5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na cca 15 pirohů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5057 kcal
Bílkoviny 289 g
Sacharidy 221 g
Tuky 320 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Univerzální těsto – můžete je plnit nasladko i naslano, skvěle se s ním pracuje a po upečení je báječně křehké. Jeho kouzlo a hlavní finta je v poměru 1 : 1 : 1, který musíte vždycky dodržet. A pak už do něj můžete zabalit, co vás napadne, třeba naše nejoblíbenější letní obědové jídlo – lečo!

Suroviny

Na těsto
tvaroh měkký 250 g
tučný, v kostce
mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 250 g
změklé
Na náplň
olivový olej 1 PL
slanina 4 plátky
nakrájená na proužky (nemusí být)
cibule 1 ks
středně velká, nakrájená nadrobno
paprika bílá 3 ks
nakrájená na proužky
rajčata 3 ks
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na klínky
brambory 1 ks
syrová, oloupaná a nastrouhaná najemno
vejce 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhanka
podle potřeby (nemusí být)
petrželka 1 hrst
jemně nasekaná
Na dokončení
vejce 1 ks
prošlehané
sůl
hrubá, na posypání

1 Připravte těsto. Všechny suroviny smíchejte a důkladně propracujte, můžete si pomoci i tím, že těstem budete bouchat o pracovní desku. Když je soudržné, hladké a pružné, rozdělte ho na kusy velké asi jako tenisový míček. Každý zabalte samostatně do potravinářské fólie a všechny uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

2 Na náplň opečte na oleji slaninu, pokud ji chcete použít, přidejte cibuli a papriky a opékejte je do změknutí a zezlátnutí. Přihoďte rajčata, opečte je a počkejte, až se vypaří část vody, přidejte bramboru a zalijte rozšlehanými vejci. Osolte a opepřete a míchejte, aby se vajíčka nepřichytila a rovnoměrně se srážela. Díky bramboře by mělo lečo pěkně zhoustnout, pokud je ale stále řídké a z pirohů by vytékalo, zahustěte je hrstí strouhanky. Nakonec dosolte a dopepřete podle chuti a vmíchejte nasekanou petrželku. Nechte úplně zchladnout.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Jednu z koulí těsta rozválejte natenko. Pak vykrájejte kolečka, doprostřed každého z nich dejte část náplně, zvedněte protilehlé strany a přimáčkněte je k sobě a po celé délce přitiskněte vidličkou. Pokračujte i s dalším těstem a náplní.

4 Připravené pirohy skládejte spojem nahoru na plech vyložený papírem na pečení, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte hrubou solí a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit