Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem
Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Játra s křenovo-kmínovou kaší, cibuládou a prosciuttem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2574 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 203 g
Tuky 130 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřová játra nejsou tak jemná jako telecí, zato jsou dostupnější. Chcete-li minimalizovat množství škodlivin, sežeňte si játra v biokvalitě. Cibuládu lze uvařit dopředu a pak jen prohřát, co nesníte hned, bude se hodit později k sýru či uzeninám.

Suroviny

nebo telecí
rostlinný olej 2 PL
prosciutto 2 plátky
šalvěj hrst
osolené a opepřené
marsala 150 ml
lze nahradit madeirou
máslo 1 ČL
studeného
NA CIBULÁDU
olej 1 PL
na velmi tenká kolečka
6 ks
jalovčičky mírně podrcených
tymián
lístky z několika snítek
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet červený 100 ml
třtinový cukr 5 PL
NA KAŠI
středních (varný typ C), oloupaných a nakrájených na čtvrtky
kmín ½ ČL
celý
+ cca 50 ml mléka
(nebo hlávkové kapusty), na širší nudličky
nastrouhaný čerstvý či smetanový, podle chuti

Postup

1

Na cibuládu vlijte do velkého rendlíku olej a vsypte cibuli, jalovčinky a tymián, osolte 1 lžičkou soli a mírně opepřete. Na silném ohni duste ve vlastní šťávě 10 minut za pravidelného míchání, aby cibule začala měknout. Přidejte ocet, cukr a 100 ml vody. Přiklopte, zprudka vařte 5 minut, pak odklopte a zvolna duste dalších 5 minut doměkka tak, aby zbyla ještě troška šťávy.

2

Mezitím dejte vařit brambory na kaši do osolené vody s kmínem a zbavte játra vláknitých a blanitých částí, osušte je papírovými utěrkami a nakrájejte na plátky.

3

V pánvi rozehřejte lžíci oleje a opékejte prosciutto nebo jinou sušenou šunku a šalvějové lístky minutu z každé strany dokřupava a dozlatova. Přesuňte na talíř a udržujte teplé v mírně vyhřáté troubě.

4

Do uvolněné pánve nalijte ještě trochu oleje. Plátky jater obalte v ochucené mouce a přebytečnou oklepněte. Vložte do pánve a opékejte cca 2 minuty z každé strany, jsou-li plátky tenké, nebo podle tloušťky plátků déle. Jakmile budou játra svrchu dozlatova a uprostřed mírně růžová, podlijte marsalou či madeirou, víno svařte do sirupovita a zároveň v něm doduste játra. Odstavte a vmíchejte máslo.

5

Mezitím připravte kaši z uvařených, scezených brambor (kmín ponechte), másla, horkého mléka a osolte. Na závěr do ní vmíchejte pekingské zelí či kapustu a křen. Játra podávejte se šťávou z pánve, bramborovou kaší a cibuládou, ozdobené opečeným prosciuttem a šalvějí.

NĚCO NAVÍC
Vepřová játra můžete předem očistit, nakrájet a namočit do mléka, aby byla jemnější a zbavená typického pachu, a pak je osušit papírovými utěrkami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...