
Krambl amaretto s hruškami
Kombinace teplého dezertu a chladivé zmrzliny je božsky dobrá.
Ingredience
- 90 g ovesných vloček
- 1/2 hrnku nahrubo rozdrcených italských mandlových sušenek amaretti
- 80 g hrubé mouky
- 60 g nahrubo nasekaných lískových oříšků
- 150 g třtinového cukru
- špetka soli
- 150 ml rozpuštěného másla (viz Něco navíc)
- 6–7 středně velkých hrušek, zbavených jádřinců, oloupaných a nakrájených podélně na osminky
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky hladké mouky
- 60 ml mandlového likéru (např. Amaretto)
- 6–8 kopečků vanilkové zmrzliny
- mléčný karamel (např. karamelové salko)
NA DROBENKU
NA HRUŠKY
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 190 °C. Do větší mísy dejte všechny ingredience na drobenku kromě másla a promíchejte je. Směs přelijte rozpuštěným máslem, promíchejte a dejte stranou.
2 Smíchejte všechny ingredience na hrušky a rozprostřete je na dno velké pánve vhodné do trouby nebo do zapékací mísy. Na ně naneste vrstvu ovesné směsi a pečte ve vyhřáté troubě 35–40 minut.
3 Vyjměte z trouby, nechte 15 minut chladnout a podávejte se zmrzlinou a karamelem.
NĚCO NAVÍC
Vůně i chuť kramblu se zvýrazní, když necháte máslo před použitím v receptu zhnědnout – na velmi mírném ohni je zahřívejte asi 4 minuty, dokud nezíská oříškově hnědý odstín. Právě jste vyrobili tzv. beurre noisette.
Přidat komentář