Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová terina s játry
Vepřová terina s játry
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová terina s játry

4.4/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné Pro 10–12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4601 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 64 g
Tuky 375 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm, kterému žádný milovník masa neodolá!

Suroviny

ramínko, na kousky
bůček 300 g
bez kůže, na kousky
150 g nadrobno, zbytek v plátcích
česnek 2 stroužky
drcené
najemno nastrouhaná kůra + šťáva
gin 2 PL
nebo borovička
šalvěj 3 PL
tymián 1 PL
čerstvé lístky + na ozdobení
pepř celý 1 PL
jalovec ½ PL
jalovčinky
pepř růžový
na ozdobení
šípkový džem
k podávání
k podávání

Postup

1

Polovinu ramínka, bůčku i nakrájené slaniny, játra a česnek vložte do robotu a umixujte dohladka. Přidejte zbývající vepřové ramínko, bůček, nakrájenou slaninu a zpracujte, aby bylo maso nahrubo rozsekané a všechno dobře promíchané.

2

Přesuňte do misky, vmíchejte pomerančovou šťávu a kůru, brandy, gin a bylinky, důkladně promíchejte. Celý pepř a jalovčinky rozdrťte nahrubo a přidejte do směsi, opět důkladně promíchejte. Zakryjte a dejte na 1–3 hodiny chladit do ledničky.

3

Plátky slaniny po jednom rozprostřete a srovnejte/zploštěte na prkénku pomocí tupé strany nože.

4

Pak jimi po dvou tak, aby se dvojice překrývaly na dně formy navzájem i s ostatními dvojicemi a zároveň každý pár tvořil ,šipku‘ (střídavě mířící jiným směrem) a konce plátků přečnívaly přes okraje formy, vyložte celou formu na terinu o objemu cca 1 litr.

5

Troubu předehřejte na 150°C. Do připravené formy opatrně přesuňte vychlazenou ochucenou masovou směs. Pak ji pořádně upěchujte pomocí dna lžíce či paletového nože (pozor, nepoškoďte plátky slaniny) a srovnejte povrch.

6

Pak přes směs přeložte přečnívající slaninu. Přiklopte víkem nebo alobalem a formu vložte do pekáčku. Nalijte do něj horkou vodu, aby sahala zhruba 2 cm pod okraj formy. Pečte uprostřed trouby cca 2 hodiny.

7

Po 1,5 hodině vyzkoušejte, zda je terina hotová – vyndejte formu i s pekáčkem z trouby, odkryjte a doprostřed teriny zapíchněte špejli až skoro skrz, držte ji tam 10 sekund, pak ji vytáhněte a jemně se dotkněte konce. Špejle by měla být horká. Masová směs by se také měla oddělit od stěn nádoby (mírně zmenšit objem). Je-li terina propečená, pak vyjměte formu z pekáčku, pokud ne, znovu zakryjte a pečte ještě 5–10 minut, pak opakujte zkoušku.

8

Upečenou terinu odklopte, zakryjte ji dvojitou vrstvou alobalu a zatižte konzervami nebo jiným vhodným závažím. Nechte zchladnout, pak nechte přes noc chladit v ledničce. Druhý den vyklopte terinu na prkénko, ozdobte tymiánovými lístky a růžovým pepřem. Podávejte nakrájené na silné plátky, doplněné šípkovým džemem a pečivem, popřípadě podle chuti i máslem.

NĚCO NAVÍC
Zbylá terina vydrží dobře zabalená v chladničce 2–3 dny, ale můžete ji i na pár týdnů zamrazit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...