Hrušky a lískové oříšky? Naše milovaná zimní kombinace! Přidejte špetku vanilky a skořice a vznikne dezert, který vám zpříjemní nejeden mrazivý den...
Suroviny
Postup
Troubu vyhřejte na 180°C. Oříšky rozmixujte s moukou najemno, poté přidejte kypřicí prášek, skořici, vanilkovou dřeň, cukr a máslo a promixujte na drobenku. Přilijte podmáslí a krátce promixujte, jen aby se vše spojilo. Nepřemíchejte!
Do zapékací nádoby o objemu alespoň 2 litry vlijte tekutinu z kompotu, naskládejte do ní řezem dolů půlky kompotovaných hrušek a kolem nich lžící naklaďte těsto. Do každé hrušky můžete na ovonění a ozdobení zapíchnout hřebíček. Povrch těsta posypte nasekanými oříšky, a pokud chcete, ozdobte vanilkovým luskem. Dejte do trouby a pečte cca 30 minut dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Zkuste dezert připravit z vlašských ořechů, pistácií nebo mandlí. Můžete si vyhrát i s kořením – přidejte třeba špetku perníkového nebo kardamomu.