0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní kuřátka s nádivkou

Jarní kuřátka s nádivkou

4.2 / 5. Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2483 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 155 g
Tuky 149 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedno kuře, jedna porce...

Suroviny

kuře 4 ks
á 400 g
máslo 4 PL
petrželka 2 PL
nasekaná
citronová kůra 2 ČL
z biocitronu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
rozmarýn 1 snítka
bramborová kaše
k podávání
hrášek
prohřátý na másle, k podávání
Na nádivku
bageta 200 g
lze nahradit benátským chlebem
máslo 3 PL
anglická slanina 75 g
na nudličky
jarní cibulka 2 ks
bílá a zelená část zvlášť, nakrájené na plátky
žampiony 100 g
na plátky
česnek 1 stroužek
drcený
vejce 1 ks
tymián 2 snítka
mléko 50 ml

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte nádivku: pečivo nakrájejte na kostky, pokapejte 2 lžícemi rozpuštěného másla a pečte v troubě 8 minut dozlatova. Na zbylé lžíci másla opékejte slaninu (4 minuty), pak přidejte bílou část jarní cibulky a žampiony, osolte a opepřete a opékejte ještě dalších 3–5 minut, až houby změknou. Vypněte a nechte vychladnout. Smíchejte s bagetou, zelenou částí jarní cibulky, česnekem, vejcem a lístky tymiánu. Podle chuti osolte a opepřete. Je-li nádivka příliš suchá, pokropte ji trochou mléka.

2 Troubu zmírněte na 190 °C. Na kuřátka utřete máslo s petrželkou a citronovou kůrou a osolte. Pak prstem opatrně uvolněte kůži na prsíčkách a zastrkejte pod ni polovinu ochuceného másla – kuřátka se díky tomu nevysuší. Zvenčí je osolte.

3 Do břišní dutiny dejte nádivku. Zbylou nádivku zformujte do kuliček velikosti vlašského ořechu. Kuřátka položte do pekáčku prsíčky nahoru, ke krajům rozložte nádivku, posypte rozmarýnem, na každé položte kousek zbylého ochuceného másla a přiklopené je pečte 30 minut. Pak odklopte a dopékejte 15 minut dozlatova.

4 Kuřátka podávejte přelitá vypečenou šťávou, s kuličkami nádivky, hráškem a bramborovou kaší. Ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC

Drobná jarní kuřátka jsou krásná, ale vyžadují trochu péče. Aby si při pečení zachovala pěkný tvar, je dobré zajistit stehna kuchyňským provázkem a křídla podvléknout dolů, směrem k páteři, aby se nespálila. Při pečení se jarní kuřátka snadno vysoušejí, proto je doporučujeme obalit ve slanině nebo hodně pomazat máslem, které můžete zasunout i pod kůži. Kuřátko pečte většinu doby přiklopené a nenechávejte ho v troubě zbytečně dlouho.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit