Povidla nemusí být pouze švestková. Naše jablečná povidla voní kořením a rumem! Recept na jednoduchá povidla se vám bude hodit ve chvíli, kdy nebudete vědět, co si počít s velkou úrodou jablek. Hotová povidla jsou stejně jako ta švestková skvělá do koláčů, buchet či taštiček, ale vychutnáte si je i na chlebu s máslem.
Suroviny
Postup
Jablka dle chuti oloupejte, zbavte jádřinců a rozmixujte nebo nastrouhejte.
Smíchejte je s pomerančovou šťávou, kořením, octem, cukrem a nechte do druhého dne odstát (nebo krátce povařte).
Směs vlijte do pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 150 °C asi 3 hodiny, občas promíchejte. Čas záleží na šťavnatosti jablek a velikosti pekáčku. Vyjměte skořici a badyán, vmíchejte rum. Plňte do čistých, vyvařených sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
NĚCO NAVÍC
Pro hladší strukturu můžete jablka (klidně tyčovým mixérem) na konci rozmixovat. Čím zralejší jsou jablka, tím sladší bude výsledek. Množství cukru tedy vždy přizpůsobte sladkosti jablek. Rovněž platí, že čím šťavnatější jablka a čím vyšší vrstva v pekáči, tím déle se budou péct. Povidla můžete dělat i v hrnci, musíte je však častěji míchat a hlídat, aby se nepřipálila. Pokud máte pomalý hrnec, vřele jej doporučujeme, povidla ale budou chtít poté svařit (nebo dopéct).
TIP REDAKCE
Jablečná povidla zužitkujete nejen do buchet, koláčů či šneků, ale také na vdolky nebo palačinky (výborná je kombinace se zakysanou smetanou nebo tvarohem). Skvělé jsou do kynutých knedlíků či jako součást snídaně – zkuste třeba jogurt, povidla, opražené vločky a ořechy.
- Na bramborové taštičky s povidly uvařte 500 g brambor ve slupce. Ještě zatepla je oloupejte a prolisujte do mísy. Pak přidejte 200 g polohrubé a 50 g hrubé mouky, 1 vejce a vypracujte hladké těsto. Vyválejte na plát silný 2–3 mm, vykrajujte kolečka o průměru 7 cm. Do středu každého z nich dejte 1–2 lžičky povidel, přehněte a prsty přimáčkněte po celém obvodu spoje. Taštičky vařte v mírně osolené vodě asi 6 minut. Podávejte s tvarohem, zakysanou smetanou nebo sypané perníkem či máslovou strouhankou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )