Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečné čatní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečné čatní

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 3 skleničky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4079 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 697 g
Tuky 114 g
Vláknina 194 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když už nevíte, co dělat s přebytky jablek ze zahrady, zkuste tohle čatní. Jeho chuť jsme ozvláštnili voňavým kořením, brusinkami a brandy.

Související recepty

Suroviny

skořice 1 svitek
badyán 2 hvězdičky
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
třtinový cukr 55 g
mixed spice 1 ČL
viz Něco navíc
zázvor (mletý) ½ ČL
jablečný ocet 375 ml
sušené brusinky 1,5 hrnku
oloupané
kůra nastrouhaná najemno a šťáva vymačkaná

Postup

1

Do uzavíratelného sítka vložte (nebo do kousku mušelínu zavažte) hřebíček, skořici a badyán. Odložte.
 

2

V hrnci na oleji opékejte cibuli a česnek 3–4 minuty, aby změkly. Přidejte cukr, mixed spice, zázvor, ocet, omyté brusinky, jablka nakrájená na kostky, strouhanou kůru a vymačkanou šťávu z pomeranče, brandy, svázané koření a 250 ml vody.

 

3

Přiveďte k varu, ztlumte a nechte za občasného míchání zvolna bublat 1–1,5 hodiny, až se objem zmenší na třetinu. Nechte trochu zchladnout a plňte do sterilizovaných sklenic. Sterilujte svým oblíbeným způsobem, my jsme sklenice s čatní nechali projet jeden program v myčce.

NĚCO NAVÍC
Koření mixed spice připravíte za pár minut: smíchejte 1 lžíci mleté skořice, 1 lžičku mletého koriandru, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého nového koření a 1/4 lžičky mletého hřebíčku. V uzavřené kořence vydrží 4 měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...