0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8600 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 2040 g
Tuky 0 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí jahodový džem je poklad. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších cest jako jahody uchovat i pro zimní sezonu. Skvěle se hodí pro přípravu domácích koláčů a dezertů, neztratí se na palačinkách a lívancech. Jahodová marmeláda je na přípravu časově možná náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Vyzkoušejte tento domácí recept vonící jahodami podle našich čtenářů.

 

Suroviny

dobře uzrálé, sladké
krystalový cukr 1,8 kg

Postup

1

Jahody důkladně omyjeme, zbavíme nečistot i zelených stopek. Přebytečnou vodu necháme okapat a jahody případně dle možností osušíme a nakrájíme na kousky. Mohou být klidně větší, chceme-li mít ve výsledném džemu i kousky jahod. Očistě je třeba věnovat opravdu velkou pozornost. Jinak riskujeme, že džem bude podléhat zkáze.

2

Připravíme si dostatečně velký hrnec, kde budeme připravené jahody vrstvit spolu s cukrem - Začínáme vrstvou jahod, následuje 1/3 cukru, jahody, 2/3 cukru, jahody, ukončíme 3/3 cukru. Takto připravenou směs přikryjeme a dáme do chladu na 12 -24 hodin.

3

Odleželé jahody důkladně promícháme. Jahody během této doby pustily vlastní šťávu, která dodá výslednému džemu na chuti. Část jahod můžeme rozmixovat nebo rozmačkat.

 
4

Jahody dáme přímo v hrnci vařit. Vaření jahodového džemu můžeme urychlit, budeme-li džem vařit postuně v dávkách po 2-3 naběračkách na menší pánvi. Netřeba se leknout, že při vaření vzniká pěna, je to v pořádku. Džem vařením ztmavne, zhoustne.

5

Uvařený jahodový džem ještě horký postupně vrstvíme do připravených čistých sklenic asi půl centimetru pod okraj. Takto naplněné sklenice ještě po okrajích důkladně očistíme papírovým ubrouskem, dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

 
Autor: Marcela

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč