Roláda z jehněčího krku a bramborovým salátem

Roláda z jehněčího krku a bramborovým salátem

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4841 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 198 g
Tuky 311 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velkou šlachu procházející po celé délce krku, která v řezu připomíná přesýpací hodiny nebo trojúhelník, nechte v mase. Maso při rolování drží líp pohromadě a na chuti to nic nezmění, naopak ji to při pečení podpoří. Na talíři si ji pak každý snadno odřízne.

Suroviny

olivový olej 80 ml
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 4 stroužek
nadrobno
sardelky 4 ks
rozmarýn 1 PL
nasekaný
hořčice dijonská 70 g
chleba bílý 120 g
rozmixovaný nahrubo
petrželka 1 svazek
nahrubo
parmazán 70 g
strouhaný
citronová kůra
z jednoho biocitronu
jehněčí krk 2 ks
á 500 g, upravené na plát
olivový olej 60 ml
vývar kuřecí 400 ml
víno bílé 300 ml
Na bramborový salát
brambory 800 g
drobné, s pěknou slupkou
hořčice dijonská 1 PL
citronová štáva
z jednoho citronu
olivový olej 5 PL
extra panenský
petrželka 2 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený
sůl
pepř

1 Na nádivku v pánvi na polovině oleje opékejte cibuli a česnek asi 4 minuty dosklovita. Přidejte sardelky, rozmarýn a míchejte ještě minutu, až se sardelky rozpustí. Sejměte ze sporáku, přimíchejte hořčici a nechte vychladnout. Pak vmíchejte rozmixované pečivo, petrželku, parmazán a strouhanou citronovou kůru a osolte i opepřete podle chuti.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Položte plát masa na pracovní plochu a z obou stran ho osolte a pepřete. Podélně na jednu stranu (aby po zabalení maso jakoby znovu obtáčelo krk) rozložte polovinu nádivky a zabalte do rolády. Zajistěte kuchyňským provázkem a zopakujte s druhým plátem masa.

3 V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm rolády jednu po druhé z obou stran dozlatova; trvá to 2–3 minuty po každé straně. Přendejte do pekáče nebo litinového kastrolu vhodného do trouby, podlijte vývarem a vínem, přiklopte a přiveďte na sporáku k varu. Dejte do trouby a za občasného přelévání šťávou pečte 2 až 2,5 hodiny doměkka.

4 Mezitím si připravte přílohu. Brambory uvařte do změknutí (asi 20–25 minut) ve slané vodě. V misce smíchejte hořčici s citronovou šťávou, petrželkou a česnekem a pomalu přimíchávejte olej. Vzniklou emulzi osolte a opepřete. Slijte brambory a vložte je do velké mísy. Zakápněte dresinkem a jemně promíchejte. Nechte 5 minut stát, aby se chutě spojily.

5 Roládu vyndejte z trouby, sejměte provázek a nechte 15 minut odpočinout. Podávejte ji nakrájenou na plátky s bramborovým salátem.

[[nid:26326]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit