeň vyškrábaná
krupicový cukr 150 g
nejlépe Williamsova, ale mohou být i jiné pevné a voňavé
vanilková zmrzlina
1 kopeček na porci
Na čokoládovou omáčku
tmavá čokoláda 180 g
nasekaná nadrobno
máslo 50 g
vychlazené, nakrájené na kousky
sůl 1 špetka
nemusí být

Postup

1

Do rendlíku nalijte 250 ml vody a citronovou šťávu. Přidejte vanilkový lusk i dřeň a vsypte cukr. Přiveďte k varu na středním ohni a nechte svařit na sirup.

2

Mezitím oloupejte hrušky, ale ponechte jim stopky. Pak je rozpulte – snažte se přitom rozpůlit i stopku, nebo krájejte tak, aby stopka dobře držela na jedné z polovin. Pak hrušky zbavte jádřinců a ,bubáků‘.

3

Připravené hrušky ponořte do sirupu, přiklopte a vařte, aby změkly podle vašich představ, něco mezi 10 a 20 minutami. Není žádoucí hrušky rozvařit, ale měly by se dát krájet dezertním příborem.

4

Mezitím připravte čokoládovou omáčku. Na co nejmírnějším ohni rozehřejte čokoládu s 60–100 ml studené vody. Až se čokoláda rozpustí, postupně vmíchejte máslo a popřípadě přidejte i špetku soli.

5

Při podávání doplňte na porci 1—2 poloviny hrušky 1 kopečkem zmrzliny a trochou čokoládové omáčky.

NĚCO NAVÍC

  • Hrušky se často servírují nastojato v celku (pak samozřejmě platí ,co hruška, to porce‘). Abyste je zbavili jádřince, zespodu je seřízněte a potom prostředkem vykrojte či vydlabejte jádřinec tak, aby hruška zůstala celá a dala se postavit.
     
  • Tekutější a rafinovanější varianta omáčky: V žáruvzdorné misce položené na rendlíku s mírně vroucí vodou rozpusťte 150 g kvalitní čokolády na vaření (cca 60%). Pak do rozpuštěné čokolády vmíchejte 15 g studeného másla a potom ještě 120 ml smetany ke šlehání (30%) a 2 lžíce vanilkového cukru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč