Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5050 kcal
Bílkoviny 264 g
Cukr 227 g
Tuky 330 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Univerzální těsto – můžete je plnit nasladko i naslano, skvěle se s ním pracuje a po upečení je báječně křehké. Jeho kouzlo a hlavní finta je v poměru 1 : 1 : 1, který musíte vždycky dodržet. A pak už do něj můžete zabalit, co vás napadne, třeba naše nejoblíbenější letní obědové jídlo – lečo!

Suroviny

Na těsto
tvaroh 250 g
tučný, v kostce
mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 250 g
změklé
Na náplň
olivový olej 1 PL
slanina 4 plátek
nakrájená na proužky (nemusí být)
cibule 1 ks
středně velká, nakrájená nadrobno
paprika 3 ks
bílá, nakrájená na proužky
rajčata 3 ks
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na klínky
brambory 1 ks
syrová, oloupaná a nastrouhaná najemno
vejce 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
Dále na náplň
strouhanka
podle potřeby (nemusí být)
petrželka 1 hrst
jemně nasekaná
Na dokončení
vejce 1 ks
prošlehané
sůl
hrubá, na posypání

1 Připravte těsto. Všechny suroviny smíchejte a důkladně propracujte, můžete si pomoci i tím, že těstem budete bouchat o pracovní desku. Když je soudržné, hladké a pružné, rozdělte ho na kusy velké asi jako tenisový míček. Každý zabalte samostatně do potravinářské fólie a všechny uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

2 Na náplň opečte na oleji slaninu, pokud ji chcete použít, přidejte cibuli a papriky a opékejte je do změknutí a zezlátnutí. Přihoďte rajčata, opečte je a počkejte, až se vypaří část vody, přidejte bramboru a zalijte rozšlehanými vejci. Osolte a opepřete a míchejte, aby se vajíčka nepřichytila a rovnoměrně se srážela. Díky bramboře by mělo lečo pěkně zhoustnout, pokud je ale stále řídké a z pirohů by vytékalo, zahustěte je hrstí strouhanky. Nakonec dosolte a dopepřete podle chuti a vmíchejte nasekanou petrželku. Nechte úplně zchladnout.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Jednu z koulí těsta rozválejte natenko. Pak vykrájejte kolečka, doprostřed každého z nich dejte část náplně, zvedněte protilehlé strany a přimáčkněte je k sobě a po celé délce přitiskněte vidličkou. Pokračujte i s dalším těstem a náplní.

4 Připravené pirohy skládejte spojem nahoru na plech vyložený papírem na pečení, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte hrubou solí a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit