0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní kuřátko grilované na motýlka

Jarní kuřátko grilované na motýlka

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 697 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 26 g
Tuky 39 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozhodli jsme se pro směs koření inspirovanou Marokem, protože při grilování krásně vynikne její vůně a chuť.

Suroviny

kuře 2 ks
máta 1 hrst
k podávání
bageta
lze nahradit kuskusem, k podávání
citron
k podávání
Na marinádu
olivový olej 2 PL
citronová štáva 1 PL
sůl mořská
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužek
drcené
koriandr 1 hrst
nasekaný
máta 1 PL
nasekaná
paprika sladká 2 ČL
římský kmín 1 ČL
drcený nahrubo
kajenský pepř 0.5 ČL
koriandr mletý 0.5 ČL
drcené

1 Kuřátka upravte na motýlka: Nejdříve odstřihněte nebo vyřízněte páteř a odstraňte vidlicovou kost. Pak obraťte kuřátko prsíčky nahoru a dlaní roztlačujte, až se zploští. Podle potřeby odstřihněte poslední špičatý článek křidýlek a zasuňte je směrem dolů. Ploché kuře můžete zajistit 2 špejlemi či jehlicemi, jak vidíte na obrázku k receptu.

2 Smíchejte přísady na marinádu a potřete jí kuřátka. Dejte je do mísy, zakryjte a nechte minimálně hodinu rozležet.

3 Grilujte na rozehřátém venkovním grilu 15–20 minut po každé straně. Občas potřete marinádou. Podávejte posypané mátou, s bagetou nebo kuskusem a s dílky citronu.

S ČÍM SI TO DÁT

Tohle po marocku ochucené kuřátko doporučujeme podávat s adekvátně připraveným kuskusem. Zamíchejte do něj cizrnu, nasekané sušené meruňky, nakrájenou červenou cibuli, čerstvou mátu nebo petrželku a olivový olej prošlehaný se solí, citronem a harissou.

NĚCO NAVÍC

Kuřátko na motýlka má rovnoměrný tvar a je na všech místech víceméně stejně silné, takže se snadno a rovnoměrně griluje. Upravit naplacato lze i normální kuře, ale jarní kuřátko je na to obzvláště vhodné – je hotové cobydup a zůstane krásně šťavnaté.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit