Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

Celer je takový pozapomenutý poklad. V kombinaci se smetanou je naprosto nepřekonatelný a výsledná kaše, která skvěle doplní kachní prsa s omáčkou z portského, je zcela luxusní.

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H5M
Vaření 1:05
Maso

Ingredience

    • 1 lžíce fenyklového semínka
    • 3/4 lžičky kuliček černého pepře
    • 4 velká kachní prsa s kůží
    • mořská sůl podle chuti (asi 2/3 lžíce)
    • podušená či v páře uvařená kapusta nebo kadeřávek k podávání

    NA CELEROVOU KAŠI

    • 700 g celeru (asi 1,5 střední bulvy)
    • 3 lžíce mléka
    • 3 lžíce smetany ke šlehání 33%
    • 30 g másla
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

    NA OMÁČKU

    • 120ml portského vína
    • 330 ml čerstvého drůbežího vývaru
    • 2 lžíce červenorybízového rosolu (želé) nebo džemu protřeného přes sítko a zbaveného jadérek
    • najemno nastrouhaná kůra z 1/2 biopomeranče + trocha na ozdobení

Příprava jídla

1 Na středním ohni rozehřejte pánvičku, opražte v ní fenykl a pepř, aby se rozvoněly (2—3 minuty). V hmoždíři je potom podrťte nahrubo.

2 Ostrým nožem udělejte zářezy v kůži a tuku na vychlazených kachních prsou (nesmí zasáhnout až do masa!). Čím hustší zářezy, tím křupavější kůže!

3 Opražené a podrcené koření smíchejte se solí podle chuti a směs vetřete do naříznuté kůže na kachních prsou. Dejte na 30 minut chladit.

4 Mezitím oloupejte celer, nakrájejte na stejně velké kousky a nasypte do rendlíku. Zalijte vodou, přiveďte k varu, uvařte doměkka (30 minut). Sceďte a odložte.

5 Na středním až silném ohni rozehřejte pánev a na rozpálenou pak položte kachní prsa kůží dolů. Opékejte 5 minut, až kůže zhnědne a většina tuku se vypeče. Pak prsa přeneste do pekáčku kůží nahoru.

Na omáčku slijte z pánve většinu tuku, vlijte do ní portské a za stálého míchání zahřívejte a seškrabujte přípečky ze dna, pak pár minut vařte, aby portské zhoustlo, vmíchejte vývar a rybízový rosol. Svařte na konzistenci smetany (trvá to okolo 20 minut).

7 Mezitím předehřejte troubu na 200°C a pak v ní dopečte kachní prsa 6 minut na krvavá, 9 minut na středně propečená a 12 minut na zcela propečená. Vyjměte a nechte 15 minut odpočívat.

8 Zatímco maso odpočívá, rozmixujte nebo rozšťouchejte celer dohladka, promíchejte s mlékem, smetanou, máslem, solí a pepřem. Za stálého míchání jemně prohřejte. 

9 Šťávu, kterou pustilo maso během odležení, vmíchejte do omáčky spolu s pomerančovou kůrou a vše prohřejte.

10 Kachní prsa nakrájejte na plátky po kratší straně, ozdobte pomerančovou kůrou a podávejte s celerovým pyré, omáčkou a kapustou nebo kadeřávkem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krémová kuřecí polévka

Dušená zvěřina se zeleninou

Dýňová polévka s cizrnou

Celerový gratin

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

6x podzimní zelenina

REKLAMA

Přidat komentář