Salát můžete připravit klidně den dopředu, krásně se rozleží a nasákne všechny chutě ze zálivky.
Suroviny
vlašské ořechy
¾
hrnku
jablečný ocet
2
PL
hořčice dijonská
1
PL
třtinový cukr
1
PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
2
PL
panenský
zakysaná smetana
170
g
nebo smetanový jogurt
zelí bílé
1
ks
malé nebo půlka velkého, nakrouhané najemno
koriandr čerstvý
3
PL
nasekané listy
kopr
3
PL
čerstvý, nasekaný
jarní cibulka
8
ks
na plátky
hroznové víno
2
hrnky
bez semen a přepůlené
Postup
1
Troubu předehřejte na 170 °C. Vlašské ořechy rozložte na plech a dejte lehce opražit do trouby na 5–7 minut. Nechte vychladnout a pak nasekejte nahrubo.
2
Na zálivku prošlehejte ocet, hořčici, cukr a 1 a 1/2 lžičky soli a opepřete.
3
V míse smíchejte nakrouhané zelí, koriandr, kopr, jarní cibulku, hroznové víno a ořechy a smíchejte se zálivkou. Zakryté dejte před podáváním rozležet na 1 až 4 hodiny. Před podáváním vmíchejte olivový olej a zakysanou smetanu.
NĚCO NAVÍC
Až budete dávat salát do lednice, zabalte misku do potravinové fólie a udělejte do ní tři dírky – salát totiž pracuje a mění se i jeho teplota.