Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečte jako naše babičky: Vláčná kefírová buchta k nedělní kávě se doslova rozplývá na jazyku

Pečte jako naše babičky: Vláčná kefírová buchta k nedělní kávě se doslova rozplývá na jazyku
ZDROJ: Apetit

Víkendové pečení je disciplína, v které naše babičky excelují. Pekáč plný kynutých buchet. Tažený štrúdl s těstem tenčím než papír. Talíř s voňavou, moučkovým cukrem elegantně poprášenou bábovkou. Plech s vláčnou buchtou přikrytý kostkovanou utěrkou – to jsou ty nejsladší vzpomínky, které má řada z nás spojené s dětstvím.

Tradice víkendové „buchty ke kávě“ je něco, co si s láskou držíme a uchováme. Možná jsou naše sladké vzpomínky léty už poněkud zkreslené, ale dodnes si vybavujeme chuť a vůni těchto okamžiků. Všechno bylo sladké a voňavé a… neuvěřitelně vláčné!

Nedejbože, aby bábovka či buchta na plech byla suchá a drhla v krku. Potrpíte-li si také na šťavnaté moučníky, které není třeba namáčet do kávy nebo zapíjet hektolitrem čaje, aby vůbec sklouzly do žaludku, podělíme se s vámi o náš jednoduchý osvědčený tip. Pečte s kefírem nebo podmáslím!

Proč přidávat do těsta kefír nebo podmáslí?

Kefír či podmáslí plní v těstu hned dvojí důležitou roli. Jde o tekutinu, která těsto ředí na ideální konzistenci tak, aby nebylo příliš hutné, těžké a ve výsledku sražené či suché. Umožňuje také snadnější propojení všech surovin.

Vnáší však do těsta ještě jiný klíčový prvek – kyselost. Ta perfektně chuťově vyvažuje sladkost cukru či jiného sladidla, ale má i zásadní technologickou funkci. V kyselém prostředí totiž chemicky reagují kypřidla, které do těsta přidáte, především jedlá soda.  Při této reakci se v těstě začnou uvolňovat bublinky oxidu uhličitého, které těsto kypří.

    Pokud tedy do těsta přidáte kefír či podmáslí, výsledný koláč bude vláčný a místo prášku do pečiva do něj můžete použít jen jedlou sodu. Díky ní pak bude kyprý a nadýchaný.

    • Jen pozor, reakce jedlé sody je v kyselém prostředí velmi rychlá, proto neotálejte s pečením a nenechávejte těsto dlouho stát na pracovní ploše, jinak o cenné bublinky přijdete.

    Zdroj informací: časopis Apetit

    Skryt pre seznam

    Co dělat, když nemáte kefír ani podmáslí?

    Pokud jste se rozhodli upéct kefírový koláč nebo korpus s podmáslím, a až pozdě zjistili, že vám klíčová surovina chybí, nezoufejte. Kefír či podmáslí můžete jednoduše nahradit. Čím? Použijte naředěný bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.

    Důležité je, aby byl mléčný výrobek zakysaný (tedy i kyselý). Hustoty a konzistence kefíru či podmáslí dosáhnete jednoduše naředěním jogurtu či zakysané smetany mlékem nebo vodou a promícháním dohladka.

    Skryt pre seznam

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč