Tenhle skvělý salát z amerického Jihu, v němž výborně uplatníte srpnovou úrodu, vděčí za svůj název indiánskému nářečí.
Suroviny
Postup
Na polentu rozehřejte na menším plameni 2 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a chilli papričku a pomalu opékejte; česnek nesmí zhnědnout. Pak dejte stranou. Do hrnce nalijte 800 ml vody a přiveďte k varu. Pak pomalu tenkým pramínkem přisypávejte polentu a nepřestávejte celou dobu míchat, jinak by se v ní udělaly hrudky. Když je hladká, vařte za stálého míchání ještě dalších 5 minut. Pak odstavte z ohně a ihned vmíchejte sýr a chilli papričku s česnekem, osolte a opepřete. Dobře promíchejte, pak polentu vlijte do mělkého pekáčku a stěrkou ji uhlaďte asi na tloušťku 2 cm. Nechte zcela vychladnout a v lednici zatuhnout – ideální je připravit polentu den předem, ke ztuhnutí by jí ale měla stačit i hodina.
Na succotash rozpalte gril a ogrilujte na prudším žáru klasy, aby byly pěkně ožehnuté, trvá to asi 10 minut. Pak z kukuřice okrájejte zrnka tak, aby vždy pár zrnek drželo pohromadě. Polentu nakrájejte na obdélníčky, potřete je z obou stran olejem a grilujte na každé straně asi 3 minuty. Hotové uchovejte v teple.
Rozehřejte olej na středním plameni v pánvi na sporáku, do pánve vložte cibuli a opékejte asi 3 minuty, dokud nezměkne. Přidejte česnek a chilli papričku a opékejte další minutu. Přidejte ogrilované kusy kukuřice, cuketu a papriku a společně opékejte, dokud paprika a cuketa nezměknou. Přidejte boby zahradní, sůl, pepř a limetovou šťávu. Zamíchejte a nechte ještě poslední 2 minuty na ohni. Pak odstavte, přidejte rajčátka, koriandr a bazalku. Podávejte s polentou.
NĚCO NAVÍC
K polentě můžete podávat ještě rajčatovou omáčku. V hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opečte na něm najemno nasekanou cibuli, dokud nezměkne a nezezlátne. Přidejte 3 prolisované stroužky česneku a opékejte další minutu. Pak vložte 400g konzervu rajčat, 2 lžíce passaty, 1 bobkový list a 1 lžíci olivového oleje a nechte společně provařit 15 minut. Dolaďte solí a případně i třtinovým cukrem.