Roláda z jehněčího krku a bramborovým salátem

Roláda z jehněčího krku a bramborovým salátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4841 kcal
Bílkoviny 188 g
Cukr 198 g
Tuky 311 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Velkou šlachu procházející po celé délce krku, která v řezu připomíná přesýpací hodiny nebo trojúhelník, nechte v mase. Maso při rolování drží líp pohromadě a na chuti to nic nezmění, naopak ji to při pečení podpoří. Na talíři si ji pak každý snadno odřízne.

Suroviny

olivový olej 80 ml
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 4 stroužek
nadrobno
sardelky 4 ks
rozmarýn 1 PL
nasekaný
hořčice dijonská 70 g
chleba bílý 120 g
rozmixovaný nahrubo
petrželka 1 svazek
nahrubo
parmazán 70 g
strouhaný
citronová kůra
z jednoho biocitronu
jehněčí krk 2 ks
á 500 g, upravené na plát
olivový olej 60 ml
vývar kuřecí 400 ml
víno bílé 300 ml
Na bramborový salát
brambory 800 g
drobné, s pěknou slupkou
hořčice dijonská 1 PL
citronová štáva
z jednoho citronu
olivový olej 5 PL
extra panenský
petrželka 2 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený
sůl
pepř

1 Na nádivku v pánvi na polovině oleje opékejte cibuli a česnek asi 4 minuty dosklovita. Přidejte sardelky, rozmarýn a míchejte ještě minutu, až se sardelky rozpustí. Sejměte ze sporáku, přimíchejte hořčici a nechte vychladnout. Pak vmíchejte rozmixované pečivo, petrželku, parmazán a strouhanou citronovou kůru a osolte i opepřete podle chuti.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Položte plát masa na pracovní plochu a z obou stran ho osolte a pepřete. Podélně na jednu stranu (aby po zabalení maso jakoby znovu obtáčelo krk) rozložte polovinu nádivky a zabalte do rolády. Zajistěte kuchyňským provázkem a zopakujte s druhým plátem masa.

3 V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm rolády jednu po druhé z obou stran dozlatova; trvá to 2–3 minuty po každé straně. Přendejte do pekáče nebo litinového kastrolu vhodného do trouby, podlijte vývarem a vínem, přiklopte a přiveďte na sporáku k varu. Dejte do trouby a za občasného přelévání šťávou pečte 2 až 2,5 hodiny doměkka.

4 Mezitím si připravte přílohu. Brambory uvařte do změknutí (asi 20–25 minut) ve slané vodě. V misce smíchejte hořčici s citronovou šťávou, petrželkou a česnekem a pomalu přimíchávejte olej. Vzniklou emulzi osolte a opepřete. Slijte brambory a vložte je do velké mísy. Zakápněte dresinkem a jemně promíchejte. Nechte 5 minut stát, aby se chutě spojily.

5 Roládu vyndejte z trouby, sejměte provázek a nechte 15 minut odpočinout. Podávejte ji nakrájenou na plátky s bramborovým salátem.

JAK NA TO: jehněčí maso

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit