Působivé na pohled a chuťově dokonalé, takové jsou tyhle hrušky, povařené v medovém sirupu s kořením a pak zapečené v máslovém listovém těstě.
Suroviny
Postup
Hrušky můžete spodem opatrně zbavit jádřinců (viz Něco navíc), ale stopky ponechte. Oloupejte je a zespodu odřízněte tenký plátek, pokud je potřeba je zarovnat.
Ve velkém rendlíku smíchejte vodu, cukr, med, rozpůlený citron, skořici, hřebíček a vanilkový lusk i dřeň. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň, do sirupu položte hrušky a táhněte pod bodem varu nezakryté skoro doměkka, 15–20 minut. Občas obraťte a/nebo přelijte sirupem. Pak hrušky vylovte děrovanou sběračkou a nechte mírně zchladnout. Sceďte do menšího rendlíku a odložte cca 350 ml sirupu (zbylý sceďte, uložte do chladničky v uzavřené nádobě a použijte cca do 14 dnů na další várku hrušek či do horkých nápojů).
Listové těsto rozprostřete, poskládejte podle potřeby a rozválejte na obdélníkový tvar. Nakrájejte ho na pruhy široké 1–1,5 cm. Hrušky postavte na kousky těsta. Začněte vždy na spodku hrušky a omotejte ji pruhem těsta, pak pokračujte dalšími, aby byla celá hruška natěsno omotaná těstem, jehož okraje se jen mírně překrývají. Hrušky přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Těsto mírně potřete prošlehaným vejcem. Pečte spíše níže v troubě na 200 °C dozlatova, 25–30 minut.
Mezitím přiveďte v rendlíku k varu odložený nálev z vaření a svařte do husté sirupovité konzistence, trvá to asi 10 minut.
Hrušky přelijte či podlijte při podávání trochou svařeného sirupu. Podávejte teplé.
NĚCO NAVÍC
Pustíte-li se do vydlabávání jádřinců, můžete pak uvařené hrušky před ‚ovazováním‘ naplnit třeba nasekanými oříšky apod. a uzavřít kouskem těsta.