Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Játra na roštu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3523 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 47 g
Tuky 275 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Játra na roštu podle Vaška Friče jsou nejlepší s vařenými bramborami (ve slupce nebo bez ní), někdo ale nedá dopustit na hranolky. Ať už si tento recept připravíte s jakoukoliv přílohou, věříme, že si náramně pochutnáte. Myslete také na to, že játra jsou minutkové jídlo, proto jejich tepelnou úpravu příliš neprodlužujte, ztvrdla by!

Suroviny

očištěná a odblaněná (viz Tipy & triky od profíka)
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 2 snítky
čerstvý
olivový olej 2 PL
přelité máslem
pažitka
na ozdobu
pepř růžový
na ozdobu
Na omáčku
majonéza 225 ml
česnek 1 palice
olivový olej 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
stačí trocha

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si omáčku.

2

Palici česneku nahoře malinko seřízněte, abyste odhalili špičky stroužků, a pokapejte olejem. Zabalte ji do alobalu a pečte asi 40 minut doměkka.

3

Nechte vychladnout, rozbalte, vytlačte stroužky ze slupek a nasekejte je nadrobno.

4

Pak smíchejte s majonézou, osolte, opepřete a chuť dotáhněte citronovou šťávou. Dejte do chladničky.

5

Očištěná játra nakrájejte napříč na 1,5 cm silné plátky. Lehce je naklepejte přes plastový sáček. Dávejte ale přitom pozor, abyste játra nepotrhali.

6

Na rozpálenou pánev vlijte olivový olej a játra zprudka opékejte asi 2 minuty po jedné straně. Opatrně obraťte, abyste je nepropíchli a nevytekla z nich šťáva; po druhé straně je restujte opět asi 2 minuty dozlatova.

7

Dejte játra do mísy, řádně osolte a opepřete. Vmíchejte tymiánové lístky a máslo a nechte 3–5 minut odpočinout, než se máslo rozpustí.

8

Podávejte s omáčkou z pečeného česneku a s vařenými bramborami s máslem a ozdobené růžovým pepřem a pažitkou.

TIPY & TRIKY OD PROFÍKA

  • Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Šéfkuchař Václav Frič játra nedoporučuje ani mrazit.
  • Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
  • Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...