Hovězí vývar s domácími nudlemi a zeleninou

Vývar s nudlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí vývar s domácími nudlemi a zeleninou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3512 kcal
Bílkoviny 282 g
Sacharidy 211 g
Tuky 167 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka je grunt!

Suroviny

hovězí krk 1.25 kg
pěkný, či jiné vhodné hovězí maso (většinu ho budete potřebovat k podávání rajské)
mrkev 1 ks
nakrájená nahrubo
petržel 1 ks
nakrájená nahrubo
celer
malý kousek, nakrájený na kostičky
cibule 1 ks
oloupaná, ale v celku
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 5 kuliček
bobkový list 1 ks
sůl
K PODÁVÁNÍ
mrkev 2 ks
2 malé nebo 1 velká mrkev, úhledně nakrájené natenko
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
mražený hrášek 50 g
petrželka 2 hrsti
hladkolistá
pepř růžový
na ozdobení
Na nudle
mouka pšeničná hrubá 100 g
90–100 g podle velikosti vejce
vejce 1 ks

1 Do hrnce dejte suroviny od masa po bobkový list, zalijte 3 litry vody a mírně osolte. Přiveďte k varu, chvíli vařte zprudka a sbírejte pěnu. Pak zmírněte oheň a přiklopené zvolna vařte asi 2 hodiny, aby maso změklo, ještě se nerozpadalo a dalo se hezky krájet. Průběžně kontrolujte a sbírejte pěnu.

2 Zatímco se maso vaří, připravte nudle: Na vál nasypte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Nejprve vidličkou a potom prsty zpracujte na pevné nelepivé těsto (je-li třeba, můžete přidat trochu mouky). Těsto rozdělte na třetiny a rozválejte ho na velmi tenké, až průsvitné pláty. Rozložte je na čisté utěrky a nechte alespoň půl hodiny proschnout – třeba přes opěradlo židle nebo jinak. Suché pláty nakrájejte na proužky široké 4–5 cm a naskládejte je na sebe. Ostrým nožem krájejte co nejtenčí nudličky – neměly by být širší než 2 mm. Vhazujte je do vroucí osolené vody a cca 5 minut (nebo podle chuti) vařte. Zbytek nudlí nechte dokonale proschnout a uschovejte je do dobře těsnící nádoby na příště.

3 Hotový vývar přeceďte, kousek (zhruba pětinu, okraje) masa odkrojte a úhledně natrhejte nebo nakrájejte, většinu masa odložte, aby bylo k rajské. Pak vývar ohřejte k varu, přidejte maso, vsypte mrkev a řapíkatý celer, vařte asi 5 minut (podle velikosti kousků), poté vsypte hrášek, povařte ještě 2 minuty. Podle chuti dosolte. Podávejte s uvařenými nudlemi, ozdobené petrželkou a růžovým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Když nudle nakrájíte delší, popřípadě i širší, můžete s nimi podávat také oba hlavní chody, skvěle doplní především králíka na paprice.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit