Salát Barbra

Salát Barbra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát Barbra

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1771 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 67 g
Tuky 125 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Věřím, že jste o salátu s takovým názvem v životě neslyšeli. Vymyslela jsem ho sama. Chtěla jsem použít kachní prsa, a jakmile mě napadlo anglické ‚duck‘, hned si vybavím americké DJ duo Duck Sauce a jejich singl Barbra Streisand. Když pracujete v rádiu, některé songy se vám zkrátka dostanou pod kůži,“ říká Veronika Koko Šmehlíková.

Suroviny

listové těsto 1 ks
rozválené
kachní prsa 300 g
s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 snítka
máslo
2 oříšky másla
salát 150 g
směs ddrobných salátových listů (nejlépe s červenou čekankou)
řapíkatý celer 2 ks
vlašské ořechy 1 hrst
sůl vločková
fleur de sel nebo maldonská
Na dresink
řeřicha 1 bal
vanička
kefír 150 ml
krémový sýr 50 g
čerstvý sýr s ořechy (např. Président Rondelé Noix)
olivový olej 2 PL
nebo ořechového
tabasco
zelené, pár kapek (nemusí být)

Postup

1

Rozpalte troubu na 200°C a začněte s krutony z listového těsta. Rozviňte těsto a ostrým nožem odřízněte část velkou přibližně 20 x 20 cm, tím proříznete i papír. Teď už tolik netlačte, prořízněte těsto vždy až k papíru a vytvořte mřížku – kostičky by měly mít cca 1 x 1 cm. Po upečení vzniknou krutony, které půjdou snadno oddělovat. Těsto s papírem přesuňte na plech a do trouby. Pečte zhruba 10 minut, dokud krutony nezezlátnou.

2

Kůži na kachních prsou nařízněte do mřížky tak, abyste neprokrojili až do masa – řežte ostrým nožem v úhlu 45°. Osolte, opepřete a vložte do sáčku pro přípravu sous vide spolu se snítkou tymiánu a 1 oříškem másla. Nastavte lázeň na teplotu 58°C (pro ještě krásně růžová prsíčka v celém průřezu, pokud je máte rádi více propečená, volte teplotu 63 °C, kdy dosáhnou stavu propečenosti medium). Nechte ‚šplouchat‘ 90 minut.

3

Hotové maso vyjměte z pytlíčku, osušte a ještě je nejprve kůží dolů a pak i z druhé strany
bleskově opečte na rozpálené pánvi na dalším oříšku másla, aby dostalo barvu. Dejte zatím stranou a filírujte na plátky až ve chvíli, kdy dokončíte salát.

4

Odeberte část řeřichy na ozdobení a poté rozmixujte všechny přísady na dresink ve vyšší nádobě ponorným mixérem.

5

Směs salátů natrhejte (nebo překrájejte) větší listy na kusy tak akorát na vidličku. Škrabkou oloupejte řapíky celeru a nakrájejte je na velmi tenké plátky. Ve velké míse smíchejte salát a celer s polovinou dresinku, zbylou část nechte na případné přidání, salát musí být vzdušný. Rozdělte zeleninu na talíře, posypte připravenými krutony, ořechy a odloženou řeřichou a poklaďte tenkými plátky růžových kachních prsíček. Na závěr lehce posypte vločkovou solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit