0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Voňavá jablečná povidla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 2 skleničky o objemu 300 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2643 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 576 g
Tuky 0 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Povidla nemusí být pouze švestková. Naše jablečná voní kořením a rumem!

Suroviny

jablko 2 kg
rozkrájené na kusy
pomerančová šťáva
vymačkaná ze 2 pomerančů
nové koření 1 špetka
mleté
skořice 2 svitky
badyán 1 hvězdička
hřebíček 1 špetka
mletý
zázvor (mletý) 0.5 ČL
jablečný ocet 60 ml
krupicový cukr 300 g
nebo dle chuti
rum 100 ml
tuzemák

Postup

1

Jablka dle chuti oloupejte, zbavte jádřinců a rozmixujte nebo nastrouhejte. Smíchejte je s pomerančovou šťávou, kořením, octem, cukrem a nechte do druhého dne odstát (nebo krátce povařte). 

2

Směs vlijte do pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 150 °C asi 3 hodiny, občas promíchejte. Čas záleží na šťavnatosti jablek a velikosti pekáčku. Vyjměte skořici a badyán, vmíchejte rum. Plňte do čistých, vyvařených sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Pro hladší strukturu můžete jablka (klidně tyčovým mixérem) na konci rozmixovat. Čím zralejší jsou jablka, tím sladší bude výsledek. Množství cukru tedy vždy přizpůsobte sladkosti jablek. Rovněž platí, že čím šťavnatější jablka a čím vyšší vrstva v pekáči, tím déle se budou péct. Povidla můžete dělat i v hrnci, musíte je však častěji míchat a hlídat, aby se nepřipálila. Pokud máte pomalý hrnec, vřele jej doporučujeme, povidla ale budou chtít poté svařit (nebo dopéct).

TIP REDAKCE
Jablečná povidla zužitkujete nejen do buchet, koláčů či šneků, ale také na vdolky nebo palačinky (výborná je kombinace se zakysanou smetanou nebo tvarohem). Skvělé jsou do kynutých knedlíků či jako součást snídaně – zkuste třeba jogurt, povidla, opražené vločky a ořechy.

  • Na bramborové taštičky s povidly uvařte 500 g brambor ve slupce. Ještě zatepla je oloupejte a prolisujte do mísy. Pak přidejte 200 g polohrubé a 50 g hrubé mouky, 1 vejce a vypracujte hladké těsto. Vyválejte na plát silný 2–3 mm, vykrajujte kolečka o průměru 7 cm. Do středu každého z nich dejte 1–2 lžičky povidel, přehněte a prsty přimáčkněte po celém obvodu spoje. Taštičky vařte v mírně osolené vodě asi 6 minut. Podávejte s tvarohem, zakysanou smetanou nebo sypané perníkem či máslovou strouhankou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit