Věřte, že zkratka přes kupovaný hruškový kompot se tady nevyplácí. Stejně tak je důležité doplnit hrušky co nejlepší vanilkovou zmrzlinou (o čokoládě nemluvě). Chcete-li domácí, zkuste základní vanilkovou zmrzlinu nebo recept Katky Kočičkové z kuchařky Zmrzliny z edice Apetit osobnosti.
Suroviny
Postup
Do rendlíku nalijte 250 ml vody a citronovou šťávu. Přidejte vanilkový lusk i dřeň a vsypte cukr. Přiveďte k varu na středním ohni a nechte svařit na sirup.
Mezitím oloupejte hrušky, ale ponechte jim stopky. Pak je rozpulte – snažte se přitom rozpůlit i stopku, nebo krájejte tak, aby stopka dobře držela na jedné z polovin. Pak hrušky zbavte jádřinců a ,bubáků‘.
Připravené hrušky ponořte do sirupu, přiklopte a vařte, aby změkly podle vašich představ, něco mezi 10 a 20 minutami. Není žádoucí hrušky rozvařit, ale měly by se dát krájet dezertním příborem.
Mezitím připravte čokoládovou omáčku. Na co nejmírnějším ohni rozehřejte čokoládu s 60–100 ml studené vody. Až se čokoláda rozpustí, postupně vmíchejte máslo a popřípadě přidejte i špetku soli.
Při podávání doplňte na porci 1—2 poloviny hrušky 1 kopečkem zmrzliny a trochou čokoládové omáčky.
NĚCO NAVÍC
- Hrušky se často servírují nastojato v celku (pak samozřejmě platí ,co hruška, to porce‘). Abyste je zbavili jádřince, zespodu je seřízněte a potom prostředkem vykrojte či vydlabejte jádřinec tak, aby hruška zůstala celá a dala se postavit.
- Tekutější a rafinovanější varianta omáčky: V žáruvzdorné misce položené na rendlíku s mírně vroucí vodou rozpusťte 150 g kvalitní čokolády na vaření (cca 60%). Pak do rozpuštěné čokolády vmíchejte 15 g studeného másla a potom ještě 120 ml smetany ke šlehání (30%) a 2 lžíce vanilkového cukru.