Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem

Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2559 kcal
Bílkoviny 161 g
Cukr 203 g
Tuky 129 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřová játra nejsou tak jemná jako telecí, zato jsou dostupnější. Chcete-li minimalizovat množství škodlivin, sežeňte si játra v biokvalitě. Cibuládu lze uvařit dopředu a pak jen prohřát, co nesníte hned, bude se hodit později k sýru či uzeninám.

Suroviny

játra vepřová 250 g
(nebo telecích)
rostlinný olej 2 PL
prosciutto 2 plátky
šalvěj hrst
mouka pšeničná hladká 1 PL
osolené a opepřené
marsala 150 ml
lze nahradit madeirou
máslo 1 ČL
studeného
NA CIBULÁDU
olej 1 PL
cibule červená 600 g
na velmi tenká kolečka
6 ks
jalovčičky mírně podrcených
tymián snítek
lístky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet červený 100 ml
třtinový cukr 5 PL
NA KAŠI
brambory 250 g
středních (varný typ C), oloupaných a nakrájených na čtvrtky
0.5 ČL
kmín celý
máslo 20 g
cca, + cca 50 ml mléka
pekingské zelí 2
(nebo hlávkové kapusty), na širší nudličky
křen
nastrouhaný čerstvý či smetanový, podle chuti

1 Na cibuládu vlijte do velkého rendlíku olej a vsypte cibuli, jalovčinky a tymián, osolte 1 lžičkou soli a mírně opepřete. Na silném ohni duste ve vlastní šťávě 10 minut za pravidelného míchání, aby cibule začala měknout. Přidejte ocet, cukr a 100 ml vody. Přiklopte, zprudka vařte 5 minut, pak odklopte a zvolna duste dalších 5 minut doměkka tak, aby zbyla ještě troška šťávy.

2 Mezitím dejte vařit brambory na kaši do osolené vody s kmínem a zbavte játra vláknitých a blanitých částí, osušte je papírovými utěrkami a nakrájejte na plátky.

3 V pánvi rozehřejte lžíci oleje a opékejte prosciutto nebo jinou sušenou šunku a šalvějové lístky minutu z každé strany dokřupava a dozlatova. Přesuňte na talíř a udržujte teplé v mírně vyhřáté troubě.

4 Do uvolněné pánve nalijte ještě trochu oleje. Plátky jater obalte v ochucené mouce a přebytečnou oklepněte. Vložte do pánve a opékejte cca 2 minuty z každé strany, jsou-li plátky tenké, nebo podle tloušťky plátků déle. Jakmile budou játra svrchu dozlatova a uprostřed mírně růžová, podlijte marsalou či madeirou, víno svařte do sirupovita a zároveň v něm doduste játra. Odstavte a vmíchejte máslo.

5 Mezitím připravte kaši z uvařených, scezených brambor (kmín ponechte), másla, horkého mléka a osolte. Na závěr do ní vmíchejte pekingské zelí či kapustu a křen. Játra podávejte se šťávou z pánve, bramborovou kaší a cibuládou, ozdobené opečeným prosciuttem a šalvějí.

NĚCO NAVÍC
Vepřová játra můžete předem očistit, nakrájet a namočit do mléka, aby byla jemnější a zbavená typického pachu, a pak je osušit papírovými utěrkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit