0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí vývar s domácími nudlemi a zeleninou

Vývar s nudlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí vývar s domácími nudlemi a zeleninou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3512 kcal
Bílkoviny 282 g
Sacharidy 211 g
Tuky 167 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka je grunt!

Suroviny

hovězí krk 1,25 kg
pěkný, či jiné vhodné hovězí maso (většinu ho budete potřebovat k podávání rajské)
mrkev 1 ks
nakrájená nahrubo
petržel 1 ks
nakrájená nahrubo
celer
malý kousek, nakrájený na kostičky
cibule 1 ks
oloupaná, ale v celku
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 5 kuliček
bobkový list 1 ks
sůl
K PODÁVÁNÍ
mrkev 2 ks
2 malé nebo 1 velká mrkev, úhledně nakrájené natenko
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
mražený hrášek 50 g
petrželka 2 hrsti
hladkolistá
pepř růžový
na ozdobení
Na nudle
mouka pšeničná hrubá 100 g
90–100 g podle velikosti vejce
vejce 1 ks

Postup

1

Do hrnce dejte suroviny od masa po bobkový list, zalijte 3 litry vody a mírně osolte. Přiveďte k varu, chvíli vařte zprudka a sbírejte pěnu.

2

Pak zmírněte oheň a přiklopené zvolna vařte asi 2 hodiny, aby maso změklo, ještě se nerozpadalo a dalo se hezky krájet. Průběžně kontrolujte a sbírejte pěnu.

3

Zatímco se maso vaří, připravte nudle: Na vál nasypte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Nejprve vidličkou a potom prsty zpracujte na pevné nelepivé těsto (je-li třeba, můžete přidat trochu mouky).

4

Těsto rozdělte na třetiny a rozválejte ho na velmi tenké, až průsvitné pláty. Rozložte je na čisté utěrky a nechte alespoň půl hodiny proschnout – třeba přes opěradlo židle nebo jinak.

5

Suché pláty nakrájejte na proužky široké 4–5 cm a naskládejte je na sebe. Ostrým nožem krájejte co nejtenčí nudličky – neměly by být širší než 2 mm.

6

Vhazujte je do vroucí osolené vody a cca 5 minut (nebo podle chuti) vařte. Zbytek nudlí nechte dokonale proschnout a uschovejte je do dobře těsnící nádoby na příště.

7

Hotový vývar přeceďte, kousek (zhruba pětinu, okraje) masa odkrojte a úhledně natrhejte nebo nakrájejte, většinu masa odložte, aby bylo k rajské.

8

Pak vývar ohřejte k varu, přidejte maso, vsypte mrkev a řapíkatý celer, vařte asi 5 minut (podle velikosti kousků), poté vsypte hrášek, povařte ještě 2 minuty. Podle chuti dosolte.

9

Podávejte s uvařenými nudlemi, ozdobené petrželkou a růžovým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Když nudle nakrájíte delší, popřípadě i širší, můžete s nimi podávat také oba hlavní chody, skvěle doplní především králíka na paprice.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč