Lehká, svěží příloha. Podávejte například se sýrovými tousty nebo s karbanátky.
Suroviny
vinný ocet bílý
1,5
PL
krupicový cukr
1
ČL
slanina
3
plátky
prorostlá, uzená, nakrájená napříč na nudličky
olivový olej
1
PL
malá hlávka, zelí rané, nakrouhané
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Postup
1
Na zálivku promíchejte ocet, cukr a lžíci vody, až se cukr rozpustí. V pánvi na oleji opékejte slaninu dozlatova, vyjměte a odložte stranou.
2
Do pánve dejte nakrouhané zelí a za stálého míchání zprudka opékejte pět minut, potom přidejte zálivku.
3
Vraťte k zelí slaninu a opékejte společně ještě minutu. Osolte, opepřete a podávejte.
Podávejte: s karbanátky nebo klobáskami či s vepřovými kotletami. Výborné je tohle zelí s grilovanou rybou.
Zkuste: takto upravené zelí podávat jen se sýrovými tousty jako lehkou večeři.