Succotash s grilovanou polentou

Succotash s grilovanou polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Succotash s grilovanou polentou

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10879 kcal
Bílkoviny 372 g
Sacharidy 1730 g
Tuky 82 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle skvělý salát z amerického Jihu, v němž výborně uplatníte srpnovou úrodu, vděčí za svůj název indiánskému nářečí.

Suroviny

Na polentu
olivový olej 2 PL
+ další na potření
česnek 1 stroužek
nasekaný najemno
jalapeño 2 ks
1–2 chilli papričky jalapeňo zbavené semínek a nasekané
polenta 150 g
instantní
parmazán 120 g
nastrouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na salát
kukuřice 3 ks
3 klasy zbavené šustí
slunečnicový olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky
drcený
jalapeño 1 ks
chilli paprička jalapeňo zbavená semínek a nasekaná
cuketa 300 g
cca 2 menší kusy, nakrájené na kostičky
paprika červená 1 ks
nakrájená na kostičky
boby 200 g
zelené zahradní boby (fazole fava), spařené a vyloupané (mohou být i mražené)
sůl 0.75 ČL
pepř
čerstvě mletý
limetová šťáva
z 1 limety
rajčata cherry 250 g
rozpůlená
koriandr
nasekaný, na ozdobení
bazalka
nasekaná, na ozdobení

1 Na polentu rozehřejte na menším plameni 2 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a chilli papričku a pomalu opékejte; česnek nesmí zhnědnout. Pak dejte stranou. Do hrnce nalijte 800 ml vody a přiveďte k varu. Pak pomalu tenkým pramínkem přisypávejte polentu a nepřestávejte celou dobu míchat, jinak by se v ní udělaly hrudky. Když je hladká, vařte za stálého míchání ještě dalších 5 minut. Pak odstavte z ohně a ihned vmíchejte sýr a chilli papričku s česnekem, osolte a opepřete. Dobře promíchejte, pak polentu vlijte do mělkého pekáčku a stěrkou ji uhlaďte asi na tloušťku 2 cm. Nechte zcela vychladnout a v lednici zatuhnout – ideální je připravit polentu den předem, ke ztuhnutí by jí ale měla stačit i hodina.

2 Na succotash rozpalte gril a ogrilujte na prudším žáru klasy, aby byly pěkně ožehnuté, trvá to asi 10 minut. Pak z kukuřice okrájejte zrnka tak, aby vždy pár zrnek drželo pohromadě. Polentu nakrájejte na obdélníčky, potřete je z obou stran olejem a grilujte na každé straně asi 3 minuty. Hotové uchovejte v teple.

3 Rozehřejte olej na středním plameni v pánvi na sporáku, do pánve vložte cibuli a opékejte asi 3 minuty, dokud nezměkne. Přidejte česnek a chilli papričku a opékejte další minutu. Přidejte ogrilované kusy kukuřice, cuketu a papriku a společně opékejte, dokud paprika a cuketa nezměknou. Přidejte boby zahradní, sůl, pepř a limetovou šťávu. Zamíchejte a nechte ještě poslední 2 minuty na ohni. Pak odstavte, přidejte rajčátka, koriandr a bazalku. Podávejte s polentou.

NĚCO NAVÍC
K polentě můžete podávat ještě rajčatovou omáčku. V hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opečte na něm najemno nasekanou cibuli, dokud nezměkne a nezezlátne. Přidejte 3 prolisované stroužky česneku a opékejte další minutu. Pak vložte 400g konzervu rajčat, 2 lžíce passaty, 1 bobkový list a 1 lžíci olivového oleje a nechte společně provařit 15 minut. Dolaďte solí a případně i třtinovým cukrem

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit