Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1791 kcal
Bílkoviny 105 g
Cukr 80 g
Tuky 102 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Celer je takový pozapomenutý poklad. V kombinaci se smetanou je naprosto nepřekonatelný a výsledná kaše, která skvěle doplní kachní prsa s omáčkou z portského, je zcela luxusní.

Suroviny

1 PL
fenyklové semínko
pepř mletý 0.75 ČL
kuličky
kachní prsa 4 ks
velká, s kůží
sůl mořská
podle chuti, (asi 2/3 lžíce)
kapusta
podušená / uvařená v páře, k podávání, lze nahradit kadeřávkem
Na celerovou kaši
celer 700 g
asi 1,5 střední bulva
mléko 3 PL
smetana ke šlehání 3 PL
33%
máslo 30 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
víno červené 120 ml
vývar kuřecí 330 ml
čerstvý
2 PL
červenorybízový rosol (želé), lze nahradit džemem protřeným přes sítko, bez jadérek
pomeranč 0.5 ks
bio, najemno nastrouhaná kůra, + trocha na ozdobu

1 Na středním ohni rozehřejte pánvičku, opražte v ní fenykl a pepř, aby se rozvoněly (2—3 minuty). V hmoždíři je potom podrťte nahrubo.

2 Ostrým nožem udělejte zářezy v kůži a tuku na vychlazených kachních prsou (nesmí zasáhnout až do masa!). Čím hustší zářezy, tím křupavější kůže!

3 Opražené a podrcené koření smíchejte se solí podle chuti a směs vetřete do naříznuté kůže na kachních prsou. Dejte na 30 minut chladit.

4 Mezitím oloupejte celer, nakrájejte na stejně velké kousky a nasypte do rendlíku. Zalijte vodou, přiveďte k varu, uvařte doměkka (30 minut). Sceďte a odložte.

5 Na středním až silném ohni rozehřejte pánev a na rozpálenou pak položte kachní prsa kůží dolů. Opékejte 5 minut, až kůže zhnědne a většina tuku se vypeče. Pak prsa přeneste do pekáčku kůží nahoru.

Na omáčku slijte z pánve většinu tuku, vlijte do ní portské a za stálého míchání zahřívejte a seškrabujte přípečky ze dna, pak pár minut vařte, aby portské zhoustlo, vmíchejte vývar a rybízový rosol. Svařte na konzistenci smetany (trvá to okolo 20 minut).

7 Mezitím předehřejte troubu na 200°C a pak v ní dopečte kachní prsa 6 minut na krvavá, 9 minut na středně propečená a 12 minut na zcela propečená. Vyjměte a nechte 15 minut odpočívat.

8 Zatímco maso odpočívá, rozmixujte nebo rozšťouchejte celer dohladka, promíchejte s mlékem, smetanou, máslem, solí a pepřem. Za stálého míchání jemně prohřejte. 

9 Šťávu, kterou pustilo maso během odležení, vmíchejte do omáčky spolu s pomerančovou kůrou a vše prohřejte.

10 Kachní prsa nakrájejte na plátky po kratší straně, ozdobte pomerančovou kůrou a podávejte s celerovým pyré, omáčkou a kapustou nebo kadeřávkem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit