Jarní kuřátka s nádivkou

Jarní kuřátka s nádivkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2483 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 155 g
Tuky 149 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedno kuře, jedna porce...

Související recepty

Suroviny

kuře 4 ks
á 400 g
máslo 4 PL
petrželka 2 PL
nasekaná
citronová kůra 2 ČL
z biocitronu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
rozmarýn 1 snítka
bramborová kaše
k podávání
hrášek
prohřátý na másle, k podávání
Na nádivku
bageta 200 g
lze nahradit benátským chlebem
máslo 3 PL
anglická slanina 75 g
na nudličky
jarní cibulka 2 ks
bílá a zelená část zvlášť, nakrájené na plátky
žampiony 100 g
na plátky
česnek 1 stroužek
drcený
vejce 1 ks
tymián 2 snítka
mléko 50 ml

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte nádivku: pečivo nakrájejte na kostky, pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla a pečte v troubě 8 minut dozlatova. Na zbylé lžíci másla opékejte slaninu (4 minuty), pak přidejte bílou část jarní cibulky a žampiony, osolte a opepřete a opékejte ještě dalších 3–5 minut, až houby změknou. Vypněte a nechte vychladnout. Smíchejte s bagetou, zelenou částí jarní cibulky, česnekem, vejcem a lístky tymiánu. Podle chuti osolte a opepřete. Je-li nádivka příliš suchá, pokropte ji trochou mléka.

2 Troubu zmírněte na 190 °C. Na kuřátka utřete máslo s petrželkou a citronovou kůrou a osolte. Pak prstem opatrně uvolněte kůži na prsíčkách a zastrkejte pod ni polovinu ochuceného másla – kuřátka se díky tomu nevysuší. Zvenčí je osolte.

3 Do břišní dutiny dejte nádivku. Zbylou nádivku zformujte do kuliček velikosti vlašského ořechu. Kuřátka položte do pekáčku prsíčky nahoru, ke krajům rozložte nádivku, posypte rozmarýnem, na každé položte kousek zbylého ochuceného másla a přiklopené je pečte 30 minut. Pak odklopte a dopékejte 15 minut dozlatova.

4 Kuřátka podávejte přelitá vypečenou šťávou, s kuličkami nádivky, hráškem a bramborovou kaší. Ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC

Drobná jarní kuřátka jsou krásná, ale vyžadují trochu péče. Aby si při pečení zachovala pěkný tvar, je dobré zajistit stehna kuchyňským provázkem a křídla podvléknout dolů, směrem k páteři, aby se nespálila. Při pečení se jarní kuřátka snadno vysoušejí, proto je doporučujeme obalit ve slanině nebo hodně pomazat máslem, které můžete zasunout i pod kůži. Kuřátko pečte většinu doby přiklopené a nenechávejte ho v troubě zbytečně dlouho.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit