Blesková pizza s brokolicovým pestem

Blesková pizza s brokolicovým pestem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2541 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 77 g
Tuky 214 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kupované těsto ušetří práci i čas. Pokud toužíte po domácím, recept najdete zde.

Související recepty

Suroviny

brokolice 1 ks
velká, cca 450 g
piniové oříšky 100 g
lze použít i nasucho opražené mandle
česnek 1 stroužek
oloupaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 150 ml
+ trocha navíc na pokapání
těsto na pizzu 1 bal
hotové, chlazené
ricotta 150 g
rukola 1 hrst

1 Připravte si pesto: Brokolici rozeberte na menší růžičky, zbylý košťál oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vařte v ní brokolici asi 1 minutu. Slijte a propláchněte proudem ledové vody, aby se zastavil zbytkový var (brokolice si tak zachová hezkou barvu). Pak ji vložte do robotu spolu s piniovými oříšky, rozdrceným stroužkem česneku a solí. Několika pulzy krátce rozmixujte, potom za chodu stroje začněte pomalu přilévat olivový olej. Vzniklá hmota by konzistencí měla připomínat pesto. Dochuťte solí a případně pepřem a odložte stranou.

2 Rozehřejte troubu na 200°C. Těsto rozválejte na jednu větší nebo dvě menší pizzy, potřete pestem a pokapejte trochou oleje. Pečte 20 minut, dokud nejsou okraje zlatavé. Vyndejte z trouby, ozdobte malými kopečky ricotty a poházejte rukolou. Na závěr můžete ještě trochu pokapat olivovým olejem a opepřit.

NĚCO NAVÍC
Je možné, že pesto nespotřebujete všechno. V takovém případě ho uložte do lednice zalité olivovým olejem a zužitkujte během pár dnů. Výborné je na těstovinách nebo ho lze přidat do polévky, třeba minestrone.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/6

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit