Velkou šlachu procházející po celé délce krku, která v řezu připomíná přesýpací hodiny nebo trojúhelník, nechte v mase. Maso při rolování drží líp pohromadě a na chuti to nic nezmění, naopak ji to při pečení podpoří. Na talíři si ji pak každý snadno odřízne.
Suroviny
Postup
Na nádivku v pánvi na polovině oleje opékejte cibuli a česnek asi 4 minuty dosklovita. Přidejte sardelky, rozmarýn a míchejte ještě minutu, až se sardelky rozpustí. Sejměte ze sporáku, přimíchejte hořčici a nechte vychladnout. Pak vmíchejte rozmixované pečivo, petrželku, parmazán a strouhanou citronovou kůru a osolte i opepřete podle chuti.
Troubu předehřejte na 180 °C. Položte plát masa na pracovní plochu a z obou stran ho osolte a pepřete. Podélně na jednu stranu (aby po zabalení maso jakoby znovu obtáčelo krk) rozložte polovinu nádivky a zabalte do rolády. Zajistěte kuchyňským provázkem a zopakujte s druhým plátem masa.
V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm rolády jednu po druhé z obou stran dozlatova; trvá to 2–3 minuty po každé straně. Přendejte do pekáče nebo litinového kastrolu vhodného do trouby, podlijte vývarem a vínem, přiklopte a přiveďte na sporáku k varu. Dejte do trouby a za občasného přelévání šťávou pečte 2 až 2,5 hodiny doměkka.
Mezitím si připravte přílohu. Brambory uvařte do změknutí (asi 20–25 minut) ve slané vodě. V misce smíchejte hořčici s citronovou šťávou, petrželkou a česnekem a pomalu přimíchávejte olej. Vzniklou emulzi osolte a opepřete. Slijte brambory a vložte je do velké mísy. Zakápněte dresinkem a jemně promíchejte. Nechte 5 minut stát, aby se chutě spojily.
Roládu vyndejte z trouby, sejměte provázek a nechte 15 minut odpočinout. Podávejte ji nakrájenou na plátky s bramborovým salátem.