0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem

Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2574 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 203 g
Tuky 130 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřová játra nejsou tak jemná jako telecí, zato jsou dostupnější. Chcete-li minimalizovat množství škodlivin, sežeňte si játra v biokvalitě. Cibuládu lze uvařit dopředu a pak jen prohřát, co nesníte hned, bude se hodit později k sýru či uzeninám.

Suroviny

nebo telecí
rostlinný olej 2 PL
prosciutto 2 plátky
šalvěj hrst
mouka pšeničná hladká 1 PL
osolené a opepřené
marsala 150 ml
lze nahradit madeirou
máslo 1 ČL
studeného
NA CIBULÁDU
olej 1 PL
cibule červená 600 g
na velmi tenká kolečka
6 ks
jalovčičky mírně podrcených
tymián
lístky z několika snítek
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet červený 100 ml
třtinový cukr 5 PL
NA KAŠI
brambory 250 g
středních (varný typ C), oloupaných a nakrájených na čtvrtky
kmín ½ ČL
celý
máslo 20 g
+ cca 50 ml mléka
(nebo hlávkové kapusty), na širší nudličky
nastrouhaný čerstvý či smetanový, podle chuti

Postup

1

Na cibuládu vlijte do velkého rendlíku olej a vsypte cibuli, jalovčinky a tymián, osolte 1 lžičkou soli a mírně opepřete. Na silném ohni duste ve vlastní šťávě 10 minut za pravidelného míchání, aby cibule začala měknout. Přidejte ocet, cukr a 100 ml vody. Přiklopte, zprudka vařte 5 minut, pak odklopte a zvolna duste dalších 5 minut doměkka tak, aby zbyla ještě troška šťávy.

2

Mezitím dejte vařit brambory na kaši do osolené vody s kmínem a zbavte játra vláknitých a blanitých částí, osušte je papírovými utěrkami a nakrájejte na plátky.

3

V pánvi rozehřejte lžíci oleje a opékejte prosciutto nebo jinou sušenou šunku a šalvějové lístky minutu z každé strany dokřupava a dozlatova. Přesuňte na talíř a udržujte teplé v mírně vyhřáté troubě.

4

Do uvolněné pánve nalijte ještě trochu oleje. Plátky jater obalte v ochucené mouce a přebytečnou oklepněte. Vložte do pánve a opékejte cca 2 minuty z každé strany, jsou-li plátky tenké, nebo podle tloušťky plátků déle. Jakmile budou játra svrchu dozlatova a uprostřed mírně růžová, podlijte marsalou či madeirou, víno svařte do sirupovita a zároveň v něm doduste játra. Odstavte a vmíchejte máslo.

5

Mezitím připravte kaši z uvařených, scezených brambor (kmín ponechte), másla, horkého mléka a osolte. Na závěr do ní vmíchejte pekingské zelí či kapustu a křen. Játra podávejte se šťávou z pánve, bramborovou kaší a cibuládou, ozdobené opečeným prosciuttem a šalvějí.

NĚCO NAVÍC
Vepřová játra můžete předem očistit, nakrájet a namočit do mléka, aby byla jemnější a zbavená typického pachu, a pak je osušit papírovými utěrkami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč