Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Voňavá jablečná povidla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 2 skleničky o objemu 300 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2643 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 576 g
Tuky 0 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Povidla nemusí být pouze švestková. Naše jablečná povidla voní kořením a rumem! Recept na jednoduchá povidla se vám bude hodit ve chvíli, kdy nebudete vědět, co si počít s velkou úrodou jablek. Hotová povidla jsou stejně jako ta švestková skvělá do koláčů, buchet či taštiček, ale vychutnáte si je i na chlebu s máslem. 

Suroviny

rozkrájené na kusy
pomerančová šťáva
vymačkaná ze 2 pomerančů
mleté
skořice 2 svitky
badyán 1 hvězdička
hřebíček 1 špetka
mletý
zázvor (mletý) ½ ČL
jablečný ocet 60 ml
nebo dle chuti
rum 100 ml
tuzemák

Postup

1

Jablka dle chuti oloupejte, zbavte jádřinců a rozmixujte nebo nastrouhejte. 

2

Smíchejte je s pomerančovou šťávou, kořením, octem, cukrem a nechte do druhého dne odstát (nebo krátce povařte). 

 

3

Směs vlijte do pekáče, podlijte hrnkem vody a pečte při 150 °C asi 3 hodiny, občas promíchejte. Čas záleží na šťavnatosti jablek a velikosti pekáčku. Vyjměte skořici a badyán, vmíchejte rum. Plňte do čistých, vyvařených sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Pro hladší strukturu můžete jablka (klidně tyčovým mixérem) na konci rozmixovat. Čím zralejší jsou jablka, tím sladší bude výsledek. Množství cukru tedy vždy přizpůsobte sladkosti jablek. Rovněž platí, že čím šťavnatější jablka a čím vyšší vrstva v pekáči, tím déle se budou péct. Povidla můžete dělat i v hrnci, musíte je však častěji míchat a hlídat, aby se nepřipálila. Pokud máte pomalý hrnec, vřele jej doporučujeme, povidla ale budou chtít poté svařit (nebo dopéct).

TIP REDAKCE
Jablečná povidla zužitkujete nejen do buchet, koláčů či šneků, ale také na vdolky nebo palačinky (výborná je kombinace se zakysanou smetanou nebo tvarohem). Skvělé jsou do kynutých knedlíků či jako součást snídaně – zkuste třeba jogurt, povidla, opražené vločky a ořechy.

  • Na bramborové taštičky s povidly uvařte 500 g brambor ve slupce. Ještě zatepla je oloupejte a prolisujte do mísy. Pak přidejte 200 g polohrubé a 50 g hrubé mouky, 1 vejce a vypracujte hladké těsto. Vyválejte na plát silný 2–3 mm, vykrajujte kolečka o průměru 7 cm. Do středu každého z nich dejte 1–2 lžičky povidel, přehněte a prsty přimáčkněte po celém obvodu spoje. Taštičky vařte v mírně osolené vodě asi 6 minut. Podávejte s tvarohem, zakysanou smetanou nebo sypané perníkem či máslovou strouhankou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...