Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem

Vepřová játra nejsou tak jemná jako telecí, zato jsou dostupnější. Chcete-li minimalizovat množství škodlivin, sežeňte si játra v biokvalitě. Cibuládu lze uvařit dopředu a pak jen prohřát, co nesníte hned, bude se hodit později k sýru či uzeninám.

Vydání: 2018/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Maso

Ingredience

    • 250 g vepřových (nebo telecích) jater
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 2 plátky prosciutta
    • hrstka šalvějových lístků
    • 1 lžíce hladké mouky, osolené a opepřené
    • 150 ml marsaly nebo madeiry
    • 1 lžička másla, studeného

    NA CIBULÁDU

    • 1 lžíce oleje + 600 g červené cibule, na velmi tenká kolečka
    • 6 jalovčinek, mírně podrcených
    • lístky z několika snítek tymiánu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 100 ml červeného vinného octa
    • 5 lžic třtinového cukru

    NA KAŠI

    • 250 g středních brambor (varný typ C), oloupaných a nakrájených na čtvrtky
    • cca 1/2 lžičky celého kmínu
    • cca 20 g másla + cca 50 ml mléka
    • 2–3 velké listy pekingského zelí (nebo hlávkové kapusty), na širší nudličky
    • nastrouhaný čerstvý či smetanový křen podle chuti 

Příprava jídla

1 Na cibuládu vlijte do velkého rendlíku olej a vsypte cibuli, jalovčinky a tymián, osolte 1 lžičkou soli a mírně opepřete. Na silném ohni duste ve vlastní šťávě 10 minut za pravidelného míchání, aby cibule začala měknout. Přidejte ocet, cukr a 100 ml vody. Přiklopte, zprudka vařte 5 minut, pak odklopte a zvolna duste dalších 5 minut doměkka tak, aby zbyla ještě troška šťávy.

2 Mezitím dejte vařit brambory na kaši do osolené vody s kmínem a zbavte játra vláknitých a blanitých částí, osušte je papírovými utěrkami a nakrájejte na plátky.

3 V pánvi rozehřejte lžíci oleje a opékejte prosciutto nebo jinou sušenou šunku a šalvějové lístky minutu z každé strany dokřupava a dozlatova. Přesuňte na talíř a udržujte teplé v mírně vyhřáté troubě.

4 Do uvolněné pánve nalijte ještě trochu oleje. Plátky jater obalte v ochucené mouce a přebytečnou oklepněte. Vložte do pánve a opékejte cca 2 minuty z každé strany, jsou-li plátky tenké, nebo podle tloušťky plátků déle. Jakmile budou játra svrchu dozlatova a uprostřed mírně růžová, podlijte marsalou či madeirou, víno svařte do sirupovita a zároveň v něm doduste játra. Odstavte a vmíchejte máslo.

5 Mezitím připravte kaši z uvařených, scezených brambor (kmín ponechte), másla, horkého mléka a osolte. Na závěr do ní vmíchejte pekingské zelí či kapustu a křen. Játra podávejte se šťávou z pánve, bramborovou kaší a cibuládou, ozdobené opečeným prosciuttem a šalvějí.

NĚCO NAVÍC
Vepřová játra můžete předem očistit, nakrájet a namočit do mléka, aby byla jemnější a zbavená typického pachu, a pak je osušit papírovými utěrkami.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář