Játra na roštu

Játra na roštu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do hodiny 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3586 kcal
Bílkoviny 217 g
Cukr 59 g
Tuky 275 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Podle Vaška Friče jsou játra na roštu nejlepší s vařenými bramborami (ve slupce nebo bez ní), někdo ale nedá dopustit na hranolky.

Suroviny

játra vepřová 1 kg
očištěná a odblaněná (viz Tipy & triky od profíka)
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 2 snítky
čerstvý
olivový olej 2 PL
máslo 2 PL
brambory
vařené přelité máslem
pažitka
na ozdobu
pepř růžový
na ozdobu
Na omáčku
majonéza 225 ml
česnek 1
olivový olej 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
citronová štáva
stačí trocha
1 Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si omáčku. Palici česneku nahoře malinko seřízněte, abyste odhalili špičky stroužků, a pokapejte olejem. Zabalte ji do alobalu a pečte asi 40 minut doměkka. Nechte vychladnout, rozbalte, vytlačte stroužky ze slupek a nasekejte je nadrobno. Pak smíchejte s majonézou, osolte, opepřete a chuť dotáhněte citronovou šťávou. Dejte do chladničky.

2

Očištěná játra nakrájejte napříč na 1,5 cm silné plátky. Lehce je naklepejte přes plastový sáček. Dávejte ale přitom pozor, abyste játra nepotrhali.

3

Na rozpálenou pánev vlijte olivový olej a játra zprudka opékejte asi 2 minuty po jedné straně. Opatrně obraťte, abyste je nepropíchli a nevytekla z nich šťáva; po druhé straně je restujte opět asi 2 minuty dozlatova. Dejte játra do mísy, řádně osolte a opepřete. Vmíchejte tymiánové lístky a máslo a nechte 3–5 minut odpočinout, než se máslo rozpustí.

4 Podávejte s omáčkou z pečeného česneku a s vařenými bramborami s máslem a ozdobené růžovým pepřem a pažitkou.

TIPY & TRIKY OD PROFÍKA

  • Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Šéfkuchař Václav Frič játra nedoporučuje ani mrazit.
  • Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
  • Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit