Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Snadné Na cca 15 pirohů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5057 kcal
Bílkoviny 289 g
Sacharidy 221 g
Tuky 320 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Univerzální těsto – můžete je plnit nasladko i naslano, skvěle se s ním pracuje a po upečení je báječně křehké. Jeho kouzlo a hlavní finta je v poměru 1 : 1 : 1, který musíte vždycky dodržet. A pak už do něj můžete zabalit, co vás napadne, třeba naše nejoblíbenější letní obědové jídlo – lečo!

Související recepty

Suroviny

Na těsto
tvaroh měkký 250 g
tučný, v kostce
mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 250 g
změklé
Na náplň
olivový olej 1 PL
slanina 4 plátky
nakrájená na proužky (nemusí být)
cibule 1 ks
středně velká, nakrájená nadrobno
paprika bílá 3 ks
nakrájená na proužky
rajčata 3 ks
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na klínky
brambory 1 ks
syrová, oloupaná a nastrouhaná najemno
vejce 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhanka
podle potřeby (nemusí být)
petrželka 1 hrst
jemně nasekaná
Na dokončení
vejce 1 ks
prošlehané
sůl
hrubá, na posypání

1 Připravte těsto. Všechny suroviny smíchejte a důkladně propracujte, můžete si pomoci i tím, že těstem budete bouchat o pracovní desku. Když je soudržné, hladké a pružné, rozdělte ho na kusy velké asi jako tenisový míček. Každý zabalte samostatně do potravinářské fólie a všechny uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

2 Na náplň opečte na oleji slaninu, pokud ji chcete použít, přidejte cibuli a papriky a opékejte je do změknutí a zezlátnutí. Přihoďte rajčata, opečte je a počkejte, až se vypaří část vody, přidejte bramboru a zalijte rozšlehanými vejci. Osolte a opepřete a míchejte, aby se vajíčka nepřichytila a rovnoměrně se srážela. Díky bramboře by mělo lečo pěkně zhoustnout, pokud je ale stále řídké a z pirohů by vytékalo, zahustěte je hrstí strouhanky. Nakonec dosolte a dopepřete podle chuti a vmíchejte nasekanou petrželku. Nechte úplně zchladnout.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Jednu z koulí těsta rozválejte natenko. Pak vykrájejte kolečka, doprostřed každého z nich dejte část náplně, zvedněte protilehlé strany a přimáčkněte je k sobě a po celé délce přitiskněte vidličkou. Pokračujte i s dalším těstem a náplní.

4 Připravené pirohy skládejte spojem nahoru na plech vyložený papírem na pečení, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte hrubou solí a pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit