
Jablečno-dýňové pyré
Letní jablka rostou v řadě městských vnitrobloků. U domácí přesnídávky víte, co jste do ní dali – a můžete tu uplatnit i letňáky a padanky. Dá se podávat také jako dezert, třeba horká, se lžící vanilkové zmrzliny.
Ingredience
- 1,5–2 kg jablek, zbavených jádřince, oloupaných a nakrájených na kousky
- 500 g muškátové dýně, oloupané, zbavené semen a na kostičky
- šťáva ze 2 citronů
- cca 4 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
- koření podle chuti (například mletá skořice, strouhaný muškátový oříšek, mletý hřebíček, vanilka, badyán, kardamom...)
Příprava jídla
1 Jablka dejte do hrnce spolu dýňovou dužinou, citronovou šťávou a 375 ml vody. Zprudka přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 25–30 minut, až se jablka i dýně začnou rozpadat.
2 Rozmačkejte šťouchadlem na brambory tak, aby v kaši zůstaly pevnější kousky, ale důkladně promíchejte. Ochutnejte a přidejte cukr a popřípadě i koření podle libosti. Nechte vychladnout a přendejte do uzavíratelných nádob. V chladničce vydrží 5 dní, v mrazáku až půl roku. Můžete však také sterilovat.
Přidat komentář