0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí kofty s bylinkovým kuskusem

Jehněčí kofty s bylinkovým kuskusem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí kofty s bylinkovým kuskusem

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2335 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 134 g
Tuky 111 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koftám prospěje chvíle odležení, aby se koření dokonale spojilo s masem. Lze je připravit až 12 hodin dopředu a nechat před opečením odpočívat v lednici.

 

Suroviny

cibule 2 ks
menší
jehněčí maso 750 g
mleté (nebo napůl s mletým hovězím)
petrželka 1 svazek
hladkolistá
skořice 1.5 ČL
mletá
nové koření 1 ČL
mleté
muškátový oříšek 0.5 ČL
nastrouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
na opékání
Na kuskus
kuskus 150 g
máta 1 svazek
lístky otrhané
koriandr čerstvý 1 svazek
lístky otrahané
citronová kůra 2 PL
z nakládaného citronu, nakrájená na drobounké kostičky (viz něco navíc)
olivový olej panenský 1 PL
citronová štáva 1 PL
jogurt řeckého typu
podle chuti, promíchaný s ostrou pastou harissa, k podávání
harissa
podle chuti, promíchaná s jogurtem řeckého typu, k podávání

1 Cibule nastrouhejte a pomocí sítka vymačkejte, abyste je zbavili většiny tekutiny. Vložte je do mísy a přidejte maso, nasekanou petrželku, koření, 1,5 lžičky soli a lžičku pepře. Propracujte, aby se maso dokonale propojilo s ostatními přísadami. Rukou tvarujte z masa na špejle válečky. Dejte je na 20 minut do lednice.

2 Mezitím připravte kuskus. Vroucí vodou zalijte kuskus v míse tak, aby byl jen těsně ponořený. Přetáhněte potravinářskou fólií a nechte 10 minut odstát. Bylinky nahrubo nasekejte. Kuskus načechrejte vidličkou a vmíchejte do něj bylinky, nakládaný citron, sůl, pepř a lžíci oleje a citronové šťávy. Uchovejte v teple.

3 Rozpalte grilovací pánev vytřenou troškou oleje a kofty opékejte ze všech stran. Podávejte s kuskusem a lžící řeckého jogurtu rozmíchaného se lžičkou harissy.

NĚCO NAVÍC 
Nakládané citrony jsou základní blízkovýchodní ingrediencí, kterou využijte v tažínech, dresincích i salsách. Koupíte je v prodejnách s orientálními potravinami (Farah, Galaxy Food) nebo si je pro příště můžete připravit podle receptu na Apetitonline.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit