0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

4.1 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1825 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 104 g
Tuky 104 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Celer je takový pozapomenutý poklad. V kombinaci se smetanou je naprosto nepřekonatelný a výsledná kaše, která skvěle doplní kachní prsa s omáčkou z portského, je zcela luxusní.

Suroviny

fenyklová semínka 1 PL
pepř mletý 0.75 ČL
kuličky
kachní prsa 4 ks
velká, s kůží
sůl mořská
podle chuti, (asi 2/3 lžíce)
kapusta
podušená / uvařená v páře, k podávání, lze nahradit kadeřávkem
Na celerovou kaši
celer 700 g
asi 1,5 střední bulvy
mléko 3 PL
smetana ke šlehání 3 PL
33%
máslo 30 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
víno portské 120 ml
vývar kuřecí 330 ml
čerstvý
džem 2 PL
červenorybízový
pomeranč 0.5 ks
najemno nastrouhaná kůra, + trocha na ozdobu

1 Na středním ohni rozehřejte pánvičku, opražte v ní fenykl a pepř, aby se rozvoněly (2—3 minuty). V hmoždíři je potom podrťte nahrubo.

2 Ostrým nožem udělejte zářezy v kůži a tuku na vychlazených kachních prsou (nesmí zasáhnout až do masa!). Čím hustší zářezy, tím křupavější kůže!

3 Opražené a podrcené koření smíchejte se solí podle chuti a směs vetřete do naříznuté kůže na kachních prsou. Dejte na 30 minut chladit.

4 Mezitím oloupejte celer, nakrájejte na stejně velké kousky a nasypte do rendlíku. Zalijte vodou, přiveďte k varu, uvařte doměkka (30 minut). Sceďte a odložte.

5 Na středním až silném ohni rozehřejte pánev a na rozpálenou pak položte kachní prsa kůží dolů. Opékejte 5 minut, až kůže zhnědne a většina tuku se vypeče. Pak prsa přeneste do pekáčku kůží nahoru.

6 Na omáčku slijte z pánve většinu tuku, vlijte do ní portské a za stálého míchání zahřívejte a seškrabujte přípečky ze dna, pak pár minut vařte, aby portské zhoustlo, vmíchejte vývar a rybízový rosol. Svařte na konzistenci smetany (trvá to okolo 20 minut).

7 Mezitím předehřejte troubu na 200°C a pak v ní dopečte kachní prsa 6 minut na krvavá, 9 minut na středně propečená a 12 minut na zcela propečená. Vyjměte a nechte 15 minut odpočívat.

8 Zatímco maso odpočívá, rozmixujte nebo rozšťouchejte celer dohladka, promíchejte s mlékem, smetanou, máslem, solí a pepřem. Za stálého míchání jemně prohřejte. 

9 Šťávu, kterou pustilo maso během odležení, vmíchejte do omáčky spolu s pomerančovou kůrou a vše prohřejte.

10Kachní prsa nakrájejte na plátky po kratší straně, ozdobte pomerančovou kůrou a podávejte s celerovým pyré, omáčkou a kapustou nebo kadeřávkem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit