Jehněčí kolínka s hráškovými těstovinami

Jehněčí kolínka s hráškovými těstovinami

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5208 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 451 g
Tuky 242 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso i příloha z jednoho pekáčku

Suroviny

jehněčí kolínko 6 ks
nejlépe zadní
citron 2 ks
kůra a šťáva
oregano 2 ČL
česnek 4 stroužky
nadrobno
olivový olej 160 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
Řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
cibule 1 ks
nadrobno
rajčata 3 ks
zralá, na kostky
víno bílé 200 ml
suché
vývar kuřecí 600 ml
bobkový list 2 ks
oregano 3 snítky
+ na ozdobení
těstovinová rýže 230 g
mražený hrášek 350 g

1 Promíchejte kolínka, strouhanou citronovou kůru a vymačkanou šťávu, sušené oregano, polovinu česneku a 120 ml olivového oleje. Osolte, opepřete a v uzavřené nádobě nechte v chladu 2–3 hodiny marinovat.

2 Troubu předehřejte na 150 °C. Hlubokou těžkou pánev rozpalte na sporáku. Kolínka vyjměte z marinády a po částech je opékejte ze všech stran dohněda (4–5 minut). Rozložte v jedné vrstvě do pekáče tak, aby mezi nimi zbývalo trochu místa. Vysušte pánev papírovými utěrkami, vlijte zbývající olej a opékejte na něm celer, cibuli a zbylý česnek asi 4 minuty dosklovita. Přidejte rajčata a za občasného míchání zahřívejte, až trochu změknou. Přilijte víno a vařte, až se tekutina zredukuje napolovic (4–5 minut). Vlijte vývar, vhoďte bobkový list a čerstvé oregano. Přiveďte k varu a osolte a směsí zalijte kolínka v pekáči. Zakryjte a pečte 2–3 hodiny (během pečení kolínka občas obraťte).

3 Před dokončením uvařte orzo ve vroucí osolené vodě dopoloměkka (4–5 minut). Slijte a uschovejte i 125 ml vody z vaření.

4 Z pekáče vyjměte hotová kolínka. Z povrchu šťávy seberte tuk. Do pekáče ke šťávě přidejte vodu z těstovin, orzo a hrášek a promíchejte. Navrch položte kolínka a odklopené vraťte na 5 minut do trouby. Pak vyjměte, ochucené orzo se šťávou osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou a strouhanou kůrou. Podávejte horké, posypané otrhanými lístky oregana.

[[nid:26326]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit