Jarní kuřátko grilované na motýlka

Jarní kuřátko grilované na motýlka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 697 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 26 g
Tuky 39 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozhodli jsme se pro směs koření inspirovanou Marokem, protože při grilování krásně vynikne její vůně a chuť.

Související recepty

Suroviny

kuře 2 ks
máta 1 hrst
k podávání
bageta
lze nahradit kuskusem, k podávání
citron
k podávání
Na marinádu
olivový olej 2 PL
citronová štáva 1 PL
sůl mořská
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužek
drcené
koriandr 1 hrst
nasekaný
máta 1 PL
nasekaná
paprika sladká 2 ČL
římský kmín 1 ČL
drcený nahrubo
kajenský pepř 0.5 ČL
koriandr mletý 0.5 ČL
drcené

1 Kuřátka upravte na motýlka: Nejdříve odstřihněte nebo vyřízněte páteř a odstraňte vidlicovou kost. Pak obraťte kuřátko prsíčky nahoru a dlaní roztlačujte, až se zploští. Podle potřeby odstřihněte poslední špičatý článek křidýlek a zasuňte je směrem dolů. Ploché kuře můžete zajistit 2 špejlemi či jehlicemi, jak vidíte na obrázku k receptu.

2 Smíchejte přísady na marinádu a potřete jí kuřátka. Dejte je do mísy, zakryjte a nechte minimálně hodinu rozležet.

3 Grilujte na rozehřátém venkovním grilu 15–20 minut po každé straně. Občas potřete marinádou. Podávejte posypané mátou, s bagetou nebo kuskusem a s dílky citronu.

S ČÍM SI TO DÁT

Tohle po marocku ochucené kuřátko doporučujeme podávat s adekvátně připraveným kuskusem. Zamíchejte do něj cizrnu, nasekané sušené meruňky, nakrájenou červenou cibuli, čerstvou mátu nebo petrželku a olivový olej prošlehaný se solí, citronem a harissou.

NĚCO NAVÍC

Kuřátko na motýlka má rovnoměrný tvar a je na všech místech víceméně stejně silné, takže se snadno a rovnoměrně griluje. Upravit naplacato lze i normální kuře, ale jarní kuřátko je na to obzvláště vhodné – je hotové cobydup a zůstane krásně šťavnaté.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit