Jehněčí kofty s bylinkovým kuskusem

Jehněčí kofty s bylinkovým kuskusem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2335 kcal
Bílkoviny 107 g
Cukr 134 g
Tuky 111 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koftám prospěje chvíle odležení, aby se koření dokonale spojilo s masem. Lze je připravit až 12 hodin dopředu a nechat před opečením odpočívat v lednici.

 

Suroviny

cibule 2 ks
menší
jehněčí maso 750 g
mleté (nebo napůl s mletým hovězím)
petrželka 1 svazek
hladkolistá
skořice 1.5 ČL
mletá
nové koření 1 ČL
mleté
muškátový oříšek 0.5 ČL
nastrouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
na opékání
Na kuskus
kuskus 150 g
máta 1 svazek
lístky otrhané
koriandr 1 svazek
lístky otrahané
citronová kůra 2 PL
z nakládaného citronu, nakrájená na drobounké kostičky (viz něco navíc)
olivový olej panenský 1 PL
citronová štáva 1 PL
jogurt řeckého typu
podle chuti, promíchaný s ostrou pastou harissa, k podávání
harissa
podle chuti, promíchaná s jogurtem řeckého typu, k podávání

1 Cibule nastrouhejte a pomocí sítka vymačkejte, abyste je zbavili většiny tekutiny. Vložte je do mísy a přidejte maso, nasekanou petrželku, koření, 1,5 lžičky soli a lžičku pepře. Propracujte, aby se maso dokonale propojilo s ostatními přísadami. Rukou tvarujte z masa na špejle válečky. Dejte je na 20 minut do lednice.

2 Mezitím připravte kuskus. Vroucí vodou zalijte kuskus v míse tak, aby byl jen těsně ponořený. Přetáhněte potravinářskou fólií a nechte 10 minut odstát. Bylinky nahrubo nasekejte. Kuskus načechrejte vidličkou a vmíchejte do něj bylinky, nakládaný citron, sůl, pepř a lžíci oleje a citronové šťávy. Uchovejte v teple.

3 Rozpalte grilovací pánev vytřenou troškou oleje a kofty opékejte ze všech stran. Podávejte s kuskusem a lžící řeckého jogurtu rozmíchaného se lžičkou harissy.

NĚCO NAVÍC 
Nakládané citrony jsou základní blízkovýchodní ingrediencí, kterou využijte v tažínech, dresincích i salsách. Koupíte je v prodejnách s orientálními potravinami (Farah, Galaxy Food) nebo si je pro příště můžete připravit podle receptu na Apetitonline.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit