Salát Barbra

Salát Barbra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát Barbra

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1771 kcal
Bílkoviny 89 g
Cukr 67 g
Tuky 125 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Věřím, že jste o salátu s takovým názvem v životě neslyšeli. Vymyslela jsem ho sama. Chtěla jsem použít kachní prsa,
a jakmile mě napadlo anglické ‚duck‘, hned si vybavím americké DJ duo Duck Sauce a jejich singl Barbra Streisand. Když pracujete v rádiu, některé songy se vám zkrátka dostanou pod kůži,“ říká Veronika Koko Šmehlíková.

Suroviny

listové těsto 1 ks
rozválené
kachní prsa 300 g
s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 snítka
máslo
2 oříšky másla
salát 150 g
směs ddrobných salátových listů (nejlépe s červenou čekankou)
řapíkatý celer 2 ks
vlašské ořechy 1 hrst
sůl vločková
fleur de sel nebo maldonská
Na dresink
řeřicha 1 bal
vanička
kefír 150 ml
krémový sýr 50 g
čerstvý sýr s ořechy (např. Président Rondelé Noix)
olivový olej 2 PL
nebo ořechového
tabasco
zelené, pár kapek (nemusí být)

Postup

1

Rozpalte troubu na 200°C a začněte s krutony z listového těsta. Rozviňte těsto a ostrým nožem odřízněte část velkou přibližně 20 x 20 cm, tím proříznete i papír. Teď už tolik netlačte, prořízněte těsto vždy až k papíru a vytvořte mřížku – kostičky by měly mít cca 1 x 1 cm. Po upečení vzniknou krutony, které půjdou snadno oddělovat. Těsto s papírem přesuňte na plech a do trouby. Pečte zhruba 10 minut, dokud krutony nezezlátnou.

2

Kůži na kachních prsou nařízněte do mřížky tak, abyste neprokrojili až do masa – řežte ostrým nožem v úhlu 45°. Osolte, opepřete a vložte do sáčku pro přípravu sous vide spolu se snítkou tymiánu a 1 oříškem másla. Nastavte lázeň na teplotu 58°C (pro ještě krásně růžová prsíčka v celém průřezu, pokud je máte rádi více propečená, volte teplotu 63 °C, kdy dosáhnou stavu propečenosti medium). Nechte ‚šplouchat‘ 90 minut.

3

Hotové maso vyjměte z pytlíčku, osušte a ještě je nejprve kůží dolů a pak i z druhé strany
bleskově opečte na rozpálené pánvi na dalším oříšku másla, aby dostalo barvu. Dejte zatím stranou a filírujte na plátky až ve chvíli, kdy dokončíte salát.

4

Odeberte část řeřichy na ozdobení a poté rozmixujte všechny přísady na dresink ve vyšší nádobě ponorným mixérem.

5

Směs salátů natrhejte (nebo překrájejte) větší listy na kusy tak akorát na vidličku. Škrabkou oloupejte řapíky celeru a nakrájejte je na velmi tenké plátky. Ve velké míse smíchejte salát a celer s polovinou dresinku, zbylou část nechte na případné přidání, salát musí být vzdušný. Rozdělte zeleninu na talíře, posypte připravenými krutony, ořechy a odloženou řeřichou a poklaďte tenkými plátky růžových kachních prsíček. Na závěr lehce posypte vločkovou solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit