Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pošírované hrušky v županu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6922 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 1275 g
Tuky 166 g
Vláknina 264 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Působivé na pohled a chuťově dokonalé, takové jsou tyhle hrušky, povařené v medovém sirupu s kořením a pak zapečené v máslovém listovém těstě.

Suroviny

menší, baňaté, se stopkami (např. odrůdy Williamsova, Konference či Packhamova), zbavené bubáků
voda 1 l
med 300 g
rozpůlený
skořice 3 svitky
podélně rozpůlený a dřeň vyškrábnutá
1 plát máslového listového těsta (k sehnání např. v Delmartu)
vejce 1 ks
mírně prošlehané

Postup

1

Hrušky můžete spodem opatrně zbavit jádřinců (viz Něco navíc), ale stopky ponechte. Oloupejte je a zespodu odřízněte tenký plátek, pokud je potřeba je zarovnat.

2

Ve velkém rendlíku smíchejte vodu, cukr, med, rozpůlený citron, skořici, hřebíček a vanilkový lusk i dřeň. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň, do sirupu položte hrušky a táhněte pod bodem varu nezakryté skoro doměkka, 15–20 minut. Občas obraťte a/nebo přelijte sirupem. Pak hrušky vylovte děrovanou sběračkou a nechte mírně zchladnout. Sceďte do menšího rendlíku a odložte cca 350 ml sirupu (zbylý sceďte, uložte do chladničky v uzavřené nádobě a použijte cca do 14 dnů na další várku hrušek či do horkých nápojů).

3

Listové těsto rozprostřete, poskládejte podle potřeby a rozválejte na obdélníkový tvar. Nakrájejte ho na pruhy široké 1–1,5 cm. Hrušky postavte na kousky těsta. Začněte vždy na spodku hrušky a omotejte ji pruhem těsta, pak pokračujte dalšími, aby byla celá hruška natěsno omotaná těstem, jehož okraje se jen mírně překrývají. Hrušky přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Těsto mírně potřete prošlehaným vejcem. Pečte spíše níže v troubě na 200 °C dozlatova, 25–30 minut.

4

Mezitím přiveďte v rendlíku k varu odložený nálev z vaření a svařte do husté sirupovité konzistence, trvá to asi 10 minut.

5

Hrušky přelijte či podlijte při podávání trochou svařeného sirupu. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC
Pustíte-li se do vydlabávání jádřinců, můžete pak uvařené hrušky před ‚ovazováním‘ naplnit třeba nasekanými oříšky apod. a uzavřít kouskem těsta.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč