Husí prsa jsou skvělé minutkové maso, které na talíři vypadá velmi luxusně. Můžete je péct zprudka na pánvi i grilovat, nezapomeňte ale vždy nařezat kůži! Jako přílohu jsme tentokrát zvolili bulgur se zeleninou, který lehce evokuje šoulet, ovšem ve skutečnosti je to něco úplně jiného, svěžejšího, lehčího a rychlejšího.
Suroviny
Postup
Na posypku promixujte česnek, petrželku a pečivo v mixéru na strouhanku.
Do rendlíku dejte lžíci husího sádla, přidejte protlak a krátce orestujte. Přisypte bulgur, přilijte vývar, cider a uvařte pod pokličkou takřka doměkka.
Nařežte tukovou stranu na husích prsou křížovým šrafováním, aniž byste ji celou prořízli až k masu, osolte a opepřete. Prso vložte na rozehřátou pánev stranou s kůží (tukovou vrstvou) dolů, restujte asi 4 minuty dozlatova, poté obraťte a opékejte asi 4 minuty opět dozlatova. Dejte na talíř a zakryjte alobalem.
V hrnci rozehřejte druhou lžíci sádla, vhoďte mrkev, orestujte, přidejte cibuli, česnek, jablka a celer, tymián a zvolna asi 10 minut opékejte. Přidejte fazole, uvařený bulgur, promíchejte a prohřejte. Dochuťte solí a přendejte na servírovací talíř. Posypte opečenou strouhankou.
Prsa nakrájejte na plátky a rozložte na zeleninovou směs s bulgurem.