Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí vývar s domácími nudlemi a zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 21
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3512 kcal
Bílkoviny 282 g
Sacharidy 211 g
Tuky 167 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka je grunt, obzvlášť jde-li o silný hovězí vývar s domácími nudlemi. Jeho vaření zabere alespoň dvě hodiny, ovšem výsledek za to rozhodně stojí. Zbylé maso, které nevyužijete do polévky, přidejte do rajské nebo koprové omáčky. Domácí nudle si zase nasušte do zásoby – vyplatí se!

Suroviny

pěkný, či jiné vhodné hovězí maso (většinu ho budete potřebovat k podávání rajské)
mrkev 1 ks
nakrájená nahrubo
petržel 1 ks
nakrájená nahrubo
malý kousek, nakrájený na kostičky
oloupaná, ale v celku
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 5 kuliček
sůl
K PODÁVÁNÍ
mrkev 2 ks
malé, nebo 1 velká, úhledně nakrájená natenko
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
mražený hrášek 50 g
petrželka 2 hrsti
hladkolistá
pepř růžový
na ozdobení
Na nudle
mouka pšeničná hrubá 100 g
90–100 g podle velikosti vejce
vejce 1 ks

Postup

1

Do hrnce dejte suroviny od masa po bobkový list, zalijte 3 litry vody a mírně osolte. Přiveďte k varu, chvíli vařte zprudka a sbírejte pěnu.

2

Pak zmírněte oheň a přiklopené zvolna vařte asi 2 hodiny, aby maso změklo, ještě se nerozpadalo a dalo se hezky krájet. Průběžně kontrolujte a sbírejte pěnu.

3

Zatímco se maso vaří, připravte nudle: Na vál nasypte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Nejprve vidličkou a potom prsty zpracujte na pevné nelepivé těsto (je-li třeba, můžete přidat trochu mouky).

4

Těsto rozdělte na třetiny a rozválejte ho na velmi tenké, až průsvitné pláty. Rozložte je na čisté utěrky a nechte alespoň půl hodiny proschnout – třeba přes opěradlo židle nebo jinak.

5

Suché pláty nakrájejte na proužky široké 4–5 cm a naskládejte je na sebe. Ostrým nožem krájejte co nejtenčí nudličky – neměly by být širší než 2 mm.

6

Vhazujte je do vroucí osolené vody a cca 5 minut (nebo podle chuti) vařte. Zbytek nudlí nechte dokonale proschnout a uschovejte je do dobře těsnící nádoby na příště.

7

Hotový vývar přeceďte, kousek (zhruba pětinu, okraje) masa odkrojte a úhledně natrhejte nebo nakrájejte, většinu masa odložte, aby bylo k rajské.

8

Pak vývar ohřejte k varu, přidejte maso, vsypte mrkev a řapíkatý celer, vařte asi 5 minut (podle velikosti kousků), poté vsypte hrášek, povařte ještě 2 minuty. Podle chuti dosolte.

9

Podávejte s uvařenými nudlemi, ozdobené petrželkou a růžovým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Když nudle nakrájíte delší, popřípadě i širší, můžete s nimi podávat také oba hlavní chody, skvěle doplní především králíka na paprice.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín