Předkrm, kterému žádný milovník masa neodolá!
Suroviny
Postup
Polovinu ramínka, bůčku i nakrájené slaniny, játra a česnek vložte do robotu a umixujte dohladka. Přidejte zbývající vepřové ramínko, bůček, nakrájenou slaninu a zpracujte, aby bylo maso nahrubo rozsekané a všechno dobře promíchané.
Přesuňte do misky, vmíchejte pomerančovou šťávu a kůru, brandy, gin a bylinky, důkladně promíchejte. Celý pepř a jalovčinky rozdrťte nahrubo a přidejte do směsi, opět důkladně promíchejte. Zakryjte a dejte na 1–3 hodiny chladit do ledničky.
Plátky slaniny po jednom rozprostřete a srovnejte/zploštěte na prkénku pomocí tupé strany nože.
Pak jimi po dvou tak, aby se dvojice překrývaly na dně formy navzájem i s ostatními dvojicemi a zároveň každý pár tvořil ,šipku‘ (střídavě mířící jiným směrem) a konce plátků přečnívaly přes okraje formy, vyložte celou formu na terinu o objemu cca 1 litr.
Troubu předehřejte na 150°C. Do připravené formy opatrně přesuňte vychlazenou ochucenou masovou směs. Pak ji pořádně upěchujte pomocí dna lžíce či paletového nože (pozor, nepoškoďte plátky slaniny) a srovnejte povrch.
Pak přes směs přeložte přečnívající slaninu. Přiklopte víkem nebo alobalem a formu vložte do pekáčku. Nalijte do něj horkou vodu, aby sahala zhruba 2 cm pod okraj formy. Pečte uprostřed trouby cca 2 hodiny.
Po 1,5 hodině vyzkoušejte, zda je terina hotová – vyndejte formu i s pekáčkem z trouby, odkryjte a doprostřed teriny zapíchněte špejli až skoro skrz, držte ji tam 10 sekund, pak ji vytáhněte a jemně se dotkněte konce. Špejle by měla být horká. Masová směs by se také měla oddělit od stěn nádoby (mírně zmenšit objem). Je-li terina propečená, pak vyjměte formu z pekáčku, pokud ne, znovu zakryjte a pečte ještě 5–10 minut, pak opakujte zkoušku.
Upečenou terinu odklopte, zakryjte ji dvojitou vrstvou alobalu a zatižte konzervami nebo jiným vhodným závažím. Nechte zchladnout, pak nechte přes noc chladit v ledničce. Druhý den vyklopte terinu na prkénko, ozdobte tymiánovými lístky a růžovým pepřem. Podávejte nakrájené na silné plátky, doplněné šípkovým džemem a pečivem, popřípadě podle chuti i máslem.
NĚCO NAVÍC
Zbylá terina vydrží dobře zabalená v chladničce 2–3 dny, ale můžete ji i na pár týdnů zamrazit.