
Succotash s grilovanou polentou
Tenhle skvělý salát z amerického Jihu, v němž výborně uplatníte srpnovou úrodu, vděčí za svůj název indiánskému nářečí.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje + další na potření
- 1 stroužek česneku, nasekaný najemno
- 1–2 chilli papričky jalapeño, zbavené semínek a nasekané
- 150 g instantní polenty
- 120 g parmazánu, nastrouhaného
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 klasy cukrové kukuřice, zbavené šustí
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, drcené
- 1 malá chilli paprička jalapeño, zbavená semínek a nasekaná
- 300 g cukety (cca 2 menší), nakrájené na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 200 g zelených zahradních bobů (fazolí fava), spařených a vyloupaných (mohou být i mražené)
- 3/4 lžičky soli a čerstvě mletý pepř
- šťáva z 1 limety
- 250 g třešňových rajčátek, rozpůlených
- nasekaný koriandr a bazalka na ozdobení
NA POLENTU
NA SALÁT
Příprava jídla
1 Na polentu rozehřejte na menším plameni 2 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a chilli papričku a pomalu opékejte; česnek nesmí zhnědnout. Pak dejte stranou. Do hrnce nalijte 800 ml vody a přiveďte k varu. Pak pomalu tenkým pramínkem přisypávejte polentu a nepřestávejte celou dobu míchat, jinak by se v ní udělaly hrudky. Když je hladká, vařte za stálého míchání ještě dalších 5 minut. Pak odstavte z ohně a ihned vmíchejte sýr a chilli papričku s česnekem, osolte a opepřete. Dobře promíchejte, pak polentu vlijte do mělkého pekáčku a stěrkou ji uhlaďte asi na tloušťku 2 cm. Nechte zcela vychladnout a v lednici zatuhnout – ideální je připravit polentu den předem, ke ztuhnutí by jí ale měla stačit i hodina.
2 Na succotash rozpalte gril a ogrilujte na prudším žáru klasy, aby byly pěkně ožehnuté, trvá to asi 10 minut. Pak z kukuřice okrájejte zrnka tak, aby vždy pár zrnek drželo pohromadě. Polentu nakrájejte na obdélníčky, potřete je z obou stran olejem a grilujte na každé straně asi 3 minuty. Hotové uchovejte v teple.
3 Rozehřejte olej na středním plameni v pánvi na sporáku, do pánve vložte cibuli a opékejte asi 3 minuty, dokud nezměkne. Přidejte česnek a chilli papričku a opékejte další minutu. Přidejte ogrilované kusy kukuřice, cuketu a papriku a společně opékejte, dokud paprika a cuketa nezměknou. Přidejte boby zahradní, sůl, pepř a limetovou šťávu. Zamíchejte a nechte ještě poslední 2 minuty na ohni. Pak odstavte, přidejte rajčátka, koriandr a bazalku. Podávejte s polentou.
NĚCO NAVÍC
K polentě můžete podávat ještě rajčatovou omáčku. V hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opečte na něm najemno nasekanou cibuli, dokud nezměkne a nezezlátne. Přidejte 3 prolisované stroužky česneku a opékejte další minutu. Pak vložte 400g konzervu rajčat, 2 lžíce passaty, 1 bobkový list a 1 lžíci olivového oleje a nechte společně provařit 15 minut. Dolaďte solí a případně i třtinovým cukrem.
Přidat komentář