Teplé večeře do 20 minut pro celou rodinu: Připravte si 30 dokonalých jídel z kuskusu

Můžete ho vařit naslano i nasladko, a pokaždé vám bude chutnat. Přinášíme vám neotřelé recepty na rychlé večeře s kuskusem. Možná vás překvapí neobvyklými kombinacemi chutí, jsou však velmi lahodné. A pokud vám náhodou něco zbude, budete mít druhý den skvělý oběd s sebou do práce.
Kuskus je těstovina z tvrdé pšenice ve tvaru drobounkých kuliček. Pochází ze severoafrické kuchyně, ale zdomácněl i v kuchyních jiných oblastí. Kuskus se obvykle při přípravě nevaří, jen se zalije horkou tekutinou a nechá se nasáknout.
- Velmi dobře přejímá chutě jiných surovin, proto se ho nebojte doplnit o další aromatické přísady.
- Skvělý je například se sušenými rajčaty, olivovým olejem, česnekem a bazalkou, sluší mu také citron, oříšky, sušené ovoce a samozřejmě výrazné koření.
- Ochutnejte kuskus v některém z našich receptů.
Pečená zelenina a kuskus
V troubě pečená nebo grilovaná středomořská zelenina s kuskusem vám bude chutnat i k rybě. Tu upravte co nejjednodušeji – stačí ji opéct na másle či na oleji. O výrazné chutě se tentokrát postará příloha. Jídlo ale skvěle poslouží i jako hlavní chod.
Jablečný kuskus
Pokud vás představa sladké večeře zrovna nenadchla, připravte si tuto variantu alespoň jako lehký dezert. Kuskus nasladko můžete doplnit i jiným ovocem podle své chuti – hruškami, banány, ananasem, v sezoně také borůvkami či malinami. Oslaďte ho medem nebo javorovým sirupem a získáte zdravou variantu zákusku.
Kuskus s kuřetem
Další z vděčných variant kuskusu. Libové kuřecí maso se skvěle odpíchne od aromatické harissy. Tato pálivá pasta se připravuje z chilli papriček, česneku, římského kmínu a dalších přísad. Jídlu dodává kořeněně pikantní chuť.
Lilek s kuskusovým salátem
Pokud kuskus dobře ochutíte, můžete ho použít také jako náplň do zapékané zeleniny. Místo lilku můžete použít i cuketu nebo různobarevné papriky.
Pikantní bylinkovo-mandlový kuskus
Jestli by na vás byla tato večeře příliš lehká, připravte bylinkový kuskus s mandlemi jako přílohu k pečenému kuřeti. I když pro tentokrát zůstane rýže ve spíži, pochutnáte si.
Zdroj informací: časopis Apetit