Vepřová terina s játry

Vepřová terina s játry

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné Pro 10–12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2699 kcal
Bílkoviny 123 g
Cukr 108 g
Tuky 178 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm, kterému žádný milovník masa neodolá!

Suroviny

300 g
vepřová ramínka bez kůže, nakrájených na drobné kousky
bůček 300 g
bez kůže, nakrájených na drobné kousky
anglická slanina 150 g
lze nahradit jinou dobrou slaninou, nakrájené nadrobno + dalších 400 g ve velkých plátcích
játra vepřová 225 g
omytých a osušených papírovou utěrkou
česnek 2
drcené
pomeranč 1 ks
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
brandy 4 PL
gin 2 PL
lze nahradit borovičkou
šalvěj 3 PL
nadrobno nakrájených čerstvých
tymián 1 PL
nadrobno nakrájených čerstvých + na ozdobení
pepř celý 1 PL
0.5 PL
kuličky jalovce (jalovčinek)
pepř růžový
na ozdobu
šípkový džem
k podávání
pečivo
k podávání

Polovinu ramínka, bůčku i nakrájené slaniny, játra a česnek vložte do robotu a umixujte dohladka. Přidejte zbývající vepřové ramínko, bůček, nakrájenou slaninu a zpracujte, aby bylo maso nahrubo rozsekané a všechno dobře promíchané.

2 Přesuňte do misky, vmíchejte pomerančovou šťávu a kůru, brandy, gin a bylinky, důkladně promíchejte. Celý pepř a jalovčinky rozdrťte nahrubo a přidejte do směsi, opět důkladně promíchejte. Zakryjte a dejte na 1–3 hodiny chladit do ledničky.

3 Plátky slaniny po jednom rozprostřete a srovnejte/zploštěte na prkénku pomocí tupé strany nože. Pak jimi po dvou tak, aby se dvojice překrývaly na dně formy navzájem i s ostatními dvojicemi a zároveň každý pár tvořil ,šipku‘ (střídavě mířící jiným směrem) a konce plátků přečnívaly přes okraje formy, vyložte celou formu na terinu o objemu cca 1 litr.

4 Troubu předehřejte na 150°C. Do připravené formy opatrně přesuňte vychlazenou ochucenou masovou směs. Pak ji pořádně upěchujte pomocí dna lžíce či paletového nože (pozor, nepoškoďte plátky slaniny) a srovnejte povrch. Pak přes směs přeložte přečnívající slaninu. Přiklopte víkem nebo alobalem a formu vložte do pekáčku. Nalijte do něj horkou vodu, aby sahala zhruba 2 cm pod okraj formy. Pečte uprostřed trouby cca 2 hodiny.

5 Po 1,5 hodině vyzkoušejte, zda je terina hotová – vyndejte formu i s pekáčkem z trouby, odkryjte a doprostřed teriny zapíchněte špejli až skoro skrz, držte ji tam 10 sekund, pak ji vytáhněte a jemně se dotkněte konce. Špejle by měla být horká. Masová směs by se také měla oddělit od stěn nádoby (mírně zmenšit objem). Je-li terina propečená, pak vyjměte formu z pekáčku, pokud ne, znovu zakryjte a pečte ještě 5–10 minut, pak opakujte zkoušku.

6 Upečenou terinu odklopte, zakryjte ji dvojitou vrstvou alobalu a zatižte konzervami nebo jiným vhodným závažím. Nechte zchladnout, pak nechte přes noc chladit v ledničce. Druhý den vyklopte terinu na prkénko, ozdobte tymiánovými lístky a růžovým pepřem. Podávejte nakrájené na silné plátky, doplněné šípkovým džemem a pečivem, popřípadě podle chuti i máslem.

NĚCO NAVÍC
Zbylá terina vydrží dobře zabalená v chladničce 2–3 dny, ale můžete ji i na pár týdnů zamrazit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit