Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8600 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 2040 g
Tuky 0 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí jahodový džem je poklad. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších cest jako jahody uchovat i pro zimní sezonu. Skvěle se hodí pro přípravu domácích koláčů a dezertů, neztratí se na palačinkách a lívancech. Jahodová marmeláda je na přípravu časově možná náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Vyzkoušejte tento domácí recept vonící jahodami podle našich čtenářů.

 

Suroviny

dobře uzrálé, sladké
krystalový cukr 1,8 kg

Postup

1

Jahody důkladně omyjeme, zbavíme nečistot i zelených stopek. Přebytečnou vodu necháme okapat a jahody případně dle možností osušíme a nakrájíme na kousky. Mohou být klidně větší, chceme-li mít ve výsledném džemu i kousky jahod. Očistě je třeba věnovat opravdu velkou pozornost. Jinak riskujeme, že džem bude podléhat zkáze.

2

Připravíme si dostatečně velký hrnec, kde budeme připravené jahody vrstvit spolu s cukrem - Začínáme vrstvou jahod, následuje 1/3 cukru, jahody, 2/3 cukru, jahody, ukončíme 3/3 cukru. Takto připravenou směs přikryjeme a dáme do chladu na 12 -24 hodin.

3

Odleželé jahody důkladně promícháme. Jahody během této doby pustily vlastní šťávu, která dodá výslednému džemu na chuti. Část jahod můžeme rozmixovat nebo rozmačkat.

 
4

Jahody dáme přímo v hrnci vařit. Vaření jahodového džemu můžeme urychlit, budeme-li džem vařit postuně v dávkách po 2-3 naběračkách na menší pánvi. Netřeba se leknout, že při vaření vzniká pěna, je to v pořádku. Džem vařením ztmavne, zhoustne.

5

Uvařený jahodový džem ještě horký postupně vrstvíme do připravených čistých sklenic asi půl centimetru pod okraj. Takto naplněné sklenice ještě po okrajích důkladně očistíme papírovým ubrouskem, dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

 
Autor: Marcela

Apetit magazín