0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8600 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 2040 g
Tuky 0 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí jahodový džem je poklad. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších cest jako jahody uchovat i pro zimní sezonu. Skvěle se hodí pro přípravu domácích koláčů a dezertů, neztratí se na palačinkách a lívancech. Jahodová marmeláda je na přípravu časově možná náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Vyzkoušejte tento domácí recept vonící jahodami podle našich čtenářů.

 

Suroviny

jahody 4 kg
dobře uzrálé, sladké
krystalový cukr 1.8 kg

Postup

1

Jahody důkladně omyjeme, zbavíme nečistot i zelených stopek. Přebytečnou vodu necháme okapat a jahody případně dle možností osušíme a nakrájíme na kousky. Mohou být klidně větší, chceme-li mít ve výsledném džemu i kousky jahod. Očistě je třeba věnovat opravdu velkou pozornost. Jinak riskujeme, že džem bude podléhat zkáze.

2

Připravíme si dostatečně velký hrnec, kde budeme připravené jahody vrstvit spolu s cukrem - Začínáme vrstvou jahod, následuje 1/3 cukru, jahody, 2/3 cukru, jahody, ukončíme 3/3 cukru. Takto připravenou směs přikryjeme a dáme do chladu na 12 -24 hodin.

3

Odleželé jahody důkladně promícháme. Jahody během této doby pustily vlastní šťávu, která dodá výslednému džemu na chuti. Část jahod můžeme rozmixovat nebo rozmačkat.

 
4

Jahody dáme přímo v hrnci vařit. Vaření jahodového džemu můžeme urychlit, budeme-li džem vařit postuně v dávkách po 2-3 naběračkách na menší pánvi. Netřeba se leknout, že při vaření vzniká pěna, je to v pořádku. Džem vařením ztmavne, zhoustne.

5

Uvařený jahodový džem ještě horký postupně vrstvíme do připravených čistých sklenic asi půl centimetru pod okraj. Takto naplněné sklenice ještě po okrajích důkladně očistíme papírovým ubrouskem, dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

 
Autor: Marcela

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit