Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Játra na roštu

Játra na roštu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Játra na roštu

4.1/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3586 kcal
Bílkoviny 217 g
Sacharidy 59 g
Tuky 275 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle Vaška Friče jsou játra na roštu nejlepší s vařenými bramborami (ve slupce nebo bez ní), někdo ale nedá dopustit na hranolky.

Suroviny

očištěná a odblaněná (viz Tipy & triky od profíka)
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 2 snítky
čerstvý
olivový olej 2 PL
máslo 2 PL
vařené přelité máslem
pažitka
na ozdobu
pepř růžový
na ozdobu
Na omáčku
majonéza 225 ml
česnek 1 ks
palice
olivový olej 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
citronová šťáva
stačí trocha

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si omáčku.

2

Palici česneku nahoře malinko seřízněte, abyste odhalili špičky stroužků, a pokapejte olejem. Zabalte ji do alobalu a pečte asi 40 minut doměkka.

3

Nechte vychladnout, rozbalte, vytlačte stroužky ze slupek a nasekejte je nadrobno.

4

Pak smíchejte s majonézou, osolte, opepřete a chuť dotáhněte citronovou šťávou. Dejte do chladničky.

5

Očištěná játra nakrájejte napříč na 1,5 cm silné plátky. Lehce je naklepejte přes plastový sáček. Dávejte ale přitom pozor, abyste játra nepotrhali.

6

Na rozpálenou pánev vlijte olivový olej a játra zprudka opékejte asi 2 minuty po jedné straně. Opatrně obraťte, abyste je nepropíchli a nevytekla z nich šťáva; po druhé straně je restujte opět asi 2 minuty dozlatova.

7

Dejte játra do mísy, řádně osolte a opepřete. Vmíchejte tymiánové lístky a máslo a nechte 3–5 minut odpočinout, než se máslo rozpustí.

8

Podávejte s omáčkou z pečeného česneku a s vařenými bramborami s máslem a ozdobené růžovým pepřem a pažitkou.

TIPY & TRIKY OD PROFÍKA

  • Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Šéfkuchař Václav Frič játra nedoporučuje ani mrazit.
  • Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
  • Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč